İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi'den Arap Birliği'ne 'Suriye' tepkisi
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Arap Birliği’nin Suriye’deki gelişmeler konusundaki İran karşıtı son bildirisine tepki gösterdi. Erakçi, 'Bizler de sizin gibi, Suriye'de huzurun sağlanmasını ve kaosun engellenmesini istiyoruz' ifadelerini kullandı.
Arap Birliği'nden 26 Aralık 2024 Perşembe günü yapılan açıklamada, Suriye'de yaşanan olayları endişeyle izledikleri ifade edildi. Arap Birliği, Suriye'nin iç işlerine her türlü dış müdahaleyi reddettiklerini açıkladı. Söz konusu açıklamalara İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi sosyal medya hesabından tepki gösterdi.
Erakçi'nin mesajı şu şekilde:
"Bizler de sizin gibi, Suriye'de istikrarın, huzurun sağlanmasını ve kaos ile anarşinin önlenmesini istiyoruz, bunun için tamamen açık ve net sebeplerimiz var:
"Suriye'nin toprak bütünlüğü ve ulusal birliğini korumak için;
"Bütün halkların ve mezheplerin, özellikle Sünnilerin, Şiilerin, Alevilerin ve Kürtlerin güvenliğini korumak için kutsal mekanların ve barınakların güvenliğini ve hürmetini korumak için;
"Yasadışı silahların yayılmasını sınırlamak için;
"Herhangi bir dış müdahaleyi, hangi mazeretle olursa olsun reddetmek için;
"Suriye'nin terörizm, aşırıcılık ve şiddet için bir sığınak haline gelmesini engellemek için;
"Suriye tarafından komşulara ve tüm bölgeye tehdit oluşturulmaması için;
"Siyonist Rejim İsrail'in daha fazla maceracılığını ve tehlikeli yayılmacı amaçlarını engellemek ve onu işgal altındaki bölgelerden çekilmeye zorlamak için;
"Ve nihayetinde, Suriye'de tüm kesimlerin katılımıyla kapsayıcı bir hükümetin ve devletin kurulması için bu talepte bulunuyoruz.
"Ancak aynı zamanda, halkın ve bölgenin dikkatini gerçekte olmayan tehditlere yönlendirme amacı taşıyan fitne çıkarma ve bahaneciliğe karşı endişeliyiz.
"Fitne çıkaranların amacı şudur:
"İsrail ve ABD'nin özellikle Suriye topraklarının bazı bölgelerini işgal etmeye devam etmelerini meşrulaştırmak;
"O ülkenin iç işlerine dış müdahaleyi haklı göstermek;
"Suriye halkının bir kısmını, kendi kaderlerini tayin etme sürecine katılmaktan mahrum bırakmak;
"Ve nihayetinde, dışarıya sorunları yansıtarak diğerlerinin arzularını ve hedeflerini ileriye taşımak.
"Bölgedeki mevcut gergin dönemi aşmak, akılcı yaklaşım, işbirliği, katılım ve geçici çıkar çatışmalarından kaçınmayı gerektirir.
"İran İslam Cumhuriyeti, Suriye'de tüm kesimlerin, etnik grupların ve mezheplerin katılımıyla kapsayıcı bir hükümetin kurulmasına yönelik barışçıl ve güvenli bir geçiş sürecine ilişkin bölgedeki diğer ülkelerle aynı görüştedir ve belirtilen hedeflerin gerçekleştirilmesine yardımcı olmaya da hazırdır."