İşte beynin genç kalmasını sağlayan şifa kaynağı! Aslında en zengin B12 kaynağı buymuş…
Kobalamin olarak da bilinen B12 Vitamini, birçok önemli vücut fonksiyonunda rol oynayan önemli bir vitamindir. Suda çözünür ve mide tarafından emilerek kan dolaşımına ve hücrelere karışır. B12 vitamini vücut tarafından üretilmesi de bu eksikliği telafi etmenin çeşitli yolları vardır. İşte detaylar..
B12 vitamini birçok hayvansal gıdada doğal olarak bulunur, bu nedenle bu önemli vitamini beslenmenize dahil etmek kolaydır. B12 vitamininin en zengin kaynakları…
Sığır eti, özellikle karaciğer ve böbrekler gibi iç organlar B12 vitamini açısından zengindir. 100 gram sığır karaciğeri günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 40 katını sağlar.
Yumurta
Yumurta sarısı B12 vitamini içerir. Büyük bir yumurta yaklaşık 0,6 mikrogram B12 vitamini içerir. Yumurtanın yanı sıra tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları da B12 vitamini açısından zengin alternatiflerdir.
Deniz ürünleri
Deniz ürünleri B12 vitamini açısından zengindir. Yağlı balıklar, özellikle somon, sardalya, uskumru ve alabalık, 100 gramında yaklaşık 5 ila 6 mikrogram B12 vitamini içerir. Ayrıca midye, istiridye ve karides gibi kabuklu deniz ürünleri de B12 vitamini kaynağı olarak kabul edilir.
Süt ve süt ürünleri
Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri B12 vitamini açısından zengindir. Ancak işleme ve pastörizasyon sırasında B12 vitamini kaybolabilir. Genellikle bir bardak sütte yaklaşık 1 mikrogram B12 vitamini bulunur.
Bitkisel süt
Süt ürünleri yemiyorsanız bazı bitki bazlı süt ürünleri B12 vitamini ile zenginleştirilmiştir. Örneğin fındık sütü, badem sütü, soya sütü ve hindistan cevizi sütü gibi çeşitli ürünler ek olarak B12 vitamini içerebilir. Etiketine dikkat ederek zenginleştirilmiş bitkisel sütleri tercih edebilirsiniz. B12 vitamini vücudumuzda birçok önemli ve farklı rol oynar. Ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok faydası vardır:
Anemiyi önler
B12 vitamininin temel faydalarından biri kırmızı kan hücrelerinin üretimini desteklemesidir. Bu önemlidir çünkü kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen taşır ve vücudunuzun sağlıklı çalışması için ihtiyaç duyduğu enerji üretimine katkıda bulunur. Vücutta yeterli miktarda B12 vitamini bulunmadığında, kırmızı kan hücreleri genişler ve kan dolaşımında hareket etmekte zorluk çeker. Bu durumun sonucunda bir tür kansızlık ortaya çıkabilir. Ayrıca B12 vitamini vücuttaki tüm hücrelerin temel yapı taşı olan DNA'nın sentezini destekleyerek genetik materyalin düzenli ve sağlıklı üretimine katkıda bulunur.
Beyin fonksiyonunu iyileştirir
Yaşlandıkça B12 vitamini beyin sağlığında önemli bir rol oynar. Bazı çalışmalar bu vitaminin bilişsel gerilemeyi önlemeye de yardımcı olabileceğini göstermiştir. B12 vitamini eksikliği hafızayı ve bilişsel işlevi etkileyebilir. Bu nedenle düzenli olarak yeterli miktarda B12 vitamini almak önemlidir.
Enerji seviyelerini artırır
B12 vitamini düzeyiniz normalse, B12 vitamini almanın enerji düzeyinizi iyileştirip iyileştirmeyeceğine dair çok fazla veri yok. Ancak şu anda B12 vitamini eksikliğiniz varsa muhtemelen yorgunluk ve bitkinlik yaşıyorsunuz demektir. B12 vitamini açısından zengin gıdaları daha fazla tüketmek vücuttaki eksiklikleri gidermenin ve enerji seviyelerini arttırmanın etkili bir yolu olabilir.
Görme kaybını önleyin
Bazı çalışmalar, 50 yaşın üzerindeki kişilerde B12 vitamini eksikliğinin, kademeli görme kaybının yaygın bir şekli olan yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini artırabileceğini öne sürüyor. Diyetinize B12 vitamini içeren daha fazla gıda eklemek, sağlıklı kırmızı kan hücrelerini destekleyebilir ve görme sorunları riskini azaltabilir.
B12 vitamini eksikliğini nasıl anlarım? B12 vitamini çeşitli besin kaynaklarında bulunur, ancak vücudunuz faktör adı verilen proteini yeterince üretmezse veya yeterli miktarda B12 vitamini içermeyen gıdalar tüketirseniz eksiklik meydana gelebilir. En yaygın B12 eksikliği belirtileri şunlardır:
Halsizlik ve yorgunluk hissi: Sürekli yorgunluk hissi, enerji eksikliği, yorgunluk
Nörolojik sorunlar: Uyuşma, karıncalanma, denge kaybı, unutkanlık gibi nörolojik sorunlar
Anemi belirtileri: Anemi belirtileri soluk cilt, hızlı kalp atışı ve baş dönmesini içerebilir.
Bağırsak sorunları: B12 vitamininin emilimini etkileyen bağırsak sorunları B12 vitamini eksikliğine neden olabilir.
Dil iltihabı: Dilde şişlik, kızarıklık ve kaba görünüm gibi dil sorunları