İngiltere’de cilt kanseri arttı: Cildinizi zararlı güneş ışınlarından koruyun
İngiltere’de cilt kanseri artıyor. Vakalardaki artışı değerlendiren Tıbbı onkolog Prof. Dr. Timuçin Çil, hastalıkla ilgili bilgiler verdi. Kansere neden olan en önemli faktörlerden birisi zararlı güneş ışınları. Prof. Dr. Çil, “Tedbirler ile insanların cilt kanseri olma riski azaltılabilir” dedi
İngiltere'de cilt kanseri vakaları yılda 17 bin 500'e ulaşarak en yüksek seviyeye çıktı. İngiltere Kanser Araştırma Kurumunun (Cancer Research UK) yayımladığı son raporda, yaşanan artış gözler önüne serildi.
Raporda, 1960'larda ucuz tatil paketlerinde yaşanan patlamanın etkisinin, İngiltere'de rekor seviyeye ulaşan cilt kanseri vakalarıyla bağlantılı olabileceğine işaret edildi. Artışın, özellikle 55 yaş üstü kişilerde belirgin olduğuna dikkat çekilen raporda, 1990'lardan bu yana vakaların yüzde 195 arttığının altı çizildi. Raporda, vakaların gelecek yıllarda tüm yaş gruplarında yaklaşık yüzde 50 artarak 2040'a kadar yılda 26 bin 500'e ulaşabileceği tahminine yer verildi.
Cilt kanseri nedir? Hastalıktan nasıl korunabiliriz? Tedavi yöntemleri nelerdir? Bütün bu sorulara yanıt veren Kanser İmmünoterapisi Derneği Başkanı, Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Timuçin Çil, İngiltere’deki artışın neden yaşandığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“Cilt kanseri vakalarında Ultraviyole (UV) ışınlar en önemli risk faktörlerindendir.” diyen Çil, “UV ışınların en önemli kaynağı güneştir. Özellikle riskli kişiler güneş maruziyetine dikkat etmelidir.” uyarısında bulundu.
‘CİLT KANSERLERİ ÇOK SIK GÖRÜLEN BİR KANSER GURUBUDUR’
CİLT KANSERİ NEDİR? NEDEN OLUR?
Cilt vücudumuzun en büyük organıdır. Cilt travmalara karşı koruyan, sıvı kaybını önleyen, sıvı ve mineral dengesinin kurulmasına katkı sunan ve D vitaminin aktifleşmesine katkı sağlayan çok geniş ve büyük bir organdır. Cilt aynı zamanda insanın görünen yüzüdür.
Cilt kanserleri çok sık görülen bir kanser gurubudur. Temelde iki ana gurupta cilt kanserlerini değerlendirebiliriz. İyi huylu, yavaş seyirli, ilerleyici olmayan cilt kanserleri, hızlıca ilerleyen, hayati organlara ilerleyip hayati tehdit eden cilt kanserlerinden çok daha sık görülmektedir.
Yavaş seyirli olanlar; bazal hücreli kanserleri örnek olarak verilebilir. Nadiren tekrarlar veya cilt dışı hayati organlara ilerler.
Hızlı seyirli kanserler; Malign melanom, yassı hücreli karsinom v.b’dir. Erken dönemde yakalansa dahi tekrarlama riski olan kanserlerdir. Tanı anında ilerlemiş olarak saptanabilen veya takip sürecinde tekrarlayan bu kanserler hayati tehdit edebilen kanser tipleridir.
Cilt kanserlerinin ve diğer kanserlerde temelde 2 neden gurubu vardır. Birincisi değiştirilemeyen sıklıkla genetik yatkınlık nedenleridir; ailesel veya bireysel genetik yatkınlıklar olabilir. İkinci nedensel gurup ise; değiştirilebilen veya önlenebilen nedenlerdir; Güneş ışınlarına aşırı maruziyet, toksik maddelere maruziyet, beslenme alışkanlıkları, aşırı kilo vb nedenler olarak sınıflanabilir.
‘RİSKLİ KİŞİLER GÜNEŞE DİKKAT ETMELİ’
Cilt Kanserlerine karşı hangi önlemler alınabilir?
Vücudumuzun görünen yüzü cildimizin kanser olmaması için mutlaka kanserden korunmaya çalışılmalıdır. Cilt kanserine yatkın kişiler; genetik bozukluğu olanlar, açık tenli, vücudunda çok fazla beni olan v.b kişiler mutlaka koruma tedbirlerine çok daha fazla uymalıdır.
Ultraviyole (UV) ışınlar en önemli risk faktörlerindendir. UV ışınların en önemli kaynağı güneştir. Özellikle riskli kişiler güneş maruziyetine dikkat etmelidir. UV ışınların dik olarak düştüğü gün içi saatlerde (sabah 11:00-öğleden sonra 15:00) özellikle yaz aylarında cilt korunmalı ve cildin direkt UV ışınlar ile temasını önlemelidir. Cilt koruyucuları ve nemlendiricileri kullanmalıdır. Güneş ciltte kuruluğa ve kırılmalara neden olacağından nemlendiriciler sık aralıklarla kullanılmalıdır. Güneş koruyuculardan faktör düzeyi yüksek olanları tercih edilmelidir. Eğer bu önlemlere dikkat edilmez ise; cildimizde yer alan hücre DNA yapıları zarara uğrayıp kanser oluşumuna katkı sunabilirler.
‘ İNGİLTERE GÜNEŞ IŞIĞI MARUZİYETİNİN FAZLA OLDUĞU ÜLKELERDEN’
İngiltere’de cilt kanserlerinde bir artış tespit edildi. Bu artış neden olmuş olabilir?
Kanser tüm dünyada ve sıklıkla birçok tipi artan bir hastalık gurubu. Cilt kanserleri de bunun başında geliyor. Yaşam sürelerinin uzaması ve sıklıkla kanserin bir yaşlılık hastalığı olması çok önemli bir faktördür. Ancak çevresel faktörler özelliklede güneş ışınlarına maruziyetin artması çok önemli bir faktördür. İngiltere ve Kuzey Avrupa ülkeleri güneş ışınına maruziyetin diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında çok daha fazla olduğu ülkeler gurubudur. Büyük Britanya (Birleşik Krallık); İngiltere, İskoçya, Galler vb olarak adlandırılan ülkeler; Güneşin Batmadığı ülkeler olarak da tanımlanır. Güneş maruziyeti arttıkça cilt kanserlerinin artmasının beklenmesi veya gözlenme olasılığı artmaktadır. Ancak güneş maruziyetinin azaltılması çok önemli bir önleyici tedbirdir. Yüksek faktörlü cilt koruyucuları güneş maruziyeti öncesi mutlaka kullanılmalıdır.
‘SOLARYUM UYGULAMALARINA DİKKAT’
Bunun yanında Solaryum uygulamalarına da çok dikkat edilmelidir. Özellikle çok sık solaryum uygulamasına maruz kalan kişiler cilt kanseri riski altındadır. Epilasyon, cilt botoksu, dolgu v.b uygulamaları mutlaka hekim önerileri doğrultusunda ve bu konuda uzman hekimlerce uygulanmalıdır.
‘TEDAVİLERDE BÜYÜK GELİŞMELER OLDU’
Cilt kanserlerinde hangi tedaviler uygulanmaktadır?
Kanser tedavisinde hastaları temelde iki ana guruba ayırıyoruz. Erken dönemde yakalanan hastalarda; cerrahi, radyoterapi ve sistemik tedaviler uygulanmaktadır. İlerlemiş hastalığı olan kişilerde ise tedavinin temelini sistemik tedaviler; akıllı ilaçlar, immünoterapi ve çok daha az oranda uygulanan kemoterapi uygulanmaktadır. Son yirmi yılda tedavilerde çok büyük gelişim olmuştur. Özellikle immünoterapi kişinin kendi bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanser tedavisinde çığır açan bir tedavi şeklidir. Malign melanom cilt kanserleri içerisinde en kötü seyirli tiptir ve immünoterapi bu kanser tipinde tedavi başarısını çok belirgin olarak arttırmıştır. İlerlemiş hastalığı olan kişilerde dahi yaşam sürelerini çok belirgin olarak uzatmıştır ve malign melanom tedavisinin artık köşe taşıdır. Akıllı ilaçlarda uygulanabilen özellikle malign melanom hastalarının yüzde 40’ında kullanılan başarı oranı yüksek bir tedavi şeklidir.
Sonuç Olarak; cilt kanserlerinin görülme oranı hızlıca artmaktadır. Kanser tanısı almış hastalarda özelliklede sistemik tedaviler; immünoterapi ve akıllı ilaçlardaki başarı son yirmi yılda belirgin olarak artmıştır. Ancak tüm toplumda temel hedef insanların cilt kanseri olmasının önlenmesi olmalıdır. Cilt kanserlerinde önleyici tedbirler ile insanların cilt kanseri olma riski azaltılabilir.