İstanbul'un incisi Ağva gezi rehberi
Şile'de yer alan İstanbul'un incisi Ağva hakkında bilmeniz gerekenler burada! Ağva gezilecek yerler, Ağva plajları ve koyları, Ağva konaklama seçenekleri, Ağva'ya nasıl gidilir, neler yapılır, Ağva gezi videosu ve daha fazlasını sizin için derledik...
İstanbul'un incisi Ağva hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık! Ağva gezilecek yerler, Ağva plajları ve koyları, Ağva konaklama seçenekleri, Ağva'ya nasıl gidilir, neler yapılır, Ağva gezi videosu ve daha fazlası için bakınız:
Özellikle hafta sonu tatilleri için sıklıkla tercih edilen Ağva, Şile’ye bağlı ve İstanbul’a da yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunan bir balıkçı kasabası. Göksü ve Yeşilçay Nehirleri arasında bulunan Ağva, muhteşem doğası ve temiz havasıyla özellikle büyükşehirde yaşamaktan yorulmuş olanların kısa süreliğine de olsa rahat bir nefes almak için aklına gelen ilk yerlerden.
AĞVA NEREDE
Ağva çok ünlü bir mahalledir. Marmara Bölgesinde bulunan İstanbul ilinin Şile ilçesine bağlı bir mahalle olan Ağva en fazla ziyaretçi çeken bir yerdir. Ağva sözcüğü Latince kökenlidir ve anlamı da "iki dere arasına kurulmuş köy" ve "su" manasındadır.
Ağva, İstanbul ilinin kuzeyinde bulunan Göksu ve Yeşilçay derelerinin ortasında bir sahil kasabasıdır. Göksu ve Yeşilçay dereleri Karadeniz'e dökülen iki nehirdir.
1991 yılında belediye statüsü almış olan Ağva'nın tarihi çok eskidir. Hititler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar bu bölgede hüküm sürmüşlerdir.
AĞVA’DA NELER YAPILIR? AĞVA'DA YAPILACAK AKTİVİTELER
Ağva’da yapılacak aktiviteler olarak harika doğasında yürüyüşleryapabilirsiniz. Kıyı ve koyları ile aynı zamanda harika tabiatı içerisinde yürüşler planlanabilir.
Bisiklet turları yapabilirsiniz. Orman ve doğa ile iç içe bir bisiklet turu yapabilirsiniz.
Balık tutmayı sevenler için bölge oldukça uygun.
Nehirlerinde tekne turları yapabilirsiniz.
Harika koylarını gezebiliriniz ve Ağva tekne turu yapabilirsiniz.
AĞVA GEZİLECEK YERLER
Ağva Limanı: Boy boy sıralanan balık restoranları tercihiniz olabilir.
Ağva Feneri: Limanın ilerisinde Ağva Feneri var. Uç noktasına kadar yürürken sağınızda dere ve denizin birleşimine şahit oluyorsunuz.
Ağva Yürüyüş Parkuru Yeşilçay Deresi Yürüyüş yolu, Limandan başlayan Rıhtım Caddesi'ni takip ederek bu güzel yola ulaşacaksınız. Öyle bir yer düşünün ki kuş sesleri ve nehir manzarası sizi büyülesin!
Ağva Kilimli Koyu: Tatilciler tarafından fazla bilinmediği için doğallığını koruyan Kilimli Koyu'nu sakin bir ortamda denize girmek için Ağva gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Ağva Kadırga Koyu.
Ağva Göksu Deresi.
Ağva Saklı Göl.
Ağva Gelin Kayası
Ağva Gürlek Mağarası
Ağva Kalemköy.
Ağva Yeşilçay Deresi.
AĞVA PLAJLARI VE KOYLARI
Kadırga Koyu, Ağva Plajları
Ağva Halk Plajı
Sardala Koyu, Ağva Plajları
Dundar Koyu, Ağva Plajları
Zeus Koyu, Ağva Plajları
Cennet Havuzu
Diriliş Koyu
Kilimli Koyu
-
Kilimli Koyu
Ağva plajı’na ilave olarak karadan Bucaklı Köyü yolu üzerinden yaklaşık 5 km. bir mesafede ulaşabileceğiniz Kilimli Koyu da ince kumlu plajı ve güzel denizi ile ünlü. Deniz gayet temiz. Şezlong ve şemsiye hizmeti ile cafe restaurant var.
Burası Ağva’nın plajına nazaran daha sakin ve daha az dalgalı. Hırçın dalgalar burada pek yok ancak yine de burası Karadeniz ve dikkatli olmanıza fayda var.
Sardala Koyu
Sardala Koyu aslında Kocaeli’nin Kandıra İlçesinde bulunuyor ancak Ağva’ya yakın olduğu için Ağva plajları arasında yer almaktadır. Ağva halkının en çok tercih ettiği plajlardan biri olmuştur. Ağva’ya 10 km uzaklıkta bulunan Sardala Koyu, doğal güzelliklerini korumuş, tertemiz bir plaja ve denize sahip olan hafta sonları yoğun iken hafta içi daha sakin bir ortama sahip plajlardan biridir. Ücretsiz bir şekilde yararlanabileceğiniz plajda kayalık oluşumlar çok fazladır, denizi sığdır. Kayalıkların çok olmasından dolayı yüzerken dikkat edilmesi gerekiyor. Sardala Koyunda tuvalet, soyunma kabini, şemsiye, şezlong ya da gıda ihtiyaçları için herhangi bir tesis ve olanak yoktur. Bu nedenle koya gelirken hazırlıklı olmalısınız.
AĞVA KONAKLAMA, AĞVA OTELLERİ VE AĞVA BUNGALOV EVLERİ
Siz de yakın zamanda bir Ağva planı yapıyorsanız ve Ağva’da konaklama arıyorsanız, sizin için hazırladığımız Ağva’da kalınacak yerler listemize göz atarak nerede kalacağınıza karar verebilirsiniz! Listemizde ağırlıklı olarak yeşillikler içindeki şahane dağ evleri ve deniz, orman manzaralı ya da nehir kıyısında bulunan nefis bungalovlar bulunuyor.
Ağva Orman Evleri
Ağva Masal Evi Otel
Ağva Park Mandalin
Ağva Kilimli Bungalov Otel
Ağva Gizemli Nehir Otel
Ağva Karma Natura
Ağva Nehir Evi Butik Otel
Ağva Tranquilla Nehir Evi
Ağva Robin’s Nest Otel
AĞVA'YA NASIL GİDİLİR
Özel Aracınız ile Ağva’ya Ulaşım
İstanbul Ağva arası yaklaşık 110-120 kilometre arasında. Özel otomobiliniz ile Ağva’ya gitmek isteyenler için TEM Otoyolu, E-5 ve Beykoz üzerinden olmak üzere üç alternatif mevcut. Yolculuk yaklaşık 2 saat sürüyor.
1. ve 2. köprü üzerinden (çıkış ve girişlerden biraz önce-sonra) ŞİLE tabelasını takip ederek, TEM üzerinden ise Sarıgazi-Şile yönünü takip ederek önce Şile’ye ulaşıyorsunuz. Şile’den sonra ise AĞVA tabelalarını göreceksiniz. Şile ile Ağva arası ise yaklaşık 30-35 kilometre kadar.
Şile’den Ağva istikametine doğru gittikçe ilk olarak Çayırbaşı köyü karşınıza çıkacak. Burada yol ikiye ayrılıyor. Sola giden yol deniz kenarından, diğeri ormanlık alan içinden geçiyor. Her iki yol ile de Ağva’ya ulaşım mümkün.
Gidişte birini, dönüşte diğerini kullanarak Ağva gezinize ayrı bir heyecan katabilirsiniz.
İzmit istikametinden gelenler ise KANDIRA sapağı üzerinden Ağva’ya kolayca ulaşabilir.
Toplu Taşıma Araçları ile Ağva’ya Ulaşım
Özel aracınız yok ise, Üsküdar’dan ve Harem’den Ağva’ya düzenli olarak çalışan İETT ve Şile Ağva Üsküdar Turizm otobüslerini kullanabilirsiniz.
Ağva’ya giden toplu ulaşım araçları, aynı zamanda öncesinde Şile’ye de uğruyor. Ağva’ya İETT otobüsü ile yolculuk yaklaşık 3 saat 15 dakika sürüyor.
Ağva’ya İETT Otobüsleri ile Ulaşım
Üsküdar’dan doğrudan Ağva’ya çalışan 139A numaralı İETT hattı mevcut.
139A numaralı İETT hattı (Üsküdar-Şile/Ağva)
Üsküdar Şemsipaşa durağından kalkıyor ve Şile’den geçerek Ağva’ya kadar 195 dakikada varıyor.
Üsküdar’dan ilk sefer 06.45, son sefer ise 21:15. Ancak bu hat 3 farklı yol kullanıyor.