‘İran’a dış müdahalenin karşısındayız’
Atlantik cephesinin Asya kuvvetlerine karşı tehditlerini yoğunlaştırdığı dönemde Çin ve İran, koordinasyonu artırma kararı aldı. İki ülke, ABD baskılarını bertaraf etmek için ekonomiden toprak bütünlüğünü savunmaya kadar birçok alanda stratejik işbirliğini derinleştirecek.
ABD, 7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı Operasyonu sonrası ağır hasar alan İsrail’i koruyabilmek için bölgeye askeri kuvvet takviyesini artırdı. Son adımlarıyla yükselen Asya cephesinin öncü kuvvetlerini tehdit eden Washington’a karşı, Pekin ve Tahran set olma kararlılığını sürdürüyor. Bu konuda son mesajlar Çin Başbakanı Li Qiang ile İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir arasında yapılan görüşmede verildi.
Şangay İşbirliği Örgütü Başkanlar Konseyi’nin 22. Toplantısı için gittikleri Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e bir araya gelen iki ülke yetkilisi, Çin ile İran arasındaki ilişkiler başta olmak üzere Filistin meselesini masaya yatırdı.
İRAN’IN ŞİÖ VE BRICS ÜYELİĞİNİN ÖNEMİNE VURGU
İran’ın önemli, bölgesel ve uluslararası arenada etkili ülkelerinden biri olduğunu belirten Çin Başbakanı Li Qiang, “İran'ın Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS'te tam varlığı ve üyeliği bu örgütlerin güçlenmesine yol açacaktır. Bölgenin ve dünyanın barış ve istikrarına çok faydalı olacaktır. Küresel barış ve kalkınmanın birçok zorlukla karşı karşıya olduğu günümüz koşullarında, birlik ve işbirliği iki kat önem taşıyor. Son yarım asırdır birbirleri için iyi stratejik ortaklar olan İran ve Çin'in, geçmişte olduğu gibi bir arada olması gerekiyor.” dedi. İki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve ticaret düzeyenin artırılması için Çin ile İran arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 18,5 milyar doların üzerine çıktığını belirten Li, “Bu yıl iki ülke cumhurbaşkanları arasında yapılan iki görüşmede Tahran ile Pekin arasında önemli anlaşmalar imzalandı. Pekin, Tahran'la stratejik ilişkilerini geliştirmeye ve iki ülke arasındaki çeşitli alanlardaki işbirliğini derinleştirmeye hazır. İran'ın ekonomik kalkınmasına son yıllarda sorunlar eşlik ediyor. Bunun faktörlerinden biri de ABD baskısıdır. Çin tarafı bu tür baskılara karşıdır. İşbirliği ile bu sorunları aşacağız.” ifadelerini kullandı.
FİLİSTİN’E DESTEK MESAJI
Çin Başbakanı kararlı bir mesaj verek, “Çin, her zaman olduğu gibi İran’ın ulusal egemenliği, toprak bütünlüğü ve ulusunun onurunu korumakta ısrar ediyor. İran'a yönelik her türlü dış müdahaleye ve yasa dışı yaptırımlara karşı çıkıyor.” dedi. Gazze’de yaşananların Batı Asya’daki istikrarsızlığı artırdığını vurgulayan Li, “Pekin'in tutumu çok net. Sivillerin korunması için hızlı bir ateşkes ve gerginliğin önlenmesini istiyor. Çin barış ile adaletten yana ve Filistin halkının ulusal haklarını korumasını destekliyor. İslam ülkeleri gerilimin düşürülmesi için birlikte çalışmalı ve Pekin, İran'ın bölgedeki önemli rolüne büyük önem veriyor. Tahran'la daha fazla koordinasyon sağlamak istiyor.” değerlendirmesi yaptı.
YERLİ PARALARLA TİCARET VURGUSU
Çin’in uluslararası kuruluşlarda Filistin halkına verdiği desteği takdir ettiklerini belirten İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir de Pekin ile imzalanan 25 yıllık stratejik işbirliği anlaşmasına değindi. Muhbir, “25 yıllık anlaşmanın hedeflerine ulaşacağız. Bu alanlara odaklanırsak ve iki ülkenin özel sektörüne platform sağlarsak, Tahran ile Pekin arasında birçok işbirliği alanı var. İki ülkenin mal takası ve ulusal para biriminin kullanılması gibi tedbirlerle ticari ilişkilerin gelişmesi süreci kolaylaşacak. İran başta petrol ve gaz olmak üzere çeşitli sektörlerdeki geniş tesis ve kapasitelere sahip.” diye konuştu.