İşte Atatürk'ün müfredattan kaldırılan kitapları! İçinde neler var...
Türk Devrimi'nin gelecek nesillere ulaştırılması için yazılan bu kitaplar hangi anlaşma sonucu yasaklandı? Kitaplarda hangi bilgiler yer alıyordu? Atatürk'ün Avrupamerkezci tarih tezleriyle savaşı ve bir karşı devrimle sonuçlanan ulusal-devrimci teori...
Atatürk'ün talimatıyla yazılmış olan tarih kitapları, 1931 yılından 1949 yılına kadar orta öğrenimde ders kitabı olarak okutuldu.
Sümerlerin dilinin eklemeli Türkçe olduğu gerçeğine kadar Türk tarihinin derinliğine inen bu kitapların yürürlükten kaldırılması, ABD ile 27 Aralık 1949 tarihinde imzalanan Fulbright Anlaşması sonrasında yaşandı. Cumhuriyet devrimine yönelik karşı devrim hareketlerinin başladığı yıllarda ilk darbe eğitim sistemine vuruldu. ABD Büyükelçisinin belirleyici olduğu eğitim komisyonu eliyle söz konusu kitaplar müfredattan kaldırıldı.
ULUSAL-DEVRİMCİ TEORİ
Bu kitaplarda bulunan haritalar Atatürk tarafından çizilmiştir ve kitaplarda Türk uygarlığının ne kadar eski ve köklü olduğu anlatılmaktadır. Kitaplarda Anadolu'da Türklerin tarihinin Malazgirt savaşından çok eski olduğu anlatılırken, Sümer ve Asur medeniyetlerine ait bulunan tabletlerde Anadolu'da Ermeniler’den çok önce Türklerin olduğu, Turukki ve Turki uygarlıklarının varlığını, Sümerlerin dilinin eklemeli Türkçe olduğunu öğreniyoruz.
Bu kitapların yürürlükten kaldırılmasına yol açan anlaşma ABD ile 27 Aralık 1949 tarihinde imzalanan Fulbright Anlaşması'dır.
Milli Eğitim’de 27 Aralık 1947'de imzalanan Fulbright Antlaşması ile oluşturulan komisyon Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim sistemini şekillendirdi. Anlaşma gereği komisyonun başkanlığını ABD’nin Türkiye’deki Büyükelçisi yaptı.
Ayrıca kitapta Atatürk'ün Avrupamerkezci Tarih tezlerine karşı ulusal-devrimci teorisini inşa etme amacıyla başlattığı Tarih çalışmalarının argümanları yer alıyor.
Fulbright komisyonu, ilkokuldan İmam Hatip’e kadar, tüm eğitim müfredatını belirliyor, yarısı ABD’lilerden oluşan komisyona ABD’nin Türkiye Büyükelçisi başkanlık ediyordu.
Anlaşma sonrasında kurulan Fulbright komisyonu 8 üyeden oluşmaktadır ve komisyon üyelerinin yarısı yani 4 kişi Amerikalı'dır. Yapılan herhangi bir oylamada anlaşma sağlanamaz ise ABD büyükelçiliği oy kullanacaktır! İşte o tarihte maruz kaldığımız tehlikenin boyutu!
KAYNAK YAYINLARI'NDA BASILDI
Bu kitaplar yakın zamanda Kaynak Yayınlarından 4 cilt olarak çıktı.
1931 yılında ilk basımı yapılan ve 1941'e kadar liseler de okutulan dört ciltlik Tarih kitapları, Atatürk'ün Avrupamerkezci Tarih tezlerine karşı ulusal-devrimci teorisini inşa etme amacıyla başlattığı Tarih çalışmalarının en önemli ürünlerinden biridir. Lise Tarih kitapları,
Devrimci kuşakların ideolojisini belirleyen temel eser olmakla birlikte, Kemalist Devrim'in ideolojisini incelemek isteyenler için de, eşi bulunmayan bir kaynaktır.
Tarih kitapları, evrenin ve insanın yaratılmış teorisini çürütüyor ve bu süreçleri bütünüyle bilimsel verilerle açıklıyor.