İstanbul’a savunma ve uzay lisesi
Milli Eğitim Bakanlığı ile Baykar Makine Sanayi Ticaret AŞ arasında Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi için "Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü İmza Töreni" yapıldı.
Baykar Yerleşkesi'nde düzenlenen törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel sektör temsilcilerinden mesleki eğitimi birlikte dizayn etmeyi istediklerini vurguladı. Özer, "İlk adımı savunma sanayi alanında ASELSAN ile attık. Yani düşünün savunma sanayi alanında bu kadar güçlenen, artık yerli imalata önem veren, Türkiye'nin bu alanda eğitim veren tek bir okulu yoktu. Aselsan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ilk yüzde birlik başarı diliminden öğrenci almaya başladı." diye konuştu.
ÜRETİMDE 3 AMAÇ
Özer, aynı zamanda mesleki eğitimde üretim kapasitesini arttırmaya çalıştıklarını ifade etti. Döner sermaye kapsamındaki üretimde 3 amaçlarının olduğunu aktaran Özer, şöyle devam etti:
"Birincisi, yaparak öğrenme. Yaparak öğrenmeyi eğitimin göbeğine, odağına oturtabilmek. İkincisi, iş gücü piyasasıyla mesleki eğitimin üretimini öyle bir senkronize yapmak ki bu yaptıktan sonra istihdam edilebilirliklerini arttırabilmek. Üçüncüsü de biliyorsunuz, döner sermaye kapsamında üretime katkı payı olarak öğrenciler asgari ücret kadar, öğretmenlerimiz ise iki asgari ücret kadar ücret alabiliyorlar. İşte bu hamlelerle 2018-2019 yıllarında 200 milyon (lira) olan üretim kapasitesini, Türkiye'deki tüm meslek liselerinde, 2022 yılında 2 milyara yükselttik. Bu seneki hedefimiz 3,5 milyar. 100 milyon lira sadece öğrencilere dağıttık. Yaklaşık 200 milyon lira da meslek lisesindeki öğretmenlerimize dağıttık. Yani öğrenci okurken emekle hakkaniyetli ilişki kurmaya başladı."
ASGARİ ÜCRET KADAR BURS
Bakan Özer, burasının çok özellikli bir meslek lisesi olacağını, sınavla öğrenci alacağını söyleyerek, "Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı sistemi içerisinde asgari ücretle ilişkilendirilmiş burs alan bir okul türümüz yok, ilk kez bu okulumuz. 50 öğrenci alacağız, her bir öğrenci asgari ücret kadar burs alacak. Asgari ücret değiştiği, yükseldiği zaman da o burs miktarı da yükselmiş olacak." bilgisini verdi.
'GELECEĞE HAZIRLANMALIYIZ'
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise ülkenin başta insansız hava araçları olmak üzere savunma sanayi ürünlerinin geliştirilmesinde dünyada önemli bir konuma geldiğini söyledi. Bugün erişilen konumun tartışmasız olarak, özellikle de bağımsızlık açısından çok kıymetli olduğunu belirten Bayraktar, "Ancak bilgi ve teknoloji geliştirmek sürekli emek ve ilgi ister. Bu sebeple sahip olduğumuz bilgiyi ve bugün gerçek noktayı yeterli görmek ilerlememizin, gelişmemizin önündeki en büyük engeldir. Bu nedenle geleceğe yönelik çalışmalarımızı tutkuyla sürdürmeli, süratle planlamalı ve kararlı bir şekilde ileriye yürümeye devam etmeliyiz. Geleceğe hazırlanmalıyız. Süreklilik ve sürdürülebilirlik bu yoldaki önemli mihenk taşları olacaktır. Bunun için kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmalı, niteliğini ve niceliğini geliştirmeliyiz." değerlendirmesini yaptı.
Protokol kapsamında, İstanbul'da savunma, havacılık ve uzay alanında ilk kez açılacak Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenciler hazırlık artı 4 yıl eğitim görecek. Eğitim alan başarılı öğrencilere hem lise hem de üniversite eğitimlerinde Baykar bursu ile destek verilecek.