İsa Yusuf Alptekin Vakfı Başkanı, önce ‘bağlılık yok’ dedi, sonra DUK'u övdü
Türkiye'de faaliyet gösteren İsa Yusuf Alptekin Vakfı, ABD'nin NED fonlarıyla desteklediği ayrılıkçı Dünya Uygur Kurultayı'na bağlı gözüküyor. Vakıf Başkanı Ömer Kul ise bu bilgiyi Aydınlık'ın sorularıyla öğrendi.
Başta bağlantılarını reddeden Kul sonra 'DUK dünyaca bilinen, demokratik, şeffaf, şiddetten uzak bir sivil toplum kuruluşu' dedi.
Sözde Doğu Türkistan ayrılıkçılığının İstanbul’daki önde gelen kuruluşlarından İsa Yusuf Alptekin Vakfı (İYAV) Başkanı Doç. Dr. Ömer Kul’un, Dünya Uygur Kurultayı (DUK)’na bağlı olduklarını bilmediği ortaya çıktı. Bağlılığı reddeden Kul, kurucularından olduklarını öğrendikten sonra ise “Demokratik, şeffaf, şiddetten uzak bir sivil toplum kuruluşu” ifadesiyle ABD’nin sözde Doğu Türkistan ayrılıkçı yalanlarında önde gelen DUK’u övdü.
'BAĞLILIĞIMIZ YOK, DUK’A SORUN'
ABD’nin başını çektiği sözde Doğu Türkistan ayrılıkçılığının çatı örgütlerinin başında DUK geliyor. ABD federal bütçesinden beslenen National Endowment for Democracy-NED tarafından fonlanan DUK’un internet sitesinde ülke ülke bağlı teşkilatların listesi ve iletişim bilgileri yer alıyor. Listede bulunan, İsa Yusuf Alptekin’in akrabaları tarafından kurulan İYAV’ın başkanı Doç. Dr. Ömer Kul, Aydınlık muhabirinin sosyal medyadan yönelttiği sorularına verdiği yanıtta DUK’a bağlılıklarını reddetti. Türkiye Cumhuriyeti kanunları hariç, hiçbir yere bağlı olmadıklarını vurgulayan Kul, “İYAV'ın, Türkiye'de DTV ve DTGD ile ‘birlikte hareket protokolü’ hariç, ne Türkiye'de ne de yurtdışında hiçbir sivil toplum kuruluşu ile resmi bir ‘bağlılık protokolü/anlaşması’ yoktur. Paylaşımı da DUK'a sorun lütfen” dedi.
DUK: İYAV KURUCU ÜYEMİZ
Kul’un yanıtı üzerine Aydınlık konuyu DUK’a sordu. DUK Sekreteri Erkin Emet aracılığıyla Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan DUK Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Perhat Muhammedi, İYAV’ın DUK’un kurucularından olduğunu açıkladı. Muhammedi şunları iletti: “İYAV, Dünya Uygur Kurultayı'nın kurucu teşkilatıdır. Kurucusu Arslan Alptekin zamanında Kurultay'a katılmış, Kurultay'ın kurucu üyesi olarak girmiş. 2004’te DUK kurulduğu zaman kurucu üyedir. Sonra bu vakfın faaliyeti uzun bir yıl durdu. Onun için tekrar canlandı ondan sonra yazıldı. Vakıf çok eski bir vakıf, 1997’de kuruldu.”
Muhammedi’nin açıklamaları üzerine İYAV Başkanı Kul’a “Çıkacak mısınız? Yoksa DUK'a bağlı teşkilatlar arasında kalmaya devam edecek misiniz?” sorusunu yönelttik. DUK’un kurucularından olduklarını yeni öğrenen Kul, DUK’u övdü. İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi de olan Kul, şunları söyledi:
‘SAYENİZDE ÖĞRENMİŞ OLDUM’
“Gayet güzel bir cevap. Ben de sayenizde öğrenmiş oldum. İlki DUK, benim söylediğimin aksine bir şey söylememiş, süreci bilmediğin için böyle bir çıkarım yapman yanlış. Erkin Emet beyin yazdığı doğrudur, İYAV 1997'de kurulmuş, 2016'da biz devralana kadar da bir nevi atıl kalmış, 2016 sonrası ki tamamında yetkili benim, böyle bir anlaşma, protokol yapılmamış. Durum budur. Şimdi bunun üzerine ayrılıp ayrılmama konusu konuşulmaya değmeyecek bir husus. DUK'un kurucularından olmak güzel, orada yetki ve söz söyleme hakkımızın olduğu anlamı çıkar buradan. DUK dünyaca bilinen, demokratik, şeffaf, şiddetten uzak bir sivil toplum kuruluşu.”
‘TÜMTÜRK’LE HİÇBİR İLİŞKİMİZ YOK’
Kul’un işbirliği yaptıklarını söylediği Doğu Türkistan Vakfı (DTV) ve Doğu Türkistan Gençlik Derneği (DTGD) de DUK’a bağlı faaliyet gösteren teşkilatlar arasında yer alıyor. DUK’a, ayrılıkçıların Türkiye’deki elebaşlarından Seyit Tümtürk’ün başkanlığını yürüttüğü Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği’nin listeden çıkartılmasını da sorduk. Perhat Muhammedi verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı: “Kayseri’deki Doğu Türkistan Kültür Yardımlaşma Derneği 2017’ye kadar DUK’un üyesi. Seyit Tümtürk de başkan yardımcısı. 2017’deki seçimde Dolkun İsa reis seçilince ‘ben onun başkanlığını kabul etmiyorum’ deyip istifa ediyor. İstifa edince derneğini de üyelikten çekti. Dernekle ve Seyit Tümtürk’le DUK olarak hiçbir ilişkimiz yoktur.”
AMERİKAN PARASIYLA AYRILIKÇILIK
ABD Federal Bütçesi'nden tahsisat alan kurumlardan National Endowment for Democracy-NED, aralarında DUK’un da olduğu Uygur ayrılıkçılara 2004'ten bu yana 8 milyon 758 bin 300 dolar verdiklerini açıkladı. Türk Lirası karşılığı bugünkü kur üzerinden yaklaşık 72 milyon lira. NED'in sadece 2019 yılında Uygur ayrılıkçı örgütlere verdiği bağışın tutarı 960 bin dolar. Türk parası karşılığı yaklaşık 8 milyon TL. Sitede, NED’in 2019 Demokrasi ödülü de verdiği kuruluşlardan DUK hakkında şu ifadeler yer aldı:
“BM ve diğer uluslararası platformlarda diğer uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla koalisyonlar kurarlar, diasporadaki Uygur toplumuna hizmet ederler ve genç Uygur aktivistlerini eğitirler. Toplama kampları iddialarından ilk kez DUK’un çabaları sonucunda, BM'de bahsedildi ve AP, Uygurların toplu olarak gözaltına alınmasına ilişkin acil bir kararı kabul etti. Son zamanlarda ‘Uygur Hakları Avukatlar’ çalışmasını başlattı.”