İsrail’e ambargo Yunanistan üzerinden deliniyor
Türkiye’de bazı şirketlerin İsrail'e ihracatını Yunanistan gibi üçüncü ülkeler üzerinden sürdürdüğü iddia ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mayıs ayı başlarında, Tel Aviv güçlerinin Refah kentini işgal etmesi üzerine İsrail ile ticareti durdurma kararı almıştı
İsrail Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) verilerine göre İsrail, mayıs ayında Türkiye'den 116 milyon dolar değerinde mal ithal etti ve bu rakam geçen yılın aynı ayındaki 377 milyon dolarlık ithalata kıyasla yüzde 69'luk bir düşüşe işaret ediyor. Buna karşılık Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) mayıs ayında İsrail'e sadece dört milyon dolar değerinde mal ihraç edildiğini kaydederek bir önceki yıla kıyasla yüzde 99'un üzerinde bir azalma olduğunu açıkladı.
'HER TÜRLÜ MAL GÖNDERİLİYOR'
Merkezi Londra'da bulunan Katar sermayeli Middle East Eye (MEE) haber sitesine konuşan ve Türkiye ile İsrail arasındaki ticareti kolaylaştırdığı belirtilen iki Türk iş insanı, mayıs başından bu yana Türk mallarının Yunanistan ve diğer yakın ülkeler üzerinden İsrail'e yeniden yönlendirildiğini söyledi.
Türk kaynaklardan biri MEE'ye şunları aktardı: "İsrailli yetkililer Türk şirketlerinden malları Yunanistan üzerinden yeniden ihraç etmek için menşe belgelerini değiştirmelerini bile istemiyor çünkü bu maliyetleri daha da artıracak. Her türlü mal İsrail'e gönderiliyor, özellikle de ticaret ambargosundan önce sipariş edilenler."
Habere göre işletmeler, Türkiye'nin sanayi bölgelerine yakınlığı ve İsrail'e nispeten daha ucuz nakliye seçenekleri nedeniyle Yunanistan'ı tercih ediyor. Nitekim TİM verilerine göre Türkiye’nin Yunanistan'a ihracatı mayıs ayında, geçen yılın aynı ayındaki 219 milyon dolardan yüzde 71 artışla 375 milyon dolara yükseldi. Bir önceki aya göre artış oranı ise yüzde 66’yı buldu. Verilerdeki bir diğer ilginç bulgu da Türkiye'nin Yunanistan'dan ithalat miktarında herhangi bir artış görülmemesi oldu.
İSRAİL İSTATİSTİKLERİNDE TÜRKİYE’DEN İTHALAT!
İkinci bir Türk iş insanı MEE'ye Türk ihracatının Yunanistan'dan geçmesine rağmen İsrail istatistiklerinde hala Türkiye'den ithalat olarak kaydedildiğini belirtti. Kaynak sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu paralel ticaret birkaç ay daha devam edebilir ancak İsrailli şirketler hızla Mısır, İspanya ve İtalya gibi diğer ülkelerdeki alternatif tedarikçilere yöneliyor. Türkiye, İsrail'e net ihracat yapan bir ülkeydi ve şimdi bu pazarı kaybetmekle karşı karşıyayız."
'BAŞKA BİR HÜKÜMET OLSAYDI...'
Yayına konuşan kaynaklara göre Türk iş dünyası, Filistinlilerin içinde bulunduğu kötü durumu özümsüyor ve aralarından bazıları İsrail'in Gazze'deki eylemlerini soykırım olarak nitelendiriyor. Fakat ticaretin tamamen durdurulmasını ise mantıksız buluyorlar. MEE'ye konuşan iş insanları kararın “siyasi” olduğunu belirterek şunları vurguladı: “Başka bir hükümet olsa sadece savaşta kullanımı olabilecek ticareti kısıtlardı.
Bunun yerine, İsrail ile ticaret yapan tüm işletmeleri ek bir süre bile tanımadan cezalandırdık. Bazı mallar gümrükte takıldı, bu da şirketlerin yüz binlerce dolar zarar etmesine neden oldu."
Türkiye ve İsrail 2023 yılında 6,8 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip oldu. Aynı yıl Türkiye, İsrail'in en büyük dördüncü ticaret ortağıydı.