İstanbul Üniversitesi’nden ‘tasarruf’ kararı: 50 öğretim görevlisinin sözleşmesi feshedildi
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda sözleşmeli olarak görev yapan 50 akademisyenin işine son verildi. Söz konusu kararın tasarruf tedbirleri kapsamında alındığı öğrenildi. Öte yandan YÖK, kamuoyuna ’50 akademisyen açığa alındı’ şeklinde yansıyan haberleri yalanladı


İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı müzik bölümünde görev yapan 50 sözleşmeli öğretim görevlisinin işine son verildi.
Söz konusu haberi sosyal medya hesabından duyuran Müzisyen Fazıl Say, söz konusu kararla ilgili açıklama yapılması gerektiğini belirtti. Say, “Benim de sizler gibi bu konu ile ilgili hiçbir bilgim yok. Neden? Niçin? Bilmiyoruz… İstanbul Üniversitesi Müzik bölümü yani Konservatuvarı saygın bir kurumdur, pek çok defa işbirliğimiz olmuştu yıllar içinde. Neler oluyor anlamak istiyoruz… Elbette ki konuyla ilgili tüm mecraların açıklama yapmasını bekleriz.” dedi.
Paylaşımının devamında söz konusu kararın yaşanmış bir olay olmadığını dile getiren Say, “İ.Ü.Konservatuvar Müzik bölümünden 50 hocanın birden açığa alınması bugüne dek yaşanmış bir olay değil çünkü. Konservatuvar demek “çokseslilik” demek… Şu aşamada değerli Müzisyen meslektaşlarıma, sözleşmeli hocalarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletir kendilerinin yalnız olmadığını hatırlatmak isterim. Açıklama bekliyor ve bu süreci izliyoruz.” ifadelerini kullandı.
KADROSUZ PERSONEL
Üniversitedeki kaynaklardan edinilen bilgilere göre, söz konusu karar tasarruf tedbirleri kapsamında alındı. Öte yandan benzer bir kararın Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde de alındığı öğrenildi.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda görev yapan 50 akademisyen, ders görevlendirmelerine göre sözleşmeli veya ek ders ücreti alarak ek ders veren emekli veya devlet kurumlarında çalışan kadrosuz personellerden oluşuyor. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 31. Maddesine dayanılarak yapılan görevlendirmeler, üniversitenin kararıyla sonlandırılabiliyor.
Söz konusu madde ise şöyle:
“Öğretim görevlileri; üniversitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim-öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tanınmış kişiler, süreli veya ders saati ücreti ile görevlendirilebilirler”
Aydınlık’ın ulaştığı kaynaklar, üniversitenin her yıl ihtiyaca ve bütçeye göre sözleşmeli öğretim görevlisi aldığını belirtti. Bunun rutin bir uygulama olduğunu dile getiren kaynaklar, sözleşmeli kadro uygulamasının öğretim açısından sağlıksız bir yöntem olduğunu söyledi.
YÖK BEŞ YIL ÖNCE TALİMAT GÖNDERDİ
Bununla birlikte, Yüksek Öğretim Kurulunun beş yıl önce bu madde kapsamında görev yapanların sözleşmelerinin yenilenmemesi ve ek derslerin kaldırılması yönünde İÜ’ye talimat gönderdiği ancak konservatuvarın ihtiyaçları nedeniyle bu talimatı uygulamadığı gelen bilgiler arasında.
Öte yandan söz konusu kararın vize haftasında yapılması öğrencileri endişelendirdi.
YÖK ‘AÇIĞA ALINMA’ İDDİALARINI YALANLADI
Konu sosyal medyaya “50 Akademisyen Açığa Alındı” şeklinde yansıdı. Yüksek Öğretim Kurulu, haberleri yalanladı. YÖK kaynaklarından yapılan açıklamada, “Bugün sosyal medyada paylaşımı yapılan İÜ Konservatuvar müzik bölümünden 50 akademisyenin açığa alındığı haberi doğru değildir.” ifadelerine yer verildi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.