25 Aralık 2024 Çarşamba
İstanbul 11°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Islahı yapılan tohum çeşitleri rekolteyi artırıyor

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya Ovası'nda devam eden hububat hasadına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Islahı yapılan tohum çeşitleri rekolteyi artırıyor
A+ A-

Bu yıl yağışlardan dolayı hasadın geç başladığını anımsatan Kırkgöz, susuz alanlarda yetişen arpa ve buğday tarlalarında hasadın sürdüğünü bildirdi. Kırkgöz, dünyada gün geçtikçe gıdaya olan talebin arttığına işaret ederek, kuraklığa dayanıklı ve yüksek verimi önceleyen hububat çeşidine yönelik ıslah çalışmalarının önemli olduğunu vurguladı.

ÇİFTÇİLERİMİZ ÜRETİMİ ARTIK BİLİNÇLİ YAPIYOR

Birim alandan yüksek verim almanın gıdaya ihtiyacın arttığı dönemde daha da önemli hale geldiğinin altını çizen Kırkgöz, şöyle konuştu: "Bu çeşitlerden aranan önceliklerden biri verim. Sonrasında kalite ve enerji değerleri göz önünde bulunduruluyor. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve İç Anadolu Bölgesi'nde ekimi yaptırılan; Taner, Yavuz, Şehzade başta olmak üzere çeşitli ekmeklik buğday çeşitleri var. Yine aynı enstitüde geliştirilen Ayrancı, Larende, Keykubat adlı arpa çeşitlerimiz var. Bu yılki yağışların da iyi olması ile bu çeşitlerden çok ciddi anlamda verimler alındığını gördük. Birim alandan verimi artırmaya yönelik önümüzdeki yıllarda daha verimli çeşitler çıkacak diye tahmin ediyoruz. Üretimde birçok etken var, onlardan biri de iklimdir. Çiftçimiz, yağmur yağmazsa ne kadar iyi çeşit de ekse verim alamayacağını bilir. Çiftçilerimiz sosyal medya ve iletişim olanaklarını da kullandığı için hububat çeşidi hakkında detaylı bilgi alabiliyor. Araştırma enstitülerinin de bu ürünlerin tanıtımını yeterince yapması gerekiyor. Artık yenilikçi çiftçi yapısı var. Çiftçilerimiz üretimi artık bilinçli yapıyor, gübresinden ilacına kadar hepsini bilinçli yapmaya çalışıyor."

VERİM ARTIŞI ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Kırkgöz, ıslah çalışmalarıyla geliştirilen hububat çeşidinin kuraklığa, mantari hastalıklara dayanıklı, rekolte, hektolitre ve protein değeriyle öne çıktığını aktardı.

Konya'da sezonun yağışlı geçmesiyle hububatta mantari hastalıkların görüldüğüne işaret eden Kırkgöz, "Arpada dekarda sulanamayan alanlarda 400 kilogram civarında verim alınıyor. Sulak alanlarda bu rakam dekarda 900 kilograma kadar çıkıyor. Geçen yıla göre ciddi anlamda verim artışı var. Burada çeşitler de önemli. Hububat çeşitlerinin ıslahıyla verim artışı bu yıl çiftçinin yüzünü güldürüyor. Bu yıl bazı yerlerde yüksek nemli arpalar biçiliyor. Bunların nemi düştükçe fiyatın artacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA
Konya Üretim ziraat mühendisliği kırkgöz çitçi