İstanbul için korkutan uyarı! İşte en riskli ilçeler...
Su kaynakları günden güne tükenen İstanbul için uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Su krizi için acil eylem planını işaret eden uzmanlar, su kesintilerinden en çok etkilenecek olan ilçeleri de açıkladı. Peki İstanbulluyu hangi tehlikeler bekliyor? Önlem alınmadığı takdirde neler olacak?
2013 yılında barajlarında yüzde 50'yi aşkın bir azalma yaşayan ve susuzlukla burun buruna gelen İstanbul şimdi yeni bir tehlikeyle karşı karşıya. Kentteki barajlardaki gerileme korkunç boyutlara ulaşarak yüzde 16 seviyelerini gördü.
SU KESİNTİLERİ KAÇINILMAZ
Haber Global'den Mert İnan'ın haberine göre, Istrancalar ve Elmalı Barajında yüzde 17, Terkos'ta yüzde 8, Darlık Barajı'nda yüzde 27, Alibey Barajı'nda yüzde 15 olan doluluk oranı, diğer barajlarda yüzde 5'in alına inmiş durumda. Melen Nehri'nden su temin edilen ve İstanbul'un su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Ömer Barajı'ndaki rezervler ise yüzde 30 olarak ölçülürken, Kasım sonunda su kesintilerinin kaçınılmaz olduğu öne sürüldü.
O İLÇELERDE YAŞAYANLAR DİKKAT
Kuraklık nedeniyle Büyükçekmece Barajı'ndan su temini durdurulurken, DSİ eski yöneticisi Dursun Yıldız ise önümüzdeki günlerde su kesintilerinden en çok etkilenecek ilçelerin Büyükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar, Başakşehir, Çatalca ve Silivri olduğuna dikkat çekti. "Büyükçekmece Barajı gölü İstanbul’un Avrupa yakasının en büyük ikinci baraj gölü" diyen Yıldız, "Büyükçekmece Baraj gölü azami 148 milyon metreküp su topluyor. Büyükçekmece İçme Suyu Arıtma Tesisi, günde 400 bin metreküp su arıtarak yaklaşık 2 milyon 600 bin İstanbullu'ya hizmet vermekteydi" dedi.
Göl çevresinde daha önce açılmış olan kuyulardan günde 100 bin metreküp su çekildiğini de dile getiren Yıldız, "Bunun yan ısıra bu barajın beslediği bölgelerin susuz kalmaması için halen Sazlıdere Barajının ölü hacminden kontrollü bir şekilde alınan su ikitelli arıtma tesisinde arıtılarak Esenyurt deposuna veriliyor. Ancak Sazlıdere barajındaki su da tükenmek üzere. Yeterli miktarda yağış düşmezse yeraltı su kaynakları da tükenecek" diye konuştu.
ACİL EYLEM PLANI ŞART
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının 2000 yılında bin 652 metreküp, 2022'de ise bin 323 metreküp seviyesine düştüğünü dile getirdi. "Melen olmasa İstanbul susuz kalmıştı" diyen Prof. Dr. Öztürk, "2022'de 625 milyon metreküp su temin edilen Melen'den, 2023'ün 10 aylık döneminde 628 milyon su çekildi. Halihazırda İstanbul'da 140 milyon metreküp su kalsa da, bunun 97 milyon metreküp miktarı kullanılabilir" bilgisini verdi.
ÇOK SU HARCAYANA FAZLA FATURA
Yağmur suyu hasadı yapılması gerektiğinin sözlerine ekleyen Prof. Dr. Öztürk, şunları söyledi: "Su faturalandırma yeniden düzenlenmeli. 4 kişilik bir ailede, bir kişi günde 120 litre su tüketir. Suyu fazla tüketenden fazla para alınmalı Atık sular ileri kademe arıtılmalı ve kullanma sulama suyu olarak kullanılmalı. Deniz suyunun içme suyu olarak kullanılması ile ilgili çalışmaları da vakit kaybetmeden hayata geçirilmeli. İstanbul için acil eylem planı şart."
Büyükçekmece Gölü, kuraklık nedeniyle kuruma noktasına gelirken, su teminine de ara verildi.
ÇARE TERSİNE GÖÇ
Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu'na göre İstanbul’da tersine göç olmadığı sürece su kaynakları yetersiz kalacak. Kente günde 3 buçuk milyon metreküp su verildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kadıoğlu, "20 milyon insana yetmesi mümkün değil. Kimse çatısından akan yağmur suyunu biriktirmeyi düşünmüyor. Dünyada bizdeki gibi hesapsız bir su kullanımı yok. Havzalar arası su taşımak çözüm değil. İstanbul’da kesintiler başlayacak. Kaynaklar yetmiyor" ifadelerini kullandı.