İşkembenin vücuda faydaları nelerdir? Haftada bir gün yerseniz...
İşkembe severek içilen, yapımı zahmetli Türk mutfağında şifa deposu olarak da bilinen bir çorba çeşidi olarak yüzyıllardır tüketiliyor.Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vucüdunu hastalıklara karşı koruyor.Peki her gün işkembe çorbası tüketmek doğru mu? Tüm detayları haberimizde...
İşkembe, birçok memeli hayvanın sindirim sistemine ait bir organdır. İşkembe, midenin bir bölümüdür ve özellikle geviş getiren hayvanlar için önemlidir. İşkembenin ana görevi, yiyecekleri çiğnemeden yutulan bu hayvanlar için yiyecekleri daha fazla sindirmeye yardımcı olmaktır. Türkiye başta olmak üzere bazı kültürlerde işkembenin ana malzeme olduğu yemek çeşitleri mevcuttur.
İŞKEMBENİN VÜCUDA FAYDALARI NELERDİR?
Sakatat sevenlerin favori çorbalarından işkembe kolajen üretimini arttırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda tüketilirse iyileşme sürecine katkı sağladığı biliniyor. Kas ve kemik gelişimini destekliyor. Antioksidan bakımından zengin içeriğinin vucüdu toksinlerden arındırdığı biliniyor, vucüda enerji veriyor. Uzun süreli tokluk hissi sağlıyor. Ayrıca içeriğindeki kolajen sayesinde daha sağlıklı saçlarınızın olmasına yardım ediyor, dökülmeleri önler. Ancak uzmanlar tarafından hamilelik dönemlerinde içilmesi önerilmiyor, annenin vucüdunda bakteri oluşumuna sebep olabileceği vurgulanıyor.Öte yandan kolesterol sorunu olanlarında içmemesi gerektiğinin altı çiziliyor çünkü kolesterolün yükselmesine sebebiyet verebiliyor. Tansiyon yükselmesine neden olduğu da bilindiğinden tansiyon hastaları da bu çorbayı tüketmemesi gereken grubun içerisinde yer alıyor. Kalp damar rahatsızlığının varsa yüksek yağ oranı sebebi ile tüketmeden önce doktora danışmanız öneriliyor.
İŞKEMBE ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
Kuzu işkembesi
Su
Süt
Tuz
Karabiber
Sirke
Un
Tereyağı
Sarımsak
Pul biber (isteğe bağlı)
Hazırlık:
-İşkembeleri temizleyin ve iyice yıkayın. İşkembe temizliği oldukça önemlidir, bu nedenle işkembenin iç yüzeyini iyice temizlemelisiniz.
-İşkembeleri kaynar suyla yıkayın ve ardından küçük parçalara kesin.
-İşkembeleri bir tencereye koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Tuz ekleyin ve işkembeleri yumuşayana kadar pişirin.
-İşkembeler piştikten sonra suyunu süzün ve bir kenara alın.
-Başka bir tencerede sütü ısıtın.
-Ayrı bir tavada tereyağını eritin, unu ekleyin ve un kavrulana kadar karıştırın.
-Kavrulmuş unlu karışımı sıcak süte ekleyin ve karışımı karıştırarak çorbayı koyulaşana kadar pişirin.
-Pişmiş işkembeleri sıcak çorbaya ekleyin ve karıştırın.
-Biraz sirke ekleyin ve çorbanın lezzetini kontrol ederek gerekirse daha fazla tuz, karabiber veya sirke ekleyin.
-Sarımsaklı yoğurt veya pul biber gibi ekstra malzemelerle servis yapabilirsiniz.
İşkembe çorbası Türkiye'de farklı bölgelerde farklı tariflerle yapılabilir ve bazen kişisel tercihlere göre çeşitli malzemeler eklenir. Afiyet olsun!