İstanbul Holding’te hedef: Dışarı çıkan Türk sermayesinin tersine göçü
İstanbul Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kalsın, hedefleri arasında yurt dışına çıkan Türk sermayesinin tersine göçünü sağlamak olduğunu belirtti. Kalsın, tarım sektöründeki 200 milyon TL’lik yatırım sermayesinin yüzde 70’ini tasarrufu yurt dışında bulunan iş insanlarından sağladıklarını kaydetti
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi’nden 100 iş insanının bir araya gelerek kurduğu İstanbul Holding, yatırım faaliyetlerine başladı. Basın toplantısı ile yatırım ve hedeflerini aktaran İstanbul Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalsın, kısa vadede 100 milyon dolarlık, 2028 yılına kadar ise 1 milyar dolarlık değere ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Lojistik, savunma sanayi, tarım, enerji, teknoloji, gayrimenkul, sermaye ve yatırım şirketleri ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirten Kalsın, tarım sektöründeki yatırımlarında enerji verimliliğini sağlayacak GES projelerini hayata geçireceklerini söyledi.
BANKALARA MUHTAÇ BIRAKMAMA HEDEFİ
Holding’in hedefleri arasında yurt dışına çıkan Türk sermayesinin tersine göçünü sağlamak olduğunu vurgulayan Kalsın, şunları söyledi:
“Amacımız yurt dışına yapılan yatırımları değil nakit sermayesini taşıyanları ikna etmek. İş insanı olarak kârlılık temelinde yatırım yaparız. Tabii ki ülkemize de hizmet yaparız. Ancak bu oluşumu da kârlılık üzerine kurduk. Hedefimiz, şirketleri kriz zamanlarında yüksel kâr eden bankalardan uzak tutup muhtaç olmayacak bir şekilde öz kaynak sunmak. İşlerini yönetmek değil rekabet edebilecekleri bilgi birikimlerini, sermayeyi ve ilişki ağını sağlamak.”
Gıda ve tarımın dünya genelinde her geçen gün stratejik önemini artırdığına dikkat çeken Murat Kalsın, Türkiye'nin tarımda kendi kendine yeten ülkeler arasına girme hedefine katkı vermek amacıyla 200 milyon TL sermaye ile İH Tarım Yatırım A.Ş.’yi kurduklarının bilgisini verdi. Kalsın, tarım sektöründe ikinci adım olarak da 2 milyon metrekare bir alan üzerinde güçlü alt yapısı ile faaliyet gösteren badem üreten bir tarım işletmesi olan BIG Tarım firmasını satın aldıklarını belirtti. Kalsın, ayrıca BIG Tarım firmasının faaliyetleri kapsamında enerji verimliliği sağlayacak Güneş Enerjisi Santralı (GES) yatırımlarıyla ilgili fizibilite çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.
Başkan Murat Kalsın, 200 milyonluk tarım yatırımının yüzde 70’ini nakit sermayesini dışarıda tutan Türk iş insanlarından temin ettiklerini ve sermayenin Türkiye’ye dönüşünü sağladıklarını aktardı.
2028’DE 1 MİLYAR DOLARLIK DEĞER
Güçlü bir ekonomi için iş dünyasının ortak girişimi ve ortak çalışmasının gerekliliğinin altını çizen Kalsın, 3 milyon Türk şirketini tarayarak büyüme stratejileri geliştireceklerini kaydetti. İstanbul Holding Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile büyüyen ve gelişen şirketlerle işbirliği yapıp bu şirketlerin büyümesine ve kârlılığına katkı sağlamayı amaçladıklarını da ifade eden Murat Kalsın, şöyle devam etti:
“İstanbul Holding bir yatırım örgütlenme modelidir. 2024 yılı içinde varlıklarının değerini 50 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Kısa vadede ise 100 milyon dolarlık şirket değeri oluşturarak alanında öncü bir iş modeli olmayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra orta ve uzun vadede yatırımlarımızı 2028 yılına kadar 1 milyar dolar değere ulaştırarak şirketlerimizin stratejik büyümelerine katkı sağlamayı arzu ediyoruz.”
YATIRIMCILARIN KAZANÇLARINA TEMİNAT
Kurdukları Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile yatırımcıların çıkarlarını ve kazançlarını teminat altına aldıklarını kaydeden Murat Kalsın, şunları söyledi:
“Bu yapının ana hedefi mevcut yatırımcılarımıza yüksek sermaye getirisi sağlayacak projeleri gerçekleştirmektir. Ayrıca bu özel amaçlı yapı ile tasarruf sahiplerinin varlıklarının getirisini maksimize edecek uygulamaları gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bütün süreçlerimizi SPK gözetiminde şeffaf, izlenebilir, denetlenebilir ve hesap verebilir şekilde yürütüyoruz. Böylece yatırımcı ekosistemini büyük ve küçük tüm yatırımcılar açısından çekici ve güvenilir kılacak bir yatırım fonu modeline sahibiz.”
Murat Kalsın, 2024 yılında yatırım stratejilerini hayata geçirmek, kurumsal yapının küresel yatırım ağları ile ilişkilerini güçlendirmek, iş modelinin Türkiye, özellikle Avrupa ve dünyada görünürlüğünü artırmak ve uluslararası alandaki doğrudan yabancı sermayenin Türkiye’ye yatırım yapmasını sağlayacak İstanbul Yatırım Forumu projesini de hayata geçirmek gibi gündem maddeleri olduğunu anlattı.
PERİNÇEK DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 27 Nisan günü Aydınlık’ta yayımlanan “Türkiye’nin tasarruf yeteneği” başlıklı yazısında kamu makamlarınca yurt dışında Türk vatandaşlarına ait 500 milyar doların bulunduğunun dile getirildiğini hatırlatmıştı. Perinçek, yurt dışına çıkan tasarrufların Türkiye dönmesinin özendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Tasarrufumuz var. Yabancıya el açmaya lüzum yok. Tasarrufları yastık altından çıkarıp, yurt dışından getirmek için özendirici düzenlemeler lazım. Bunu başarabilmek için de, mülkiyet ve bölüşüm ilişkilerine kamu yararına müdahaleler gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı.