İmece usulü şehriye kesme geleneği yaşatılıyor
Mardin'de kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş elle şehriye kesme geleneğini yeniden yaşatmaya çalışıyor.
Geçmiş yıllarda imece usulü gerçekleştirilen geleneği canlandırmak için bir araya gelen kadınlar, yoğrulan hamurdan organik şehriye hazırladı. Buğday sapından yapılan hasır tabakların üzerine tel tel kesilen şehriye, daha sonra kurutuluyor. Odun ateşinde kavrulan şehriye, bulgurla karıştırılıp kış sofralarına lezzet katıyor. Artuklu ilçesindeki Doboo Konağı'nda Dilek Çelebioğlu öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, hem sohbet edip hem de eskiden olduğu gibi elle şehriye hazırlayarak geleneği yaşattı.
ESPİRİLER YAPILIYOR ÖĞÜTLER VERİLİYOR
Dilek Çelebioğlu, AA muhabirine, hoşgörü kentinde unutmaya yüz tutmuş bir geleneği yeniden canlandırmak için bir araya geldiklerini söyledi. Çocukluğunda her sonbahar ve kış mevsiminde kadınların şehriyeli bulgur pilavını evinde yaptığını aktaran Çelebioğlu, şöyle konuştu: "Bu bir buluşma yeriydi. Gelenek ve göreneklerimizi büyüklerimizden öğrenmek için toplanıyorduk. Espriler yapılıyor, öğütler veriliyordu. Akşama kadar çok güzel bir buluşma olanağı sağlanıyordu. Hem de çok güzel organik şehriyeli bulgur yeme imkanı tanınıyordu. Bugün de burada toplandık, inşallah bu geleneğimizi unutturmayacağız. Çocuklarımıza, torunlarımıza da bunu aşılamaya çalışıyoruz."