Gaziantep Üniversitesinde böbrek nakil hastanesi tartışması: İleri teknoloji merkezi kafe yapıldı
Usulsüzlükler ve şikayetlerle gündeme gelen Gaziantep Üniversitesinde bu sefer de böbrek nakil hastanesi tartışması başladı. Rektör Özaydın, ‘bütçeye yük getirmeden yaptık’ derken eski rektör Ali Gür, kamunun zarara uğratıldığını ileri sürdü. Telefonla ulaştığımız Rektör Özaydın, soruları yanıtladı.
Gaziantep Üniversitesi yönetimi, ileri teknoloji üretimi için inşa edilen araştırma geliştirme (AR-GE) merkezini kafeye çevirdi. Prof. Dr. Ali Gür’ün rektör olduğu dönemde inşasına başlanan ve bazı iç teçhizatları alınan merkezden, Arif Özaydın’ın rektör olmasının ardından vazgeçildi. İnşaatı tamamlanan yapının bir bölümü böbrek nakil hastanesine çevrilirken bir kısmı da kafe yapıldı.
Aydınlık’ın 21 Mart’taki “Uluslararası başarısı cezalandırıldı! Adam kayırma ve keyfilikte son nokta” başlıklı haberiyle aynı gün Gaziantep Üniversitesi Rektörü Arif Özaydın ve Rektör Yardımcısı Ayşe Balat, Anadolu Ajansı’na verdikleri demeçte Üniversite’nin böbrek nakil hastanesinin bütçeye yük getirmeden yapıldığını belirtti. Özaydın ve Balat’a sosyal meyda üzerinden tepki gösteren Ali Gür, yapının ileri teknoloji merkezi olarak inşa edildiği, makinelerinin alındığı ancak faaliyete geçmek üzereyken atıl bırakıldığını ileri sürdü. Yeni projenin usulsüz açık ihale yapılmadan bir müteahhide verilerek yapıldığını ifade eden Gür, rektörün kamuyu zarara uğrattığını iddia etti.
Böbrek nakil hastanesinin açılışı, 25 Aralık 2021’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılmıştı. Ancak Rektör Özaydın’ın Anadolu Ajansı’ndaki demecinde hastanenin 10 Ekim 2023’te açıldığını söylemesi dikkat çekti.
AR-GE İÇİN DEVLET DESTEĞİ ALINMIŞTI
Gaziantep Üniversitesi böbrek nakil hastanesi olarak kullanılan yapı, Ali Gür’ün rektörlüğü döneminde devlet bütçesinden destek de alınarak ileri teknoloji merkezi olarak inşa edildi.
2019’da sözleşmeleri imzalanan ve bazı hizmet alımlarının da yapıldığı proje, 2020’de Arif Özaydın’ın rektör olmasıyla atıl bırakıldı. 2021’de böbrek nakil hastanesine dönüştürülen yapının bir bölümü ise kafeye çevrildi.
İleri teknoloji üretimi için planlanan yapıda AR-GE çalışmalarının yapılması hedefleniyordu. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı da projeye destek vermişti.
Gaziantep Üniversitesindeki kaynaklar, yapının bir bölümünün ise depo olarak kullanıldığını, burada yaş ceviz ve fıstıkların tutulduğunu ileri sürdü.
ÜNİVERSİTE 76 MİLYON ZARARA UĞRATILDI
Rektör Özaydın, Anadolu Ajansı’ndaki haberde hastanenin bütçeye yük getirmeden yapıldığını belirtti. Ancak Gaziantep Üniversitesi, Sayıştay raporuna göre Rektör Özaydın döneminde zarara uğratılıyor.
Sayıştay’ın 2021 raporuna göre Üniversite, 76 milyon lira zarara uğratıldı. 2021’den sonra Üniversite’ye yönelik Sayıştay raporu yayınlanmaması ise dikkat çekti.
Sayıştay’a göre Üniversite, Prof. Dr. Ali Gür'ün rektörlüğünün son yılı olan 2020’de, 51 milyon lira kâr etmişti.
REKTÖR: YANITLAMAYACAĞIM
Üniversite Rektörü Arif Özaydın’ı arayarak iddiayı bizzat kendisine sorduk. Özaydın, “Size yanıt vermeyeceğim. Neden bizimle uğraşıyorsunuz. Bundan sonra hiçbir sorunuzu yanıtlamayacağım.” ifadelerini kullandı.
USULSÜZ YAPILDI MALİYETİ GİZLENDİ
Eski Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Üniversite Yönetiminin böbrek nakil hastanesini usulsüz şekilde, açık ihale olmadan yapıldığını ileri sürerek şunları söyledi:
“Yapılan usulsüzlükler gündem oluşturunca hemen algı operasyonuna başvurmanız, ‘kayıt dışı yaptırdığınız’ inşaatları sürekli gündeme getirmeniz gerçekten verecek bir cevabınızın olmadığının ve iddiaların doğru olduğunun açık ispatı mahiyetindedir. Öncelikle Böbrek Nakil Merkezinin yapıldığı bina Devlet Planlama Teşkilatı bütçesiyle Uluğbey İleri Teknoloji ve Araştırma Merkezi (ULUTEM) olarak yapılmıştır. İki bloktan oluşan binada amacına uygun olarak dönemimizde makina-teçhizat ve donanımların bir kısmı alınıp yerleştirilmiş, işlevsellik kazandırılmış, AR-GE projelerine destek verilmiş ve sanayiye hizmet sunulmuştur.
‘AÇIK İHALE YAPILMADI’
“Gerek devlet bütçesi gerekse Avrupa Birliği projelerinden gelen bütçelerle her yıl AR-GE’ye yönelik yeni sistemler binaya yerleştirilmekteydi. Dolayısıyla binanın atıl olduğu iddiası asla gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Aksine yeni yönetim tarafından binanın yapılış amacına yönelik proje dışına çıkılıp tadilat adı altında usulsüzlük yapılarak proje atıl bırakılmıştır. Üniversitelerin asıl misyonu olan AR-GE, bilimsel araştırma, dünya üniversiteler sıralamalarındaki başarı yönetimin ilgi alanında olmadığı için kapılarla ve inşaatlarla gündem oluşturulmaya çalışılması da farklı bir yönetim anlayışının tezahürüdür. Açık ihale yapılmayıp tadilat adı altında bir müteahhide yüksek paralar aktarılmıştır. Öncelikle yüksek maliyetler oluşturulan bu tadilat neden açık ihale ile yapılmayarak kamu zararı oluşturulduğu açıklanmalıdır. Ayrıca Bağışçı Kahraman Eruslu’dan ne kadar aktarım yapıldığı, Üniversite vakfından ne kadar harcandığı, hastane döner sermayesinden ne kadar ödendiği ve toplam maliyetin ne kadar olduğu neden sürekli gizli tutuluyor? Oysa devlet kurumları aldığı bağış miktarını açıkça basın yoluyla kamuya deklare eder ve bağışçıyı da onore eder. Akademik kurullarda sorulduğunda ‘oraları karıştırmayın’ derken neyi saklamaya çalışıyorsunuz? ‘Ben inşaatları kayıt dışı yapıyorum’ derken bu açıklayamadığınız para aktarımlarını mı kastediyorsunuz?
‘RAKAMLARIN PAYLAŞIMLASINI BEKLİYORUZ’
“Görevi devraldığınızda hastanede zaten yıllık 100’ün üzerinde böbrek nakil ameliyatının yanı sıra karaciğer nakil ameliyatı da yapılmaktaydı. Ayrıca Börek Nakil Enstitüsü planlamaları yapılmış ve öncü olarak da 2019 yılında Böbrek Nakli Okulu ve Böbrek Nakli Akademisi açılmıştı. Böbrek nakil merkezinin reklamı yapılırken sürekli böbrek nakli üniversitede sanki ilk defa yapılıyormuş gibi lanse edilmesinin tuhaflığı bir tarafa 25 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanımıza açılışı yaptırılan Böbrek Nakil Merkezi binasındaki ameliyathanede yaklaşık 2,5 yılda kaç tane ameliyat yapıldığının rakamlarının paylaşılmasını bekliyoruz. 2017 yılından günümüze kadar yıl yıl kaç böbrek ve Karaciğer nakli yapıldığının verileri şeffaf bir şekilde sunulursa hem memnuniyet duyarız hem de kamuoyu bilgilenmiş olur. Ayrıca 25 Aralık 2021 tarihinde açılışı yapılan binanın şimdi de 10 Ekim 2023’te hizmete açıldığı ilan edilmiş. Hangisi doğru? Olmayan bir merkez mi Cumhurbaşkanımıza açtırıldı? Dürüstlük… Dürüstlük… Dürüstlük…”