Kontenjan arttı barınma koşulları daraldı
İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri yatakhane koşullarından şikayetçi. Aydınlık’a ulaşan öğrenciler, kayıtta kendilerine gösterilen odalarla mevcut durumun hiç benzemediğini, okulun yurdundaki küçücük odalarda 6 kişi kaldıklarını söylediler
Türkiye'nin en köklü liselerinden tarihi İstanbul Erkek Lisesinde yatılı eğitim alan öğrenciler, yatakhane koşullarından şikayetçi. Aydınlık’ı arayarak mağduriyetlerini dile getiren öğrenciler küçücük odalara ek ranza konularak 6 kişi kalmalarının istendiğini, odada ders çalışma imkanının olmadığını, her geçen yıl koşulların daha da kötü hale geldiğini söylediler.
Bir öğrenci, “Kayıt yaptırırken iki kişilik oda gösterildi. Bilseydik başka okul tercih edebilirdik.” dedi. 500 tam puan alarak büyük umutlarla geldikleri okulda yurt koşulları yüzünden başarı oranlarının düşeceğini söyleyen öğrenciler. “Okul idaresinin ve Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğün sorunumuza kulak vermesini istiyoruz.” diyerek yetkililere seslendi.
‘DERS ÇALIŞACAK MASAMIZ BİLE YOK’
İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri sorunlarını şu ifadelerle anlattı:
“Biz İstanbul Erkek Lisesi’nde yatılı okuyan öğrencileriz. Hazırlık sınıfından beri okulun çok kötü yurt koşullarında arkadaşlarımla birlikte kalıyoruz. Tam koşulların bu yıl iyileştirileceğini öngörürken, yeni yurt planı bizi hayal kırıklığına uğrattı. İdarenin yaptığı planlamaya göre daha da kötü bir yurt planında kalacağımızı öğrendik. Küçücük odalara 6 yatak (Ranza şeklinde) koyup bize burada yaşayacaksınız dediler.
Yurtta yaşam koşullarımız zaman geçtikçe daralmaya devam ediyor. Bir ders çalışacak masamız bile yok. Sıkışık bir alanda çok fazla öğrenci kaldığı için deyim yerindeyse odada nefes almaya yerimiz kalmadı. Okulun öğrenci kapasitesinin yıllar geçtikçe arttığını biliyoruz. Koşullar bu şekildeyken her sene sayının artırılıp bizim yaşam koşullarımızın elverişsiz hale getirilmesini anlayamıyoruz.
‘BU KOŞULLARDA BAŞARIMIZ DÜŞECEK’
“Bu okula birçok öğrenci çok büyük umutlarla ve çok yüksek puanlarla geldi. Düşük puanla da buraya gelsek görmemiz gereken muamele tabii ki bu olmamalı ama iki yıl önce LGS'de 500 tam puan alıp bu okula gelmişken, burada başarılarımızın daha da artacağını düşünürken, bu ortamda eğitim kariyerimizde düşüşler olacağını öngörüyoruz.
‘İDARECİLER İTİRAZLARIMIZA YANIT BİLE VERMİYOR’
“Bu sorunumuzu idarecilere defalarca iletmemize rağmen hiçbir şekilde yanıt bile vermediler. Çözüm odaklı düşünmediklerini de her yıl kontenjanın artmasından anlıyoruz. Koşullarımız her geçen yıl daha da kötüleşiyor.
“Biz bu ülkenin geleceği gençler olarak, yaşam koşullarımızın iyileştirilmesini, daha rahat bir şekilde derslerimize çalışıp başarımıza başarı katmak istiyoruz. Böyle güzel bir talebi hiçbir devlet yetkilisinin de geri çevireceğine ihtimal vermiyoruz. Okul idaresinin ve Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün sorunumuza kulak vermesini istiyoruz.”
‘ÖZEL ŞARTLARA BAĞLI ORTAYA ÇIKAN BİR DEĞİŞİKLİK’
Öğrencilerin iddialarını İstanbul Erkek Lisesi idaresine sorduk. Okul idaresinden bir yetkili Aydınlık’a yaptığı sözlü açıklamada öğrencilerin iddialarını doğruladı. Yurt koşullarının öğrenci sayısına oranla en uygun şekilde planladığı belirtildi. Okul yönetiminden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Biz öğrencilerimiz için en verimli olabilecek şartları oluşturmak için bazı tasarruflarda bulunuyoruz. Bu durumlarda herkesi çok memnun etmek mümkün olmuyor. Öğrencilerimiz biraz rahata alıştı. Galatasaray Lisesi koğuş sisteminde, diğer bir sürü okul da koğuş sistemi kullanıyor.
"Bizim çocuklarımız oda sisteminde kalıyorlar. Oda şartlarının devam etmesini istiyorlar ve herhangi bir değişiklik olmasını istemiyorlar. Geçen seneden daha uygun şartları oluşturmak için bizim bazı düşüncelerimiz oldu. Sadece 10. sınıf seviyelerimizle alakalı böyle bir sıkıntı var. Onun dışında çok kayda değer bir sorun yok. Kendi bünyemizdeki özel şartlara bağlı olarak ortaya çıkan bir değişiklik bu.
"Biz her açıdan baktığımız için bazı seçimler yapmak durumunda kalıyoruz. Bazen de kötünün iyisini seçmek durumunda kalıyorsunuz. Son aylarda, Anadolu'dan İstanbul’a gelişler arttı. Bundan da kaynaklanıyor. Ama çok büyük bir sıkıntı olmayacak. Onları da memnun ederek yolumuza devam edeceğiz.”