İki imparatorluğu birleştirecekti! Hem Osmanlı'nın hem de Bizans'ın varisi olan o şehzade kimdi?
Osmanlı şehzadeleri arasında belki de hikâyesi en ilgi çekici olan ancak pek kimse tarafından bilinmeyen şehzade, Şehzade Halil'dir. Şehzade Halil hem Osmanlı tahtının hem de Bizans tahtının varisiydi.
Osmanlı İmparatorluğu'nda şehzadeler, bir gün tahta erişecekleri hayaliyle yetiştirilirlerdi. Bu şehzadelerin kimisi bu yolda canını verdi, kimi hakkından feragat etti, kimi de Avrupa'ya kaçtı. Ancak bu şehzadelerden bir tanesi vardı ki, hem yeni büyümekte olan Osmanlı'nın varisi, hem de çökmekte olan Bizans İmparatorluğunun varisiydi. Her iki tahtta da hak iddia edebilecek bu şehzade, Orhan Gazi'nin oğlu Şehzade Halil'di.
HER İKİ TAHTTA DA HAKKI VARDI
ANNESİ BİZANS İMPARATORUNUN KIZIYDI
Orhan Gazi'nin hükümdarlık sürdüğü zamanda, Bizans İmparatorluğu büyük bir kaosun içindeydi. Bizans'ta hak iddia eden iki kişi vardı. İlki 5. Ioannis, ikincisi ise halihazırda yıllardır hükümdarlık yapan Kantakuzenos'tu. Bizans'ın bu karışıklığından yararlanan Sırp ve Bulgar krallıkları, Bizans topraklarını ele geçirmeye başladılar. Bizans İmparatoru Kantokuzenos, bir mektup yazarak Orhan Gazi'den yardım istedi. Orhan Gazi, Kantakuzenos'un kızı Theodora'yı kendisine eş olarak vermesi koşulu ile yardım göndereceğini bildirdi. Kantakuzenos, kızı Theodora'nın Orhan Gazi ile evlenmesine onay verdi. Böylece Bizans'tan gelin alan Orhan Gazi, sözünü tutarak Bulgar ve Sırpları geri püskürttü.
ŞEHZADE HALİL BABASINDAN SONRA TAHTA GEÇECEKTİ
Şehzade Halil, Theodora ve Orhan Gazi'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Hem Osmanlı hem Bizans kanından sayılan Halil, Orhan Gazi'nin en küçük oğluydu. Her iki tahtta da hak iddia edebilirdi. Ancak dedesi Kantakuzenos, 5. Ioannis tarafından tahttan indirildi. Şehzade Halil, 11 yaşındayken İzmit kıyılarında korsanlar tarafından kaçırılıp esir alındı. Bu sıralarda abisi, Orhan Gazi'nin büyük oğlu Süleyman paşa ise av sırasında attan düşüp vefat etti. Geleceğin varisi olarak gördüğü oğlunun ölümünden çok etkilenen Orhan Gazi, ne olursa olsun Şehzade Halil'i canlı olarak kurtarmak istiyordu. Orhan Gazi, eşi Theodora'yı da yanına alarak Bizans kralı 5. Ioanns ile görüşmeye gitti. Bizans kralı ise bu durumdan faydalanmak istiyordu. Şehzade Halil'in kurtarılması karşılığında bir anlaşmaya vardılar.
Osmanlı, trakyaya düzenlediği saldırıları durduracak
Bizans imparatorluğunun borçları silinecek
Kantokuzenosun oğullarına yardım edilmeyecek
İmparator olarak sadece 5. Ioannis desteklenecek.
Ioannis işi ağırdan alınca, Orhan gazi ve Germiyanoğlu Beyi, Şehzade Halil'i kurtarmak için Foça kalesini kuşattı. 2 yılın sonunda ise Ioannis'in ısrarı ile şehzade Halil Bizans'a teslim edildi. Bir süre Bizans sarayında yaşayan Şehzade Halil ile Ioannis'in kızı Irene nişanlandı. Orhan Gazi ile Ioannis arasında yapılan anlaşmaya ise Şehzade Halil'in Orhan Gazi'den sonra padişah olacağı maddesi eklendi. Şehzade Halil, babası Orhan Gazi'ye teslim edildi. Orhan Gazi 81 yaşında Bursa'da vefat edene kadar da beraber hayat sürdüler. Orhan Gazi'den sonra ise tahta Şehzade Halil yerine abisi Murat Hüdavendigar geçti. Daha 3 yıl önce binbir güçlükle kurtarılan Şehzade Halil, 16 yaşındayken abisi Birinci Murat'ın emriyle Eskişehir'de boğduruldu. Hem Bizans hem de Osmanlı tahtında hakkı olan Şehzade Halil ile birlikte, Osmanlı ve Bizans'ın ortak soyu da son buldu.
Kaynak: youtube.com/@cavitpancar