İngiltere’den sabit coin hamlesi
İngiltere, merkez bankaları tarafından piyasaya sürülen paralara dayanan sabit coinlerin, ödemelerde daha yaygın kullanılması ve kötüye kullanımların engellenmesi amaçlanıyor. Aydınlık gazetesi yazarı, ekonomist Serhat Latifoğlu konuyu Aydınlık Avrupa'ya değerlendirdi
İngiltere Merkez Bankası (BoE), sabit coinlerin (stabelcoin) ödeme sistemlerinde yaygın kullanılması ve bu süreçte zararlı kullanımların engellenmesi amacıyla yeni düzenlemeler getirdi. Bankanın kararı 6 Kasım 2023 günü yayınladığı bültende yer aldı. Ekonomist Serhat Latifoğlu, konuyu Aydınlık Avrupa’ya değerlendirdi.
BoE tarafından “İstikrarlı bir değeri korumayı amaçlayan yeni bir dijital varlık türü” olarak tanımlanan sabit coinlerin (stablecoin) gelecekte perakende ödemeler için kullanılabileceğinin altı çizildi. Sabit coinler, diğer kripto varlıklardan farklı olarak değerlerini dayandıkları bir para biriminden ya da emtiadan alıyorlar. BoE, yapacağı düzenlemeyle sabit coinlerin kullanımını daha hızlı ve daha ucuz bir hale getirmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte “tüketicileri korumayı, kara para aklanmasını önlemeyi ve finansal istikrarı muhafaza etmeyi” amaçlıyor.
Serhat Latifoğlu, sabit coinlerin blok zincir teknolojisinin avantajını kullanmasının yanında, daha güvenilir birer varlık olduklarına dikkat çekerek “Sabit coinler, bildiğimiz kripto varlıklardan farklı. Sabit coinler, avro, dolar veya sterlin gibi bir para birimine ya da gerçek bir varlığa dayanıyor. Bunlar, kripto varlıklardan farklı olmasının yanında blok zinciri teknolojisini kullanma avantajı taşıyor.” açıklaması yaptı.
TÜRKİYE SIRADA
Türkiye’de kripto varlıklara yönelik ilk resmi düzenleme, 16 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” ile duyurulmuştu. Devletlerin bu varlıklara yönelik düzenlemeler yapmasının çok doğru olduğunu belirten Latifoğlu, Türkiye’nin de yeni düzenlemeler yapacağını söyledi: “Kripto varlıkların kanunen düzenlenmesi uzun süredir gündemdeydi ama artık çok yaklaştık. Bunun kendince maliyetleri ve riskleri var. Bu varlıklar, düzenlenmediği için şu an finansal sistemin dışında bulunuyor. Bu da hükümetlerin çok dikkatli adım atmasını gerektiriyor. Böyle bir düzenleme eğilimi muhtemelen artış gösterecek. İngiltere bunun adımını atıyor. Türkiye’de de bu yönde gelişmeler olacak.”
SABİT COİNLER ÖDEME ARACI OLACAK
Latifoğlu, düzenlemenin yatırımlardan ziyade, ödeme sistemlerine yönelik olduğunun altını çizdi. Ek olarak, blok zinciri teknolojisinin önümüzdeki süreçte ticarette de kullanılacağını ve bununla birlikte sabit coinlerin yaygınlaşacağını ifade etti.
BoE, sabit coinlerin ödeme sistemlerinin düzenlenmediği durumda finansal istikrar için risk oluşturabileceğini belirtti. Bu amaçla banka, ödeme sistemlerinin operatörlerini ve bunların hizmet sağlayıcılarını çeşitli düzenlemelere tabi tutacak. Birleşik Krallık Mali Davranış Otoritesi (FCA) yetkilisi Sheldon Mills, amacı şöyle ifade etti: “Sabit coinler ödemeleri herkes için daha hızlı ve daha ucuz hale getirme potansiyeline sahiptir ve bu nedenle firmalara bu yeniliği güvenli ve emniyetli bir şekilde kullanma olanağı sunmak istiyoruz.”
BoE Başkan Yardımcısı Sarah Breeden ise şunları belirtti: “Önerilerimiz, firmaların riskleri anlayabilmelerini ve halkın her türlü dijital para ve ödemeye güven duyabilmesini sağlamak için güvenli inovasyonu desteklemeyi amaçlamaktadır."
FCA, şu an sabit coinler de dahil olmak üzere kripto varlıkların büyük ölçüde düzenlenmemiş ve yüksek riskli olduğu, bir şeylerin ters gitme ihtimaline karşın hiçbir koruma olmadığı konusunda uyarılarını yeniledi.