İhracatçılar finansman desteği bekliyor
İhracatçılar da KOBİ'ler de finansman sorunu yaşıyor. EİB, 'Reeskont kredileri açılmazsa kaos olacak.' derken, TÜRKONFED de KGF’nin acil devreye alınması ve Eximbank’ın doğrudan teminat mektupsuz ihracat desteğine geçmesi gerektiğini savundu.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanı Jak Eskinazi, 2022’nin zor bir yıl olacağını öne sürerek, ihracat miktarının azalacağını savundu. İhracatçıların reeskont kredilerini kullanmasına Merkez Bankası’nın izin vermesi gerektiğini ifade eden Eskinazi, “Reeskont kredileri açılmazsa kaos olacak.” ifadelerini kullandı. Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan Jak Eskinazi, ihracat bedellerinin yüzde 25’inin Merkez Bankası’na satışı uygulamasına ilişkin ise şunları söyledi: “İhracat genelgesi hazırlık yapılmadan uygulandı. Sadece bir tebliğ yayımlandı, hiçbir şey beli değildi. Bunun kaosunu ihracatçı çekti. Uygulama esasları belli olmadığı için yaklaşık 15 gün bankalar işlem yapamadı. Bankalar bir hazırlık dönemi geçirdi. Bu arada bazı ihracatçılarımız mağdur oldu. Ama şimdi sistem oturdu. Devlet 30 milyar doları doğrudan kendisine alıp bozması gibi bir uygulama. Merkez Bankası her gün saat başı kur açıklıyor. Serbest piyasaya göre 20 kuruş aşağıda oluyor. İhracatçının zararı 20 kuruş. Ancak Kurumlar Vergisi’ndeki iskontodan muafiyet nedeniyle bu zarar karşılanmış oluyor. Bir kayıp yaşanmıyor.”
'SERMAYEMİZ YETERSİZ'
“Merkez Bankası kaynaklarının ihracatçı için müsait hale getirilmesi lazım. İhracatçının kendi sermayesinin kifayetli olmadığını herkes biliyor. İhracatçılara reeskont kredileri kullandırılmalı.” önerisi yapan Eskinazi, “Mutlaka ihracatta bir eksilme olacaktır ama biz bu eksilmenin olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda Merkez Bankası az bir miktarda küçük üreticilere KOBİ’lere kredi vermeye başladı. Ama büyük işletmeler bu kredi alamıyorlar. Zamanla açılacağını ümit ediyoruz, açılmazsa kaos olacak. Şu anda KOBİ’lere verilen küçük miktardaki krediler ihracatçıya can suyu gibi iyi geliyor.” diye konuştu.
'YÜZDE 30 FAİZ İLE YATIRIM İMKANI YOK'
Eskinezi sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda yatırım imkânı yok çünkü para da yok güven ortamı da yok. Maalesef en büyük sıkıntılar bunlar. Adı politika faizi ama Merkez Bankası 20’nin üzerinde borçlanıyor. Böyle bir faiz yok aslında. Bazı bankalar (kamu) kredi veriyorlar ancak, belirli şartlarda verdiği için sonradan baktığınızda aynı hesaba geliyor. Şu anda normal bankaların (özel) faizleri yüzde 30 civarında. Bu faizle iş yapmak ne kadar imkânlı ise o kadar yapılıyor.”
ÜÇ MADDELİK TALEP AÇIKLANDI
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), üretim, yatırım, istihdam ve ihracat gücümüzün sürdürülebilirliği için bankaların kredi maliyetlerini düşürüp, finansmana erişim kanallarını açması gerektiğini söyledi. Açıklamada ayrıca, KGF’nin acil devreye alınması ve Eximbank’ın doğrudan teminat mektupsuz ihracat desteğine geçmesi gerektiği belirtildi. TÜRKONFED Yönetim Kurulu imzasıyla geçilen açıklamada, “Firmaların işletme sermayesi ihtiyacında son bir yılda 4 kata yakın artış görülen sektörler oldu. Politika faizine kıyasla bankaların ticari işletmelere uyguladığı kredi faizleri iki kat artış gösterdi. Sanayicilerimizin ve reel sektörün yatırım iştahının devam etmesi, ekonomimizin bel kemiğini oluşturan 3.2 milyonu aşkın KOBİ’mizin ayakta kalması için gerek devlet gerekse de finansa sektörü tarafında finansmana erişim kanallarının bir an önce açılması gerekiyor.” denildi. Açıklamada üç maddelik şu talepler yer aldı: “1-Bankalar kredi faizlerini düşürmeli, katı kurallardan vazgeçmeli. 2-KGF destekli mekanizmalar devreye alınmalıdır. 3- Eximbank’ın doğrudan teminat mektupsuz ihracat desteğine geçmelidir.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.