İsmail Saymaz'dan Kılıçdaroğlu'na: Babalara yakışan evlatların önünü açmaktır
Gazeteci İsmail Saymaz bugünkü köşesinde "Seçimi kaybedip başarılı olduğunu söylemek mümkün müdür?" diye sordu. Sonrasında ise "Kılıçdaroğlu, ‘yürüyüşünü' sürdürmekten evvel, biraz durmalı ve kazanması kesin olan seçimde Erdoğan'a nasıl ve neden yenildiğini izah etmeli." yorumunu yaptı.
14 Mayıs'ta TBMM, 28 Mayıs'ta Cumhurbaşkanlığı seçiminde alınan yenilgi, CHP'de yeni tartışmaları başlattı.
Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti'ye 40'a yakın milletvekilinin verilmesi rahatsızlığa neden oldu.
28 Mayıs akşamı konuşan CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yenilgiyi kabul etmedi ve genel başkanlığı bırakmayacağının sinyalini verdi.
CHP'ye yakın medya, Kılıçdaroğlu'nun artık koltuğu bırakması gerektiğini açıkça dile getirmeye başladı.
Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, Kılıçdaroğlu'nun seçim yenilgisinin ardından CHP Merkez Yönetim Kurulu'nun toplandığını, MYK üyelerinin "Sorumluluğu üstlenip istifa edelim" dediğini, ancak Kılıçdaroğlu'nun "Olmaz" yanıtını verdiğini yazdı.
Saymaz, Recep Tayyip Erdoğan'ın kazandığı 28 Mayıs seçimlerinden sonra muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bayrağı evlatlarına devretmesi gerektiğini söyledi.
Saymaz'ın yazısından ilgili bölümler şöyle:
KILIÇDAROĞLU'NUN YAPTIĞI DÖRT HATA
Anketlerde Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun en güçlü cumhurbaşkanı adayı olduğunu hatırlatan Saymaz, Kılıçdaroğlu'nun dört hatasını şöyle sıraladı:
"CHP Genel Merkezi'ne göre 'kazanacak aday' varsa o da Kılıçdaroğlu'ydu. Bu birinci hata.
CHP üç partiyi, cumhurbaşkanı adaylığında kendisine destek vermeleri karşılığında listelerine alarak, AK Parti'ye bir alternatif olmaktan çıkardı. Bu ikinci hata.
Kılıçdaroğlu ve Altılı Masa, yedi yardımcılı cumhurbaşkanlığı modelini ortaya atarak, Erdoğan'ın yurttaşın kafasında canlandırmak istediği koalisyonlu yıllar propagandasına tabak içinde malzeme verdi. Bu da üç!
Dördüncüsü ise... HDP'nin oy desteği anlatılamadı. Toplum Erdoğan'ın, 'PKK ile pazarlık' ve 'Kandil ile işbirliği' söylemine ikna oldu. PKK'lıların Kılıçdaroğlu'na destek diye yorumlanacak açıklamaları iktidarın ekmeğine yağ sürdü."
KAYBEDEN BAŞARISIZDIR
Kılıçdaroğlu toplamda 25.5 milyon oy ve yüzde 47.8'lik oranla ciddi bir sonuç elde etti.
Ancak 21 yıldır iktidarda olan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını ve parlamentoyu kazandığı ve siyasi ömrünü beş yıl daha uzattığı gerçeği orta yerde duruyor.
Seçimi kaybedip başarılı olduğunu söylemek mümkün müdür?
Ve bu doğru mudur?
Başarısızlığın ve kaybetmenin azı-çoğu olur mu?
Kılıçdaroğlu, az başarısız olduğu için Erdoğan'ın yetkilerinin azını muhalefete mi devrediyor?
Anladığım şu ki Kılıçdaroğlu, Mart 2024'teki yerel seçime ve imkan olsa 2028 yılındaki genel seçime kadar partinin başında kalmak istiyor.
Kılıçdaroğlu, 75 yaşında.
2028 yılında 80 yaşını devirecek.
Bu yaşta halkın umudu olabilmek mümkün müdür?
Kılıçdaroğlu, ‘yürüyüşünü' sürdürmekten evvel, biraz durmalı ve kazanması kesin olan seçimde Erdoğan'a nasıl ve neden yenildiğini izah etmeli.
Babalara yakışan…
Erdoğan'ın enkazını kaldırabilecek ‘evlatlarının' önünü kendi elleriyle açmaktır.
"İMAMOĞLU, CHP LİDERLİĞİ İÇİN YARIŞACAK"
Seçim yenilgisinin sabahında açıklama yapan Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da "değişim" mesajı vermişti.
Saymaz, İmamoğlu'nun CHP'nin liderliği için yarışacağını düşündüğünü belirtti.
CHP'DE KURULTAY TARTIŞMALARI: PARTİ İKİYE BÖLÜNDÜ
CHP'de geçtiğimiz sene yapılması gereken kurultay, seçimden dolayı bir yıl ertelenmişti. Partinin önümüzdeki Temmuz ayında kurultayını toplaması bekleniyordu.
Seçimde alınan yenilgi, CHP'yi de ikiye böldü. Partinin bir bölümü kurultay ve genel başkanla yönetimin değişimini isterken, diğer bölümü Kılıçdaroğlu'nun süreci başarıyla yönettiği, ancak yönetimde yer alan bazı isimlerin istifa etmesi gerektiğini düşünüyor.
Parti Meclisi toplandıktan sonra, kurultaya ilişkin gelişmelerin netleşmesi bekleniyor.