Irak parlamentosundaki en büyük grup istifa etti
Irak’ta Ekim 2021’de yapılan seçimden bu yana başbakanı belirleyemeyen koalisyonda, Sadr bloğunun milletvekilleri istifalarını sundu. Yapılan açıklamadan, istifaların siyasi istikrarsızlığı çözmek için verildiğini belirtti
Irak’ta bir türlü başbakanı belirleyemeyen koalisyonda en yüksek oya sahip Mukteda Sadr grubu milletvekilleri istifalarını meclise sundu. Sadr, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Meclisteki Sünni çatı kuruluş Egemenlik Koalisyonu ile hükümeti oluşturmak için "Vatanı Kurtarma" isimli üçlü ittifak kurmuştu.
8 AYDIR SÜREN İSTİKRARSIZLIK
Bağdat'ta parlamento, Ekim ayındaki genel seçimlerden bu yana kargaşa içinde. Mustafa el-Kazımi'nin yerini alacak yeni başbakanı desteklemek için çoğunluğu sağlayamadı. Yapılan yorumlar, 8 aydır süren siyasi istikrarsızlığı çözüme kavuşturmak için Sadr’ın istifa ettiği yönünde. Parlamento Sözcüsü Muhammed el-Halboussi, 73 milletvekilinden istifa mektupları aldıktan sonra Twitter'da yaptığı açıklamada, "Sadr grubunun temsilcileri olan kardeşlerimizin istifa taleplerini isteksizce kabul ettik." ifadelerini kullandı. Parlamentonun en büyük grubuna sahip olan Sadr, 329 sandalyeli mecliste sayısı 75 olan milletvekillerine hükümet kurma sürecinde diğer gruplarla anlaşamadığı için istifa etme çağrısı yapmış, onlar da istifa etmişti. Meclis Başkanı Muhammed Halbusi de Sadr bloğu vekillerinin istifasını kabul etmişti. Iraklı milletvekilleri, anayasada belirtilen, yeni bir hükümet kurmak için tüm süreleri çoktan aştı ve siyasi krizi uzattı. Irak yasalarına göre, parlamentoda herhangi bir sandalye boşalırsa, seçim çevresinde en çok oyu alan ikinci aday sandalyeyi alıyor.
‘ÜLKE VE IRAKLILAR İÇİN FEDAKARLIK’
Sadr, yaptığı açıklamada, milletvekillerinden istifa etme talebinin “Ülke ve Iraklıları kurtarmak için kendisinden bir fedakarlık olduğunu” söyledi.
Parlamentodaki en büyük grubun istifasının nasıl sonuçlanacağı henüz belli değil. Kıdemli bir Iraklı politikacı, istifaların ülkede kaosa yol açabileceğinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Bağdat Üniversitesi'nde siyaset araştırmacısı ve eski bir milletvekili olan Ali Musavi, "Sadr, İran destekli gruplardan ayrı bir hükümet kurmanın neredeyse imkansız olduğu acı gerçeği kabul ettiği noktaya geldi" ifadelerini kullandı. Musavi, geri çekilmesi bir aksilik olsa da destekçileri ABD işgal güçlerine karşı savaşan Sadr'ın hala protesto gösterileri düzenleyebilecek yüz binlerce takipçisiyle bir güce sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
BAŞBAKAN ADAYI DA İSTİFA ETTİ
Irak’ta milletvekillerini meclisten istifa ettiren Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın Başbakan adayı Muhammed Cafer es-Sadr da adaylıktan çekildiğini duyurdu.
Muhammed Cafer Sadr, sosyal medya hesabından adaylıktan çekilme kararını açıklayarak, "Mukteda Sadr’ın ulusal ve reformist projesi için aday gösterilmeyi kabul etmiştim. Ancak geri çekilme zamanı geldi." ifadelerini kullandı.
Sadr, Cafer Sadr’ı başbakan adayı olarak göstermişti.
PARLAMENTODAKİ DURUM
Irak resmi haber ajansında yayımlanan nihai seçim sonuçlarına göre, Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Grubu 73, Eski Meclis Başkanı Muhammed Halbusi'nin Takaddum Partisi 37, eski başbakanlardan Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu 33, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 31, İran'a yakın Haşdi Şabi’nin siyasi uzantısı Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu 17, Sünni siyasetçi Hamis Hançer'e bağlı Azim Koalisyonu 14, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran'dan oluşan ittifak 17, Yeni Nesil Hareketi 9, Nasıriye merkezli İmtidad Koalisyonu 9 sandalye elde etmişti. Irak'ta 10 Ekim'de yapılan erken genel seçimleri, açıklanan ilk sonuçlara göre Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı grup kazanmış, Sadr dışındaki Şii partiler sonuçlara itiraz ederek farklı illerde bazı sandıklardaki oyların yeniden elle sayımını talep etmişti. Yüksek Seçim Komiserliği de bu itirazlar üzerine bazı illerdeki oyların yeniden elle sayılmasına karar vermiş ve elle sayım işlemi tamamlanmıştı.