İran, Azerbaycan ve Nahçıvan arasında köprü oluyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Tahran ile Bakü arasında imzalanan köprü anlaşması hakkında önemli açıklamalar yaptı.
Aliyev, Aras Nehri üzerinde kurulacak köprü sayesinde Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki bağlantının sağlanacağını belirtti. Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları 27’inci Toplantısına bir mesaj gönderen Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun taşıma kapasitesini 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Aliyev, “İran toprakları üzerinden Nahçıvan’a ulaşımı sağlayacak karayolu ve demiryolunun inşası konusunda bu ülkeyle (İran) anlaşmaya varıldı. Aynı zamanda Azerbaycan, Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru’nun iletim kapasitesinin daha da genişletilmesi için aktif çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
BÖLGE DIŞI UNSURLAR KONUSUNDA UYARI
İranlı Uluslararası İlişkiler Uzmanı Farshid Bagherian, İran ile Azerbaycan arasındaki anlaşmayı Aydınlık gazetesine değerlendirdi. Karabağ işgaline son verildikten sonra ortaya yeni bir tablo çıktığına dikkat çeken Bagherian, “Azerbaycan haklı bir savaş yürüttü. Karabağ Azerbaycan’a aitti. Bu toprakların geri kazanılması sonrası Atlantik ötesinden bölge dışı aktörler bölgeye gelmek istedi. Onları buraya sokmak kimsenin yararına olmaz. İran, Zengezur konusunun bölge ülkelerine yararına olacak şekilde çözülmesini istedi. Aksi takdirde bölgeye, bölge dışı güçlerin gelebileceğini belirtti. Mesela ABD, Ermenistan ile askeri tatbikat yaptı. Bölge ülkeleri bir araya gelmezse ABD’nin savaş gemilerini her yerde görürüz. İran ile Azerbaycan arasındaki konu çözülünce Türkiye ve İran nefes alacak. Bana kalırsa bundan sonrası kalkınma süreci başlayacak.” değerlendirmesinde bulundu.
‘BU BARIŞ KÖPRÜSÜDÜR’
Aras Nehri üzerinde İran ile Azerbaycan arasında kurulacak köprünün sıradan bir inşaat konusu olmadığını belirten Araştırmacı Bagherian, “İran, Azerbaycan, Türkiye, Irak ve Suriye gibi ülkelerin kaderleri birbirinden ayrı değildir. Birçok kesim Zengezur üzerinden bir kurgu yapıp İran ile Azerbaycan arasında husumet yaratıp İran ile Türkiye‘yi savaştırmaya çalıştılar. İran ve Türkiye her ikisi devlet aklı ile yürüttü. Türkiye ve İran bölgedeki en akıllı devlettir. Adımlar devlet aklıyla atılıyor. Aras nehri hudut belirleyici unsurdur. Bunun üzerine köprü yapılacak. Köprünün ardından da gümrük kapısı, hızlı geçişler ortaya çıkacak. Azerbaycan hızlı bir şekilde güvenli ve hızlı bir şekilde İran’dan geçecek. Bu köprü sadece inşaat malzemesinden ibaret değil. Bu köprü barış, medeniyet, diyalog, diplomasi köprüsüdür. Zaferin köprüsüdür.” dedi.