İnaktif aşı mutasyona karşı avantaj
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, Türkiye'de uygulanan inaktif aşı Coronavac’ın, mutasyonlu virüse karşı daha avantajlı olduğunu belirterek, yaz aylarına daha sağlıklı bir şekilde girilebileceğini söyledi. Gündüz, dünyanın inaktif aşıya yöneldiğini ifade etti.
TEDBİRLERE UYUM VE AŞI
Mutasyonlu virüsün tedbirler uygulanmazsa 2 hafta içerisinde salgının seyrini tam tersine çevirebileceğini ifade eden Prof. Dr. Gündüz
yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Okulların açıldığı tarihte verilerimiz çok kötü olursa o zaman her şeyi yeniden düşünmek gerekecek. Açıklanan takvime uyabilmemiz için tedbirlerin her alanda sonuna kadar uygulanması lazım. Uygulanamazsa takvim yeniden belirlenir. Toplum, bulaşıcılığı fazla olan mutant virüslere artış oranında tedbirlerini sıkı tutarsa, bu veriler daha da iyiye gider. Toplumun belirli bir kesimi aşılanmış olursa tedbirlerle beraber tabi ki okulların da diğer işletmelerin de yavaş yavaş usulüne uygun bir şekilde açılması mümkün.”
BATI DA İNAKTİFE YÖNELİYOR
Çin'den getirilen ve Türkiye'de uygulanan inaktif aşının mutasyonlu virüse karşı daha avantajlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gündüz, şöyle konuştu:
"Bu aşının mutant virüslere karşı daha avantajlı olduğu biliniyor. Artık diğer batılı ülkeler de bu inaktif aşıya doğru yönelmeye başladı. Biz toplumumuzu inaktif aşı ile aşılılıyoruz, bu bizim için avantaj. Toplum bağışıklık kazandığı takdirde bunun mutant virüslere karşı da etkin olacağı yönünde bir öngörü var.”
YERİNDE KARAR DÖNEM İÇİN MODEL HAZIRLANIYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı yerinde karar döneminde valilerin başkanlığında toplanan il hıfzıssıhha kurulları, salgının illerindeki seyrine göre kararlar alacaklar. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Şu an Sağlık Bakanlığı iller ya da ilçeler düzeyinde belirlenecek kriterlere göre önlemleri değerlendirecek model üzerinde çalışıyor. Bu uygulama ile bölgesel kararlar alınabilmesi için yol haritası belirlenmiş olacak" dedi. Her il veya ilçedeki salgın seyrinin birbirinden farklılık gösterebildiğine dikkati çeken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da, şunları kaydetti: "Ortalama yeni vaka sayıları, yerleşim yerlerinin sosyokültürel durumları gibi birçok değişkenden etkilenebilmektedir. Ayrıca iller ve aynı ilin içerisindeki ilçeler dahi hastalığın seyrinde aynı durumda olmayabilir. Bu veriler ve Bilim Kurulu'muzun hazırlayacağı göstergeler doğrultusunda, valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurulları, açma-kapama, kontrol önlemlerinin artırılması-azaltılması yönündeki kararları 'yerinde' alabilecektir. İllerdeki sağlık hizmetlerinin hastalarımıza yanıt verme kapasitesi de, göz önünde bulundurulacak önemli belirteçlerden biri olacaktır."