İranlı Bakan Yardımcısı Aydınlık’a anlattı: El sanatları halklarımızı kaynaştırır
Timurluların ortaya çıktığı, Ali Şir Nevai’nin doğum yeri olan, Türkiye-İran arasında işbirliği simgesi olarak bilinen Herat şehri için etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, el sanatlarının iki ülke ilişkileri için önemi vurgulandı
İran’ın başkenti Tahran’da “Herat Gecesi” etkinliği yapıldı. Afganistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün 17 Ocak’ta düzenlediği gecede, İranlı ve Afgan yetkililer Aydınlık’a açıklamalar yaptı. İran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanlığı Bakan Yardımcısı Meryem Celali, Türk ve İran halkı arasında güçlü kültürel bağlar olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki kültürel faaliyetler hakkında konuşan Celali, el sanatları ve el işi ürünlerinin ortak değerler zincirinin bir parçası olduğunu söyledi. Celali, Türkiye’nin İran el sanatlarına özel bir ilgi gösterdiğini kaydetti.
‘KÜLTÜREL DEĞERLERİN HİKÂYELERİ ÇOK DEĞERLİ’
Eylül ayında İstanbul’da düzenlenen 4. Uluslararası CRAFTİSTANBUL etkinliğine katılım sağladıklarını hatırlatan İranlı Bakan Yardımcısı Celali, “Bizim sanatçılarımız da orada el işçiliklerini sundular. Eğer değer zincirinde el sanatlarına ve el yapımı ürünlere teveccüh gösterirsek, kültürel gelişmelerde büyük bir kısmını karşılayabileceğimizi düşünüyorum. Önemli bir nokta da şu ki bizim ortak bir alanımız var. Yani Türkiye İran’ın el yapımı sanatlarını çok beğeniyor. Bu iki ülke arasındaki ilişkilerde yardımcı olabilir ve kültürel alışverişte kolaylaştırıcı olabilir. Çünkü bir kültürel değer diğer bir ülkeye gittiği zaman kendisiyle beraber hikâyesini de taşıyor ve bu hikâye bugünün dünyasında çok değerlidir. Ve biz bu ortak noktadan sinerjik bir yakınlaşma elde edebilir ve kendi tabirimle bir kaynaşma elde edebiliriz.” değerlendirmesi yaptı.
İRAN VE AFGANİSTAN’IN ORTAK KÜLTÜREL YANLARI
Tahran’da yaşayan Afganistanlıların düzenlediği “Herat Gecesi” hakkında da konuşan Meryem Celali, “Bu tip programlar coğrafya ötesi geri dönüşler almaktadır. Biz geleneksel el yapımı sanatlar alanında görülen ortak değerlere ve alanlara sahibiz. Somut ve soyut ortak mirasa sahibiz. Ben geleneksel el yapımı sanatları alanında çalışan biri olarak bu tip uzak coğrafyalardan gelen ama ortak bir kültür dilini taşıyan çalışmaları destekliyorum. Biz ortak bir alanda çalışıyoruz ve geçmişin ortak mirasını bugünün dili ile de anlatmalı, yansıtmalıyız. Bugünün dünyası anlatı, rivayet dünyasıdır. Geçmişin köklerinden bir maden gibi yararlanıp günümüz için sanat dünyasında kültürel bir meyveye dönüştürebiliriz.” diye konuştu.
AFGANLILAR HERAT ŞEHRİ İÇİN BULUŞTU
Etkinlikte, Herat şehrinin tarihi kimliğine ilişkin konuşmalar yapılırken kentin edebi ve sanatsal yönlerine vurgu yapıldı. Heratlı şairlerin şiirlerinin okunduğu programda, geleneksel müzik dinletisi de sunuldu. Yeni basılan "Heratın Yüz Yakutu" ve "Herat Tarihi" kitaplarının tanıtıldığı programın sonunda katılımcılara geleneksel Afgan yemekleri ikram edildi. Etkinlik hakkında gazetemize açıklama yapan Afganistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Davud Muradiyan, Herat’ın çeşitli medeniyetlere beşiklik yaptığını ve kültürel renkliliğe sahip olduğunu söyledi. Herat’ın bölgenin tarihi bir şehri olduğunu belirten Muradiyan, “Bu şehir Türkler, İranlılar, Özbekler ve Müslümanlar için medeniyet şehri olarak tanımlanıyor. İki bin yıllık bir tarihe sahip.” dedi.
Herat'ın İran dâhil farklı medeniyetlere siyasi ve kültürel başkentlik yaptığını dile getiren Muradiyan, “Herat aynı zamanda bir Türk şehridir, Özbekçenin babası Ali Şir Nevai Herat’ta doğmuştur. Bir Türk ve Fars medeniyeti olan Timurlular Herat’ta ortaya çıkmıştır.” diye konuştu. Muradiyan, Herat’ın İranlılar ve Türkler arasında bir işbirliği simgesi olarak bilindiğini ifade ederek “Aynı zamanda İslam tasavvuf ve irfanı merkezidir. Tasavvuf Herat’ta başladı ve büyük düşünürler burada yetişti. Bu yüzden tasavvuf ehli için de önemli bir şehirdir.” ifadelerini kullandı. Herat’ın her kesim tarafından sevilen bir şehir olduğuna değinen Muradiyan, bu tarihi ve kültürel şehri konuşmak için Herat Gecesi programını düzenlediklerini belirtti.