Instagram'da 'çekiliş' çılgınlığı! Peki yasal mı? Ne gibi riskleri var?
Sosyal medya platformu Instagram'da bir süredir sponsorlu çekilişler yapılıyor. Takipçisini artırmak isteyen kullanıcılar ve firmalar fenomenlere ücret ödüyor. Fenomenler de akıllı telefonlar, laptoplar dağıtıyor. Peki süreç nasıl işliyor? Yasal mı?
Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da son günlerde 'çekiliş' çılgınlığı başladı. Markasını büyütmek, reklam yapmak, ya da takipçisini arttırmak isteyen Instagram kullanıcıları takipçi sayısı yüksek Instagram fenomenleri aracılığıyla çekiliş düzenliyor. Peki bu süreç nasıl işliyor?
Öncelikle reklam yapmak isteyen firmalar ve kullanıcılar çekilişi yapacak olan fenomen ile irtibata geçiyor. Toplam tutar üzerinden komisyon alan fenomenler, verilen parayla akıllı telefon, tablet, bilgisayar, oyun konsolu, çeyrek altın ve para gibi hediyeler dağıtıyorlar.
KAZANMAK İÇİN ŞARTLAR VAR
Şartlar düzenleyenden düzenleyene değişiklik gösteriyor.
Kullanıcılar fake (sahte) hesaplarıyla katılım sağlayabiliyor.
Şartlar genel olarak şu şekilde sıralanıyor:
- Çekilişi düzenleyeni takip et
- Çekilişi düzenleyenin takip ettiği herkesi takip et ( 10 -40 kişi arasında değişiyor)
- Çekilişin bildirildiği gönderiyi beğen
- Yorum yap ( Bazıları yapılan yorum kadar çekiliş hakkı veriyor)
Tüm bu şartlar sağlandıktan sonra 30 bin ile 1 milyon arasında katılımcının yer aldığı onlarca çekiliş yapılıyor.
Çekilişle de güvenilir olmak adına kazanan kişinin görüntülü bir şekilde aranıyor hediyesi kargolanıyor.
HESAPLARIN ÇALINMA RİSKİ VAR
Hediye kazanan kişilerin hesaplarını ele geçirmek isteyenlerin bazı art niyetli insanlar çekilişi düzenleyen kişinin menajeri olduğunu söyleyip video talep ediyor ve bu video ile hediyenin kendisine ait olduğunu iddia ediyor.
Dolandırıcılar bununla da kalmıyor. Kazanan kişilere mesaj yoluyla link (uzantı) göndererek hesaplarını ele geçimeye çalışıyorlar.
ÇEKİLİŞLER İZNE TABİ
Milli Piyango İdaresinin piyango ve çekilişler hakkındaki 04.10.2006 tarihli yönetmeliği ve 320 sayılı KHK dikkate alındığında, idarenin bilgisi ve onayı olmadan dolaylı ya da doğrudan kazanç elde edilecek çekilişler, mutlak suretle Milli Piyango İdaresinin onayı ve resmi izni ile yapılmak zorundadır. Bu durum ise, yapılan çekilişte aleni bir biçimde alınan izin numarası ve tarihi ile belirtilmelidir. Aynı zamanda çekilişler, sponsorlar aracılığı ile yapılıyorsa, belli bir kazancın olması durumunda sponsorların bu fiilleri, Türk Ticaret Kanununun ilgili maddelerine göre, haksız rekabet ve aldatıcı reklam yasağını açık bir biçimde ihlal ettikleri anlamını taşır. Bu sebeple , sosyal medya kullanıcıları, bu tarz durumlara dikkat etmeli ve aldatıcı olduğu şüpheli durumlarda bu kişi ve kurumlara itibar etmemeliler.