İlk Türk uzay yolcusu aranıyor
Koşullara uygun iki aday, 10 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bilimsel faaliyetlerde bulunacak. Adaylarda fiziksel, ruhsal, eğitim durumuna ilişkin çok sayıda özellik aranıyor. Koşullara uygun olan adaylar, mecburi hizmetle 10 yıl TUA veya TÜBİTAK bünyesinde istihdam edilecek
Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen "Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu" görevini başlatıldı. İlk açıklamanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmesinin ardından Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ilk Türk uzay yolcusu için aranan şartları açıkladı.
Belirlenen koşulları sağlayan iki aday seçilecek, adaylardan biri uzay görevini yerine getirecek. Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek olan Türk uzay yolcusunun görevi 10 gün sürecek. İki aday TUA veya TÜBİTAK bünyesinde istihdam edilecek ve 10 yıl mecburi hizmet yükümlülüğü olacak.
BOY VE KİLO
Uzay yolculuğu için, uzaya.org.tr adresinde kimlik bilgileri ile ilk kayıt yapılıyor. Başvuru süresi 23 Haziran 2022 saat 20.23’te sona erecek. Türkiye’nin ilk uzay yolcusu, en az 149,5 boyunda en çok 1,90 cm boyunda olacak. 43 ile 100 kilogram ağırlığındaki adaylar başvuruda bulunabilecek. Gözlükle ya da lensle de olsa yüzde 100 görme keskinliği, arkası dönük 2 metre mesafeden hatasız duyabilme yeteneğine sahip olan adaylar aranıyor. Ayrıca adayların renkli görme bozukluğuna sahip olması, uzuv kaybı ya da organ nakli olmaması, protez kullanmaması, vücudunda vida ya da platin bulunmaması gibi özelliklere de sahip olması isteniyor.
RUHSAL DURUM VE HASTALIKLAR
İlk Türk uzay yolcusunun hastalıklarla ilgili de çeşitli koşulları taşıması bekleniyor. Bu koşullar ise şöyle: Kan basıncı/tansiyonu 155/95 altında olmak, kronik kalp ve damar sistemi rahatsızlığı olmamak, akciğer fonksiyonlarını bozan solunum sistemi hastalığı bulunmamak, sindirim sisteminde tıkanıklığa sebep olan, uçuş emniyetini riske sokabilecek ciddi hastalık veya geçirilmiş ameliyatların sekelleri bulunmamak, idrar ve üreme yollarında hastalık veya geçirilmiş ameliyatların sekelleri bulunmamak, uçuş emniyetini riske sokabilecek ciddi veya bulaşıcı enfeksiyon hastalığı bulunmamak, büyük jinekolojik ameliyat geçirmemiş olmak, panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, psikotik bozukluk, bipolar bozukluk, intihar düşüncesi, uyuyamama (insomnia) veya diğer ağır kişilik bozukluklarından birini yaşamamış olmak, hayatının herhangi bir döneminde alkol, uyuşturucu/uyarıcı madde veya ilaç bağımlılığı yaşamamış olmak, epilepsi, titreme (tremor), MS (multiple skleroz), inme (felç) gibi sinir sistemi rahatsızlıkları ve nedeni bilinmeyen bilinç bozukluğu yaşamamış olmak, insülin veya diğer hipoglisemik ilaçlar ile tedavi gerektiren diyabet (şeker) rahatsızlığı olmamak.
FEN, MÜHENDİSLİK, TIP VE TEMEL BİLİMLER MEZUNLARI
Adayların ayrıca karanlık, yükseklik, hız, kaza, kalabalık, boğulma, nefessiz kalma, dağınıklık, yalnızlık,izolasyon, kapalı,dar alan korkusu olmaması da istendi.
Adaylarda aranan genel koşullar ise şöyle 23 Mayıs 1977’den sonra doğmuş olmak, kamu haklarından yasaklanmamış bulunmak, yükseköğretim kurumlarının en az 4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik, Tıp, Fen Bilimleri/Temel Bilimler veya Fen Bilimleri/Temel Bilimler alanlarındaki Eğitim fakültelerinden birini bitirmiş olmak,
çok iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmak, anlamak, konuşmak ve yazmak,
İngilizce yeterliliğini belirlenen sınavlarla kanıtlamak.
YERÇEKİMSİZ ORTAMDA ARAŞTIRMA
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin yerçekimsiz uzay ortamında araştırma yapma imkanı yakalanacağına dikkat çekildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Türkiye’nin uzay politikaları alanındaki 10 yıllık vizyon, strateji, hedef ve projeler Milli Uzay Programı ile ortaya konuldu. Söz konusu stratejik 10 hedef kapsamında, dünya yörüngesinde ateşlenecek milli ve özgün hibrit roketle Ay’a sert iniş gerçekleştirilecek, yeni nesil uydu geliştirme alanında ticari bir marka ortaya çıkartılacak, Türkiye’ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirilecek, uzaya erişimi sağlamak amacıyla bir uzay limanı işletmesi kurulacak, uzay havası veya meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yapılarak uzaydaki yetkinlik arttırılacak, Türkiye, astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha yetkin bir konuma getirilecek, uzay alanında sanayi kümelenmesi ile entegre çalışmalar yürütülecek, ODTÜ ile birlikte uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurulacak, uzay farkındalığı oluşturulacak ve bir Türk vatandaşı, bilim misyonuyla uzaya gönderilecek."
ZORLU ŞARTLARDA PROBLEM ÇÖZEBİLME
- Karmaşık sistemlerin çalışma prensiplerini anlamaya ilgili ve bunun için gerekli bilgi ve beceriye sahip olmak,
- Özellikle rahatsız ve kısıtlı ortamlarda ve ilk kez karşılaşılan dış uyaranların varlığında problem çözme yeteneğine sahip olmak,
- Takım çalışmasına yatkın olmak ve iletişim becerileri üst düzeyde olmak,
- Baskı altında ve zorluklar karşısında soğukkanlı kalabilmek, çözüm odaklı olmak ve mantıklı kararlar alarak ilerleyebilmek.