İpek Yolu'ndaki Şampiyon
Trabzon, tarihte Asya'dan Avrupa'ya uzanan yolda en önemli liman kentiydi. Trabzon Limanı'nı “Orta Koridor” ve Demir İpek Yol’a bağlama girişimleri sürüyor. Trabzonspor, Türkiye ve Çin dostluğunun takımı olabilir.
TÜRK-ÇİN İş Geliştirme ve Dostluk Derneği Başkanı Adnan Akfırat’ın Trabzonspor’un şampiyonluğunu farklı boyutlardan incelediği yazısı, Şanghay Yerel Hükümeti’nin birimi olan “Yabancı Ülkelerle Dostluk Derneği”nin internet sitesinde yayımlandı. Yazı, derneğin wechat üzerindeki haftalık bülteni ile milyonlarca Şanghaylı’ya iletildi. Akfırat’ın yazısını, derneğin takdimi ile birlikte paylaşıyoruz:
***
Türk-Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği tarafından “1. Uluslararası Kuşak ve Yol Girişimi ve Türkiye Sempozyumu” İstanbul'da çevrim içi ve yüz yüze olarak başarıyla gerçekleştirildi.
Asya ile Avrupa’yı birleştiren ve iki kıtayı kapsayan bir ülke olan Türkiye, eski çağlardan beri İpek Yolu’nun önemli bir durağı olmuştur ve şu anda “Orta Koridor” planı ile “Kuşak ve Yol Girişimi” arasındaki bağlantıyı geliştirmek için çalışmaktadır.
Bu sırada Şanghay Halkının Yabancı Ülkelerle Dostluk Derneği'ne “Türkiye’nin 2022 futbol şampiyonu İpek Yolu'ndan” başlıklı bir yazı geldi. Türk arkadaşlar da bilirler: Çin dünyadan öğrenmeye değer verir!
Türk-Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği Başkanı Sayın Adnan Akfırat, 2022 Türkiye Süper Ligi şampiyonu Trabzonspor’u Çin ve Şanghay halkına tanıtmayı umuyor. Bu takım antik İpek Yolu’ndaki liman kenti Trabzon’dan geliyor. Ve bu yıl şampiyonluğu yedinci kez kazanıyor. Çin Süper Ligi’ne aşina olan arkadaşlar, bu sezon Trabzonspor takımında Şanghay SIPG için oynayan Evrard da dahil olmak üzere birçok eski Çin Süper Ligi yabancı oyuncusu olduğunu biliyor olabilir. Trabzonspor Takımı’nın galibiyetini ve Trabzon şehrinin İpek Yolu’ndan Kuşak Yol Girişimi’ne doğru gidişatını anlamak için Sayın Akfırat’ın yazısını takip edelim.
***
Türkiye Futbol Süper Ligi, Trabzonspor’un şampiyonluğu ile sonuçlandı. Trabzonspor, 38 yıl aradan sonra, yedinci kere şampiyonluk kupasının sahibi oldu. 1970’li yıllarda Süper Lig’de fırtına gibi esen Trabzonspor, neoliberal küresel futbolun dayatmaları karşısında bir bocalama dönemi geçirse de kendini toparladı. Nitekim bu yıl Trabzonspor, İstanbul’un kozmopolit burjuvazisinin büyük bütçeli kulüplerine fark atarak haftalar öncesinden şampiyonluğunu ilan etti.
Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan, eski çağlardan beri bir liman kenti olan Trabzon şehrinin takımı Trabzonspor’un şampiyonluğu, başta Trabzon olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde hatta Avrupa’da kitlesel gösterilerle kutlandı. Şampiyonluğun kesinleştiği gece Trabzon’da 700 bin kişinin katıldığı coşkulu kutlamalar ve gösteriler yapıldı. Bir hafta sonra İstanbul’daki kutlamalara ise 400 bin kişi katıldı. Kutlamalardaki coşku ve görüntüler UEFA ve FIFA tarafından ilgi çekici bulunarak paylaşıldı.
Trabzonspor aldığı bu başarı sonucu 2022-2023 Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne play-off turundan katılacak.
ANADOLU KAPLANLARI
Kuruluşu 1921 yılına dayanan, 1967 yılında profesyonelleşerek yeniden kurulan Trabzonspor, kendi altyapısından yetiştirdiği oyunculara dayanarak başarıyı kovalıyor. Taraftarları takımlarını, “Anadolu Kaplanları” veya “Karadeniz Fırtınası” diye nitelendiriyor. Deplasmanlarda oynamaktan çekinmedikleri için de “Bize her yer Trabzon” şiarını benimsiyorlar. Türkiye’nin her yerinde taraftar desteği bulmanın yanında “Avrupa’da en çok seyircisi olan Türk takımı” unvanının da sahibi.
HALK TAKIMI
Trabzon, kırsalıyla birlikte 816 bin kişilik bir nüfusa sahip. Şehir merkezinde ise 334 bin kişi yaşıyor. Bir asırdan beri oynanan futbol, yaşlısıyla genciyle, kadınıyla erkeğiyle bir tutku haline gelmiş. Maçlar 41 bin kişilik Şenol Güneş Spor Kompleksi’nde tamamen dolu tribünler önünde oynanıyor. Avrupa’nın en iyi altyapı tesislerini kurmuşlar. Kulübün 15 bin üyesi bulunuyor. Üyeler titiz incelemelerle alınıyor. Kulüp yönetimi üyelerinin demokratik iradesi sonucu seçiliyor. Şehrin bütün birimleri ve taraftarlar futbolcularla iç içe olmayı ve onları teşvik etmeyi çok seviyor.
İPEK YOLU’NDAN KUŞAK YOL’A
Trabzon, Genç Roma dönemi ve orta çağ boyunca Doğu’nun Avrupa’ya açılan en önemli liman kentiydi. Doğu Asya’dan kervanlarla getirilen ürünler, gemilerle Karadeniz’in diğer limanlarına, İstanbul’a ve İstanbul’dan da Ege ve Akdeniz kıyılarına taşınıyordu. Ünlü gezgin Marco Polo 1295 yılında Çin’den memleketine dönerken, Trabzon Limanı’ndan gemiye binerek Venedik’e ulaşmıştı.
Son kırk yıllık neoliberal politikalar, Trabzon’un fındık tarımına dayanan ekonomisini açmazlara sürüklemekle birlikte Trabzon, Türk fındığını en çok ihraç eden iller arasında (%34) birinci sırada. Türkiye şimdi Erzincan-Trabzon arasında yapılacak demiryolu ile Trabzon Limanını “orta koridor” ve Demir İpek Yol’a bağlama girişimlerini sürdürüyor.
TRABZONSPOR ÇİN İLE DOSTLUĞUN TAKIMI OLABİLİR
Çin ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmede, eskiden en büyük engel NATO dayatmasıyla hükümetlerden geliyordu. Ancak 15 Temmuz’dan sonra bu engel kalktı. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı’ndaki yönetim Çin ile ilişkileri geliştirmek konusunda en istekli hükümet durumunda.
Halklar arasındaki dostluğu geliştirmenin en uygun araçlarından biri de futbol. Geniş taraftar kitlesi ve kitlesel seyirlik bir spor etkinliği olduğu için, dostluğu da ülkeler arasında taşıyabilir. Trabzonspor, Türkiye-Çin dostluğunun öncü takımı olabilir. Trabzonspor’un bazı üstünlükleri de bu iddiasına uygun.
- Trabzonspor sadece Trabzon’un takımı değil, bütün Karadeniz bölgesinin başta olmak üzere Anadolu’nun tamamının gözdesi.
- Trabzonspor, altyapıyı geliştirerek, kendi yetiştirdiği oyuncularla lig şampiyonu olabileceğini kanıtladı. Trabzonspor’un tecrübesi Asya ülkelerine kendi gücüne dayanarak gelişme açısından başarılı bir örnek.
- Trabzonspor Kulübü yönetimi, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş takımlarının yönetimi gibi Batı’dan esen rüzgarla yön değiştirmeyecek nitelikte.
- Trabzonspor taraftarı da vefalı ve sorumluluk sahibi.
Umarız Trabzonspor Çin ile dostluğun takımı olabilir.
Umarız Trabzonspor Kuşak Yol takımı olur!