İSAF Başkanı Ensari: Formül denetim ve saha tecrübesi
Ensari, iş sağlığı ve işçi güvenliği kültürünün çocukluktan başlayarak topluma yayılmasının önemine dikkat çekerken Çalışma Bakanlığı ile sahadaki uzmanların tecrübesinin birleşmesi gerektiğini söyledi. Ensari, 'Sorunu bilirsek, çözeriz. dedi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)'in son araştırmasına göre 2022'nin ilk 8 ayında 1202 kişi çalışırken hayatını kaybetti. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun üzerinden 10 yıl geçse de iş kazalarında henüz büyük bir ilerleme kaydedilemedi. İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu (İSAF) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, işçi sağlığı ve iş güvenliği (İSG) kültürünün çocukluktan itibaren yerleştirilmesi gerektiğini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da sahadaki uzmanların tecrübesinden faydalanmasının ihtiyaç olduğunu söyledi.
Genel Başkan Ensari, Çalışma Bakanlığına, bu alanda çalışan tüm sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bir çalıştay talebi ilettiklerini bildirdi. Ensari, çalıştay önerisiyle ilgili “Bu çalıştayda ne olmalı? Bir kere Bakanlığımız sahada değil. Ancak kendi planladığı periyodik ya da ihbarlar üzerine denetimlerde bulunuyor. En önemli nokta şu ki, Bakanlık biz sahadaki uzmanlardan faydalanamıyor.” dedi.
'AZALACAĞI YERDE ARTMAYA BAŞLADI'
Mevzuatların uygulanmamasının en önemli sorunlardan birini oluşturduğunu ifade eden Ensari, "Örneğin bugün, mevzuatı uygulasak kimse asbeste maruz kalmaz. Uygulanmadığı için ne yazık ki bu olaylara çok daha sık rastlayacağız. Kazalar azalacağı yerde artmaya başladı." dedi.
İSG kültürünündeki eksikliğe dikkat çeken Ensari, “İSG gerçekten bir kültür. 2012'de yürürlüğe giren 6331'in üzerinden 10 yıl geçti. Demek ki kanun 10 yıldır bir şeyleri çözemedi. Olumlu tarafları olsa da birçok denetim kağıt üzerinde yapılıyor. Bu işin formülü denetim ve sahaya inmek.” dedi.
Federsyon ile Çalışma Bakanlığı arasında imzalanacak bir protokolle dahi denetimlere çok büyük katkı sağlayabileceklerini vurgulayan Ensari, şunları kaydetti:
“Biz zaten uzmanlardan oluşan, 9 derneğin bir araya geldiği bir federasyonuz. Türkiye'nin birçok ilinde derneklerimiz var. 10 yıllık maden uzmanınından 30 yıllık inşaat mühendisine kadar tecrübeli bir ekibiz. Denetimlere katkıda bulunmaz mıyız? Bu kuruluşlar, bağımsız ve özerk olursa rahatlıkla denetim yaparlar. Bir İSG uzmanı düşünün, iş yerinizde denetim yapıyor ve parasını da sizden alıyor. Paranızı aldığınız yerde, bu pozisyonda, yeterince verimli olabilir misiniz?
'ÖNLEM PRESTİJİ KORUR'
“İSG önlemleri maliyet olarak görülmediği zaman, başarıya ulaşabileceğiz. Krizle beraber maliyetler arttı. İSG materyallerinin de fiyatı arttı ama krizin faturası işçinin ölümüyle sonuçlanmasın. İş güvenliğinden tasarruf olmaz. Ama İSG önlemleri, sizin firmanızın prestijini korur, sizi yıllarca sürecek davalardan korur. Bugün bir işçinin ölümü şirkete 2 milyon liaya yakın bir tazminat doğurabilir ancak 300 liralık kemer sizi bundan korur.”
'SONRAKİ NESLİ KURTARIRIZ'
"İSG kültrü yeniden" sloganlarını hatırlatan Ensari, "Çocukluk çağlarından itibaren vermemiz gereken bir kültür. Aslında bu başladı ama defolu bir kültürümüz var. Bugün bu mücadeleyi verirsek bir sonraki kuşağı kurtarırız. Telefonla periyodik kontrolü yapılan makinalara şahit olduk. Test, kontrol olmadan. Anlatmak ayrı bir sorun, biz de bunu evden başlatalım dedik. Sorunu net bilirsek çözümü de net yaparız." dedi.
UZMANLAR DENETİMDEN MUTLU
İSG uzmanlarının denetimlerden mutlu olduklarını ilettiğini söyleyen Ensari, şöyle konuştu: "Neden mutlu oluyorsunuz belki sizde bir eksik çıkaracaklar?' diye soruyorum. Şunu diyorlar, 'Hayır, bakanlığın müfettişleri şunları eksik bulduk şu sürede tamamlayın dediğinde bakanlık söylüyorsa yapalım diyorlar. Aslında aynı şeyleri biz de söylüyoruz."