22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

İstanbul'un pratik kahvaltısı: Her 10 kişiden biri güne börek yiyerek başlıyor!

Türk geleneksel lezzetlerinin en sevilenleri arasında yer alan börek, son yıllarda artan tüketimiyle dikkat çekiyor. İstanbul'da her 10 kişiden biri güne börek yiyerek başlıyor.

İstanbul'un pratik kahvaltısı: Her 10 kişiden biri güne börek yiyerek başlıyor!

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan börek, İstanbul'da bir günde tam 320 ton tüketiliyor. Her on kişiden birinin güne börek yiyerek başladığı İstanbul'da, börek pratik bir kahvaltı seçeneği olarak görülüyor. En fazla tüketilen börek ise kıymalı olarak belirlendi.

HER 10 KİŞİDEN BİRİ GÜNE BÖREK YİYEREK BAŞLIYOR

Börekçi İş Adamları Derneği (BİADER) Başkanı Mehmet Ali Geçer, İstanbul'da günlük tüketilen börek miktarının 320 ton olduğunu, ortalamaya bakıldığında her gün 10 kişiden birinin güne börek yiyerek başladığını ifade etti. Türk mutfağının değişmez lezzetlerinden olan börek, günlük hayatta pratik kahvaltı isteyen çalışanlar kadar ev ve iş yerlerinde misafir ağırlayanlar tarafından da tercih ediliyor.

İstanbul'un pratik kahvaltısı: Her 10 kişiden biri güne börek yiyerek başlıyor!

İstanbul, ülke genelinde en fazla börek tüketilen illerin başında geliyor. Her semtinde birçok börekçi bulunan mega kentte ayda yaklaşık 10 milyon ton börek tüketiliyor.
BİADER Başkanı Geçer, böreğin kent yaşamında, özellikle insanların yoğun çalıştığı bölgelerde çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Börek kültürünün son yıllarda yaygınlaştığını belirten Geçer, çalışanların böreği genellikle "pratik kahvaltı" olarak tercih ettiğini dile getirdi.

İstanbul'un pratik kahvaltısı: Her 10 kişiden biri güne börek yiyerek başlıyor!

16 KAMYON BÖREK TÜKETİLİYOR

"İstanbul'da ortalama 8 bin börekçi var. Bunlar içinde 200 kilo börek tüketen işletmelerimiz de var, 25-30 kilogram satış yapan işletmelerimiz de ama biz ortalamaya baktığımızda İstanbul'da 320 ton börek tüketimi oluyor. Bu da 200 gramlık porsiyondan düşünüldüğünde 1 milyon 600 porsiyon börek demek. İstanbul nüfusunun 16 milyon olduğunu düşünecek olursak her 10 kişiden birisi günde bir porsiyon börek yiyor. İstanbul'un yüzde 10'u güne börek yiyerek başlıyor. Yani 320 ton dediğiniz zaman 16 kamyon börek yapar, gözümüze bir anda çok fazla gelir ama nüfus sayısına baktığınız zaman 10 kişiden birisi 200 gram börek yemiş olacak."

KIYMALI BÖREĞE TALEP DAHA FAZLA

İstanbul'un pratik kahvaltısı: Her 10 kişiden biri güne börek yiyerek başlıyor!

Böreğin sevilen bir lezzet olduğunu ve kahvaltı başta olmak üzere her öğün tüketilebileceğini aktaran Geçer, imalattan tezgaha serüveninin yaklaşık 8 saat sürdüğünü kaydetti. En çok talebi ise kıymalı börek alıyor.

"Kol böreği ekseninde baktığımız zaman dört çeşit yapılıyor. Ispanaklı, peynirli, kıymalı ve patatesli yapıyoruz. 100 kilo böreğin 50 kilosu kıymalı 50 kilosu diğer bütün çeşitlerden oluşur. Kıymalı yine başı çekiyor. Kol böreğinde insanlar kıymalı, su böreğinde peynirli tercih ediyor."

Börekçiliği "sanat" olarak gördüklerini kaydeden Geçer, mesleği daha fazla öne çıkarmak ve sürdürülebilir hale getirmek istediklerinin altını çizdi.

Kaynak: AA
Börek İstanbul