İş piyasasında eşitsizlik sürüyor
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde şimdiye kadar çalışan haklarının iyileştirilmesi tartışılırken Kovid-19'un ardından işini kaybeden çalışanların iş piyasasına yeniden dahil edilmesi yeni gündem oldu.

Çoğu ülkede salgının olumsuz etkileri bazı sektörlerde istihdam kaybına yol açarken virüsün kontrol altına alındığı gelişmiş ülkelerde bu sektörler 2021'in sonundan itibaren büyük oranda toparlanma yaşadı.
Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde ise salgından etkilenen sektörler, salgının etkisinin sürmesi veya yeterli devlet desteğinin sağlanamamasından ötürü beklenen iyileşmeyi sergileyemedi.
TOPARLANMA BEKLENTİLERİN ALTINDA
Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) yayımladığı Kovid-19 ve İş Dünyası raporunun 8'inci yayınında, 2020'den 2021'in son çeyreğine kadarki dönemde küresel iş gücü piyasasında iyileşme hızı, ülkelerin gelirine göre değerlendirildi. Rapora göre, Kovid-19'un sarsıcı etkilerinin ardından iş piyasası, "kırılgan fakat istikrarlı" iyileşme gösteremeyerek beklentilerin altında kaldı.
Salgının ardından ekonomik iyileşme oranı yüksek, düşük ve orta gelirli ülkelerde farklılık gösterdi. Yüksek gelirli ülkeler, etkili salgın tedbirleri ve devlet teşvikleri sayesinde hatırı sayılır iyileşme kaydederken diğer ülkeler, salgının ağır etkilerine maruz kalmayı sürdürdü.
KOVID-19 UÇURUMU DERİNLEŞTİRDİ
Kovid-19 salgını, yüksek ve düşük gelirli ülkeler arasındaki uçurumu derinleştirirken 2020'de yüksek gelirli ülkelerdeki ortalama bir çalışanın saat başına elde ettiği üretkenlik oranı, düşük gelirli ülkelerdekine kıyasla 17,5 kat daha fazla olarak tespit edildi. 2021'de ise yüksek gelirli ülkelerde bu oran, düşük gelirli ülkelere göre 18 kata yükseldi. Rapora göre, geçen yıl yüksek ve düşük gelirli ülkeler arasındaki üretkenlik farkı, 2005'ten bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.
Devlet teşvik paketleri ulusal iş piyasalarındaki iyileşmede kilit rol oynarken, ILO'nun tahminlerine göre düşük gelirli ülkelerde devlet teşviklerinin yıllık gayri safi milli hasılanın yüzde biri oranında artması durumunda, bu ülkelerde yıllık çalışma saatleri yüzde 0,3 artış gösterebilirdi.
Küresel Kovid-19 aşılamalarındaki eşitsizlik de iş piyasasındaki toparlanmayı olumsuz etkileyen bir diğer faktör olarak öne çıktı. Bu kapsamda raporda, yüksek ve düşük gelirli ülkeler arasındaki aşılama boşluğunun kapanması halinde, düşük gelirli ülkelerde yıllık çalışma saatinin 2021'de yüzde 2 artabileceği öngörüldü.
125 MİLYON TAM ZAMANLI İŞ KAYBI TAHMİNİ
2021'in dördüncü ve 2022'nin ilk çeyreğinde küresel çalışma saatlerinin, 2019'un son çeyreğinden yüzde 4,3 daha az olması tahmini yapılırken bu oranın, 125 milyon tam zamanlı iş kaybına denk geldiği vurgulandı. Raporda, küresel çalışma saatleri ve iş piyasasında iyileşme hızının 2022'de ılımlı artış göstermesi bekleniyor. Bu zaman aralığında küresel çalışma saatlerinin tam olarak ne kadar azaldığı, Kovid-19 ve İş Dünyası raporunun 9'uncu yayınında açıklanacak.
'TOPARLANMA KAYIT DIŞI İŞLERLE SAĞLANIYOR'
25 Mart'taki seçimlerde ILO'nun yeni başkanı seçilen eski Togo Başbakanı Gilbert Houngbo da, Kovid-19 aşılamalarındaki eşitsizliğin, küresel ekonomik toparlanma hızını olumsuz etkilediğini belirtmişti. Houngbo, "Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 70'i aşılandı ve birçok kişi güçlendirici doz aşı yaptırmayı düşünüyor. Fakat Afrika'da kıta nüfusunun yüzde 10'u bile aşılanmadı. Afrika'daki aşı yetersizliği, dünyanın ekonomik toparlanmasını geciktiriyor." açıklamasında bulunmuştu. İş piyasasındaki iyileşmeye dair Houngbo, ekonomik toparlanmanın büyük oranda kayıt dışı işler aracılığıyla sağlandığına dikkati çekmiş ve Kovid-19'un ardından yaratılan yeni iş imkanlarının getirisinin ağırlıklı olarak yüksek gelirli ülkelere yaramasına tepki göstermişti.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.