İkinci Afganistan oyununda kim 'şah' çeker, kim 'mat' olur?
ABD Ukrayna'da, Afganistan'da yaptıklarını yapmak istiyor. Rusya Ukrayna'da yenilirse, çok kutuplu dünya düşüncesine büyük darbe iner ve Rusya'nın bölgedeki prestiji azalır, zamanla Rusya parçalanır ve Putin devri biter diye düşünüyor
Afganistan'da Sovyetler Birliği (SSCB)'nin yenilgisi Soğuk Savaşı bir yönüyle bitirmişti, Ayrıca Varşova Paktı'nın ve nihayetinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasında önemli bir tetikleyici faktör oldu. Sovyetler Birliği ABD'nin tek kutuplu dünya hegemonyasının önündeki en büyük engeldi. O yüzden Vladimir Putin Sovyetler’in yıkılışını “20. yüzyılın en büyük jeopolitik felaketi olarak adlandırmıştı. Sovyetler Birliği Afganistan tuzağına çekildi.
'BİRİNCİ AFGANİSTAN' SENARYOSU VE UYGULANAN STRATEJİ
Ulusal güvenlik danışmanı Brzezinski eski Başkan Carter'a gönderdiği bir notta, "Müslüman ülkeler endişe duyacak ve biz bunu istismar edebiliriz." demişti. Yani, komünist bir ülke olan SSCB Müslüman bir Afganistan’ı işgal ederse, Müslüman ülkelerin endişe ve öfkesini ABD'nin nasıl kullanabileceğinden bahsediyordu. Plan hazırdı.
Komünist bir ülkeye karşı Pakistan'da dini duyguları istismar edilerek silahlandırılan mücahitler Afganistan'da Sovyetler'e karşı savaştırılacaktı.
Sovyetler için Afganistan bataklığındaki sürpriz ayaklanmayı, direnişi ABD ve Suudi Arabistan ortaklaşa finanse edecekti. Yani, savaşın finansörleri CIA ve Suudi istihbarat servisi, mücahitlerin patronları ise Pakistan istihbarat servisi ISI (Inter-Services Intelligence) olacaktı.
Hatta Afganistan oyununa İngiliz istihbaratı da destek verecekti. İngiliz meslektaşları, İngiltere İstihbarat Teşkilatı MI6'in Afganistan’a subaylar gönderdiğini, silah sağladıklarını ve eğitim verdiklerini açıklamıştı.
Bir tek ABD'nin kendisi Afganistan'da canlı ve açık olarak yoktu, ama savaş ve senaryo kendilerine aitti. ABD doğrudan değil, örtülü istihbarat operasyonuyla ve kendi aparatları ile sürece dahil oldu. Ve ABD tarihinin yürütülmüş en başarılı gizli istihbarat operasyonu olan Afganistan operasyonuna imza atıldı.
Bu detaylar ABD'nin Ukrayna üzerinden uyguladığı "İkinci Afganistan" planını anlamak için önemli. ABD, Ukrayna krizine doğrudan dahil olmadı, asker gönderme niyetinin olmadığını açıkladı.
Devam edelim.
Mücahitler büyük bir direniş gösterdiler. Başarılı baskınlar düzenleyerek Sovyetler'e karşı gerilla taktikleri kullandılar ve kazandılar.
UKRAYNA ÜZERİNDEN 'İKİNCİ AFGANİSTAN' PLANI
Olaylara kronolojik baktığımızda ve benzer tarihi iyice hatırladığımızda ABD'nin Rusya için hesabının aslında bir zamanlar Sovyetler'e kurduğu Afganistan tuzağı ile aynı hesap olduğu anlaşılıyor.
Rusya Ukrayna'da uzun süre kalırsa Sovyetler Birliği'nin daha önce Afganistan'da yaşadığı gibi bir isyanla karşı karşıya gelebilir. ABD böyle bir durumda isyancı grupları uzaktan kumandayla harekete geçireceği günü bekliyor olabilir.
Dikkat ediniz: Haberlerde "Halk silahlandı", "Sokağa döküldü", "Rus askerlerine siviller geçit vermedi" gibi başlıklar kullanılıyor. "Sivil halk silahlanarak Rus ordusuna karşı geliyor" algısı için özel bir çaba sarf ediliyor.
Bir dezenfarmasyon bombardımanı var. Arkasında, Afganistan'da Sovyetler'in karşılaştığı CIA merkezli direniş ve isyan senaryolarının benzerini Rusya'nın Ukrayna'da karşılaşması için yapılan zoraki bir "psikolojik savaş" kampanyası olduğunun görülmesi gerek.
"Psikolojik Savaş" halk üzerinden tutmayınca neonazilerin yaptığı sabotaj eylemleri Rus askerlerinin hanesine yazılmaya başlandı. Çeşitli kışkırtıcı haberler yapılarak "psikolojik savaş" hızlandırıldı, Rus askerlerin "savaş suçları" işlediği, "sivil yerlere saldırılar düzenlediği", "radyoaktif madde sızıntısına neden oldukları" gibi insanları sarsan haberler gece gündüz yayılıyor. Hepsi Batı'nın bilindik 'psikolojik operasyon' yöntemleri, 'algı yönetimi', 'zihin kontrolü' taktikleri.
Şimdi de Rusya Ukrayna'da yenilirse, çok kutuplu dünya düşüncesine büyük darbe iner ve Rusya'nın bölgedeki prestiji azalır, zamanla Rusya parçalanır ve Putin devri biter diye düşünüyor ABD…
RUSYA'NIN BATAKLIĞI OLUR MU?
Washington, "Birinci Afganistan" senaryosunda Sovyetler'i yendiğinden emin olunca Afganistan'a hemen sırtını döndü ve ülkenin kargaşaya sürüklenmesine seyirci kaldı.
Peki Putin Rusya'sı Sovyetler'in aldığı dersi göz önünde bulunduruyor mu?
Ukrayna'nın Rusya için 'ikinci bir Afganistan' tuzağı olup olmayacağını anlamak için Sovyetler'in 1980'lerde mücahitler tarafından nasıl yenildiğini kavramak çok önemlidir.
Afganistan'da direniş farklı idi. Kitleseldi. Ukrayna’da ise tam böyle bir durum yok. Zelenskiy halkın yeterince harekete geçirilmediğinin farkında olduğu için sürekli yardım çağrıları yapıyor ve mağduru oynuyor, senaryo gereği talimat alan basın da Zelenskiy'nin halkın yanında, cephede olduğunu gösteren resimlerini servis ediyor ve halkta kitlesel bir ayaklanma için ruh, cesaret aşılamaya çalışıyor.
Ancak Batı basını olayı 'kitlesel direniş' gibi gösterse de yaşananlar ve gerçekler söylenenden tamamen farklı. Sadece içeride yine ABD'nin eğitip yetiştirdiği neonazi grupların direnişi var. Aynı ABD, Afganistan'da da Sovyetler'e karşı direnmesi ve savaşması için Pakistan'da mücahitleri eğitip örgütlemişti.
Aradaki bir fark Afganistan'daki grupların dini gruplar, Ukrayna'da örgütlediği ve fonladığı grupların ise faşist gruplar olmasıdır. Diğer fark Sovyetler Afganistan'a girerken neyle karşılaşacaklarını bilmiyorlardı, ayaklanma ve direniş sürpriz olmuştu, Putin Rusya'sı ise Ukrayna'daki faşist grupların ve onların gücünün farkındaydı ve kendi hesabını çoktan yapmıştı.
O sebepten hazırlıksız Sovyetler Birliği sürpriz Afganistan tuzağından yenilerek çıktı, Putin Rusya'sı ise Kadirov başkanlığındaki iyi savaşçılar olan Çeçenleri oyun meydanına dahil etti.
Putin bu defa ülkesini "İkinci Afganistan" senaryosundan galip çıkararak "20. asrın en büyük jeopolitik felaketi" diye tanımladığı Sovyetler'in yıkılışının da intikamını almak ve 21. yüzyılın "Yeni Dünya Düzeni" ni başlatmak istiyor.
Nasıl mı? Afganistan ile Ukrayna arasındaki paralelliğe ve Putin'in hazırlığına ve hesaplarına diğer taraflardan da bakalım.
ABD Afganistan'da uyguladığı gizli ve örtülü istihbarat oyununu Ukrayna üzerinde de denemek istiyor. Taktik ve strateji aynı.
Perdenin arkasından görünmez bir el sahnenin önündeki kuklaları sağa-sola oynatıyor. Yani, Ukrayna'da yaşanan tüm ırkçı saldırılar, sahte haberler, neonazi örgütlenmesi, sabotajlar, kirli oyunlar uzaktan kumandayla yönetiliyor. Hepsinde ABD'nin eli var, ama hiç birinde doğrudan değil.
ABD Afganistan'daki savaşın yıkıcı etkilerinin Ukrayna'da da tekrarlanabileceğini umuyor. Bunun için de aynı yoldan yürümeye devam ediyor.
Bir örnek daha verelim. Bakalım Ukrayna neden "Birinci Afganistan" senaryosu ile paralellik gösteriyor.
Sovyet ordusunun Afganistan'da yenilmesinin en mühim nedenlerinden biri havadaki üstünlüğünü kaybetmesiydi.
Bu, nasıl olmuştu peki?
ABD mücahitlere Stinger karadan havaya füzeler sağlamıştı. Sovyet ordusu, askerlerini Afganistan'dan çekmeye karar vermiş olsa da, durumu kurtarmak için artık çok geçti.
Bir şey hatırlattı mı bu olay Ukrayna'da? Mesela Stinger hava savunma füzeleri!
Afganistan'da oyunun hızlıca seyrini değiştiren Stinger'ler Ukrayna'da, yani "İkinci Afganistan" tuzağında da aynı görevi görmesi için karşımıza çıktı.
Ne dedi Rusya? Hatırlayalım.
“ABD yönetimi Ukrayna ordusuna yüzlerce Stinger hava savunma füzesi verdi. Stinger füzelerinin ‘teröristlerin’ eline geçebileceğinden endişe duyuyoruz.
Peki bunlar ne anlama geliyor?
ABD Ukrayna'da, Afganistan'da yaptıklarını yapmak istiyor. Rusya, Afganistan’da yaşadığı gibi hava üstünlüğünü kaybederse, Putin'in bu savaşı uzun süre devam ettiremeyeceğini düşünüyorlar. Ve böylelikle Kremlin de SSCB gibi ağır kayıplarla ve prestiji zedelenmiş bir şekilde geç kalınmış bir geri çekilmeye ‘ikna olacaktır.’
YARIN DEVAM EDECEK