Sonraki hedefleri Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü: O cemaatin mensupları üniversite kadrosuna alındı
Cevat Akşit’in lideri olduğu İskenderpaşa cemaatinin Gümüşhanevi kolu mensupları, Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde profesör kadrosuna alındı. Aydınlık, üniversitenin yayınladığı profesörlük kadrosu ilanlarının, cemaat üyeleri için açıldığını 15 Ağustos’ta duyurmuştu
Denizli Pamukkale Üniversitesinde etkili olduğu bilinen İskenderpaşa cemaatinin Gümüşhanevi kolu, üniversitenin İlahiyat Fakültesi’ni ele geçirme girişimlerini sürdürüyor.
İskenderpaşa cemaati mensubu olduğu ileri sürülen iki akademisyen, 12 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan ilanla, Pamukkale Üniversitesi kadrosuna alındı.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kutluay ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Aydınlı, Pamukkale’de profesörlük kadrolarına alındı. Yeni görevlendirmeler Rektör Ahmet Kutluhan tarafından da duyuruldu.
Kutluay İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı, Aydınlı da İslam Tarihi Anabilim Dalı’nda görev yapacak. Üniversitenin bazı rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve idari kadroları, İskenderpaşa baskısı yüzünden görevlerinden istifa etmişti.
2021’DEN BERİ ADIM ADIM YERLEŞTİ
Aydınlık’ın ulaştığı üniversite kaynakları, Osman Aydınlı’nın kadrosunun Marmara Üniversitesinde olmasına rağmen 2021’den beri Pamukkale’de çalışmalar yaptığını, üniversiteye adım adım yerleştiğini söyledi. Kaynaklar şunları aktardı:
“Gümüşhaneviler önce enstitü kurdu, sonra Marmara Üniversitesinden bazı akademisyenleri üniversiteye getirdi. 2020’den beri çok sayıda cemaat bağlantılı isim üniversitede görev yapıyor. Ancak bunların kadroları Pamukkale’de değildi. Şimdi bu kadro ilanlarıyla bu isimlerin kadroları da Pamukkale Üniversitesine tek tek alınıyor.
“Osman Aydınlı 2021’de Marmara’dan geldi ama kadrosu Pamukkale’de değildi. Osman Aydınlı, kadrosu burada olmamasına rağmen 3 yıl boyunca her etkinlikte öne çıkarıldı, uluslararası faaliyetlerde üniversiteyi temsil etti, resmi hesaplarda sürekli propagandası yapıldı. Osman Aydınlı kafalara yerleştirildi.”
‘HEDEFLERİ REKTÖRLÜK’
Kaynaklar, cemaatin Pamukkale Üniversitesi yönetimini ele geçirmeyi hedeflediğini ileri sürerek şunları kaydetti:
“Hadis Anabilim Dalı’na alınan İbrahim Kutluay’ın Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanlığı’na getirileceği konuşuluyor. Ayrıca Ocak 2025’te yeni rektör ataması olacak. O görev için de düşünülen isim Osman Aydınlı. Aslında planları başından beri buydu. Aydınlı önce geçici görevle buraya getirildi. Pek çok cemaat kadrosunun üniversiteye yerleştirilmesinde rol oynadı.
"Şimdi kadrosu üniversiteye alındı. Ocak ayında rektörlüğe atanması için çalışma yürütecekler. Sonuç olarak cemaat istediklerini elde edecek. Bu planla Cevat Akşit üniversitede kontrolü tamamen ele geçirecek.”
Yerel kaynaklar, Aydınlık’a, üniversitede cemaatin önünü açan ismin Rektör Ahmet Kutluhan olduğunu belirtmişti.
2020’de Pamukkale Rektörlüğü görevine getirilen Ahmet Kutluhan, bu tarihe kadar Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcılığı’nı yapıyordu. O dönemde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü İbrahim Aydınlı’nın, Osman Aydınlı’nın ağabeyi olması dikkat çekmişti.
CEMAAT ÜNİVERSİTEYE ENSTİTÜ KURDU
İskenderpaşa Gümüşhanevi cemaatinin üniversitedeki en dikkat çekici faaliyetleri, Denizli’nin Serinhisar ilçesinin Yatağan mahallesindeki İslami İlimler Enstitüsü’nde meydana geliyor.
Gümüşhanevilerin yönettiği Gaye Vakfı, resmi internet sitesinde, 2018’de faaliyete geçen enstitüyü kendilerinin kurduğu belirtiyor. Sitede vakfın “Hakkımızda” kısmında şunlar aktarılıyor:
“Kurucusu olduğumuz Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü, ilahiyat alanında yüksek lisans ve doktora çalışmaları yürütülmesi için 2016 yılında kurulmuş, eğitim-öğretim faaliyetine ise 2018 yılında başlamıştır.
"Enstitümüz, ülkemizde ilgili alanda müstakil olarak faaliyet yürüten ilk enstitüdür. Enstitümüzde halen Temel İslam Bilimleri ve Felsefe ve Din Bilimleri programları bulunmaktadır. İslam Tarihi ve Sanatları alanında program açılması için çalışmalar sürdürülmektedir.
"Temel İslam Bilimleri alanında hali hazırda yalnızca tezli yüksek lisans programı bulunurken, Felsefe ve Din Bilimleri alanında hem tezli yüksek lisansın yanı sıra doktora ve ikinci öğretimde Manevi Destek ve Rehberlik Tezsiz Yüksek Lisans Programı bulunmaktadır.
"2023 Eğitim-öğretim sonu itibariyle tezli yüksek lisans programlarımızdan 35 öğrenci mezun olmuştur. Öğrencilerimizden 8’i çeşitli üniversitelere öğretim elemanı olarak atanmıştır.
"İslami İlimler Enstitüsü’nün ana hedefi İlahiyat Fakültelerinin ve toplumun ihtiyaç duyduğu yüksek lisans ve doktora derecesine sahip bilim insanları yetiştirmek, bu alanlarda araştırma yapacak olanları desteklemek, araştırmayı kolaylaştıracak imkânlar sunmaktır.”
KIRGIZİSTAN’DA PROJE
Cemaatin lideri Cevat Akşit, konferans bahanesiyle üniversitede sık sık eğitimler veriyor.
Vakıf, rektörlüğü desteğiyle üniversitede çok sayıda etkinlik düzenledi. Bu etkinliklerde cemaat, uluslararası anlaşmalara da imza atıyor. Gaye Vakfı, bir etkinliğin ardından Kırgızistan Manas Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladığını duyurdu.
Üniversite yönetiminde etkili olduğu belirtilen Akşit’in, akademik çalışmalara müdahalelerde bulunduğu ileri sürülüyor.