İran'ın en büyük otomobil üreticisi Khordo'nun CEO'su: Ortak üretim fikrini somutlaştıralım
İran’ın en büyük otomobil üreticisi İran Khodro’nun CEO’su Mehdi Katibi, Türkiye, Rusya ve İran’ın ortak otomobil üretmesi fikrini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Bu konu için somut öneriler hazırlanması gerektiğini belirten Katibi, Türkiye’nin yan sanayi üretiminde önemli ölçüde büyüme sağladığını ifade etti. Katibi, firmasının çalışmaları ve hedefleri hakkında da önemli bilgi verdi.
HEDEF İLK BEŞE GİRMEK
İran Khodro, 1962 yılında yola çıktığı günden bu yana emperyalist yaptırımlar altında ilerlemesini hız kesmeden sürdürdü. Her dönem yeni modellerle piyasaya çıkan İran Khodro, üretim tesislerinin kapılarını İran’da yaşayan yabancı basın mensuplarına açtı. Tesis içinde düzenlenen gezi sonrası soruları yanıtlayan firmanın CEO’su Mehdi Katibi, önümüzdeki 5 yılda ikinci kademe otomobil üreticileri arasında ilk 5’e girmek istediklerini söyledi. Önlerine üretimi artırma hedefi de koyduklarını belirten Katibi, Afrika, Orta Asya, Irak, Suriye, Venezuela ve Rusya’yı önemli pazar alanı olarak gördüklerini ifade etti. Araç kalitesini yüzde 25 artırdıklarını söyleyen Katibi, geçen yılın aynı ayına göre (Ağustos 2021’e göre) yüzde 41 artışla 221 bin araç ürettiklerini kaydetti.
ABD’nin tek taraflı ekonomik yaptırımlarını da değerlendiren Katibi, “Yaptırımlardan yana değiliz ancak ülke otomobil sanayisi yaptırımların koşullarına uyum sağladı ve varlığını sürdürecek bir kaliteye ulaştı. Yaptırımlar kaldırılırsa yeni koşullar sağlanacak ve bu koşullara göre hareket edeceğiz.” diye konuştu.
PARÇA İMALATI YAPILABİLİR
Görücüye çıkartılan yeni model araba hakkında da konuşan firmanın CEO’su Mehdi Katibi, Rira’nın İran Khodro’yu küresel otomobil üreticisi haline getirecek bir ürün olduğunu vurguladı. Katibi, Aydınlık Gazetesi İran Temsilcisi Gürkan Demir’in “Türkiye, Rusya ve İran’ın ortak otomobil üretme fikri gündemde. Öneriyi nasıl değerlendirirsiniz?” sorunu da yanıtladı. İran Otomobil Yan Sanayi Birliği’nden gelen bu fikri memnuniyetle karşıladıklarını belirten Katibi, şunları söyledi: “Bu fikri genel bir politika olarak olumlu karşılıyoruz. Bu fikri ortaya atan arkadaşlarımızla toplantı yapacağız. Toplantılarda konunun daha detaylı incelenmesi ve projeler şeklinde belirtilmesi gerekiyor. Ancak bu fikrin özünü olumlu karşılıyoruz. Bakalım gelecekte durumlar hangi yönde ilerleyecektir. Öncelikle bunu söylemek isterim; Türkiye ile özellikle komponent (bileşen, parça) imalatı alanında çok iyi bir iş birliği yapabiliriz. Türkiye'nin son yıllarda bu alanda önemli ölçüde büyüme yaşadığını biliyorum.”