İran’ın gizli MOSSAD üssünü vurmasının çarpıcı ayrıntıları
İranlı üst düzey bir güvenlik kaynağı, ABD’li TheCraddle araştırma sitesine, İran’ın 13 Mart sabahı erken saatlerde ABD Erbil Başkonsolosluğu yakınlarına yaptığı saldırıyla ilgili önemli ayrıntılar paylaştı.
14 Mart’ta yapılan saldırıyı İran Devrim Muhafızları Ordusu üstlenmiş ve ‘gizli MOSSAD üssünün’ vurulduğunu açıklamıştı. İranlı kaynak, Erbil'deki gizli MOSSAD üssünde hedefin özellikle İsrailli askerlerin eğlenmek için kullandığı binanın vurulduğu füze saldırılarında üç hedefin öldüğünü ve yedi kişinin ciddi şekilde yaralandığını söyledi. “Bu operasyon, bölgedeki tüm ülkelere İran'ın, sınırına yakın bölgelerindeki İsrail faaliyetlerine duyarlı olduğu ve buna müsamaha göstermeyeceği mesajını veriyor.” diyen İran yetkilisi, “12 Fatih füzesiyle yapılan salvo, MOSSAD üssünü saat 01.20'de, direniş komutanlarının öldürüldüğü sembolik bir saatte vurdu.” diyerek, ABD ve İsrail'in 3 Ocak 2020'de yaptığı suikastlara atıfta bulundu. Bu saldırılarda Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Irak Halk Seferberlik Birlikleri (Haşdi Şabi) Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis şehit edilmişti.
‘CESETLERİ UÇAĞA ABD BİNDİRDİ’
İranlı kaynak, operasyondan kısa bir süre sonra Almanya'nın Stuttgart kentinden hava ambulansı talep edildiğini, uçağın güvenlik endişeleri yüzünden Katar'a indiğini söyledi. ABD kuvvetlerinin cesetleri ve yaralıları ambulansa taşımak için bir C130 uçağı kullandığı bildiriliyor.
Ayrıca “Iraklı yetkililerin iki resmi toplantıda, Irak sınırları içinden İran'ı hedef alan askeri operasyonların gerçekleştiği konusunda uyarıldığını” ve “bunun kanıtlarının sunulduğunu” belirtiyor. Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) liderlerini bu mesele hakkında önceden uyardığını da ifade etti.
Kaynak ayrıca, çeşitli yabancı medya kuruluşlarının iddia ettiği gibi, füze operasyonunun İsrail'in 8 Mart'ta Şam yakınlarında düzenlediği hava saldırısında iki IRGC üyesini öldürmesinin misillemesi olmadığının altını çizdi ve “İran'ın daha sonraki bir tarihte bunun cevabını verme hakkını saklı tuttuğunu” söyledi.
İSRAİL’İN ÜLKEYE GİRMESİ YASAKKEN İSRAİLLİ HARİCİ KİMSE GİREMİYOR
İran istihbaratı, bir süre boyunca, İsrailli olmayanların bölgeye girişlerine izin verilmediğini ve mıntıkanın yalnızca dış korumasının, kaynağın Kürt istihbarat servisi “Parastin” olarak tanımladığı “bölgesel güvenlik güçleri” tarafından yapıldığını da gözlemlemişti. Başka Kürtlerin tesislere girişi yasaktı. Kaynak şunları ekliyor: “Bu tesis, bölgedeki [İsrail] rejiminin memurları ve siber-elektronik personeli için bir eğlence merkezi konumundaydı. Bu nedenle hafta içinde fazla trafiği yoktu ve onları çoğunlukla hafta sonları görüyorduk. Devrim Muhafızları'nın hafta sonundaki füze saldırısı sırasında, tesise 10'dan fazla insan girmişti.” Irak, İsrail rejimi vatandaşlarının ülkeyi ziyaret etmesine izin vermiyor ve geçen yıl pekiştirilen katı yasalarca Irak'ın İsrail devleti ile herhangi bir etkileşimi yasak.