İtalya eski düzeni seçti
İtalya Kuşak ve Yol’dan resmen ayrıldı. İtalyan gazeteci ve jeopolitik uzmanı Fabrizio Verde bu gelişmeyi Aydınlık Avrupa için değerlendirdi
İtalya Kuşak ve Yol Girişimi’nden (KYG) çekildi. İtalya 2019 yılı itibariyle KYG’ye katılan ilk G-7 ülkesi olmuştu. Daha sonra ABD’nin baskısı üzerine, İtalyan Başbakanı Giorgia Meloni, girişimden ayrılmayı düşündüklerini belirtmişti. Financial Times’in son haberine göre, İtalyan hükümeti Çin Halk Cumhuriyeti hükümetine, KYG’den çekildiklerini bildirdi. İtalya’nın kararını İtalyan gazeteci ve jeopolitik uzmanı Fabrizio Verde, Aydınlık Avrupa için değerlendirdi. Verde, İtalya’nın KYG’den ABD zoruyla çekildiğini ve bu yüzden yeni kurulan dünyanın fırsatlarına sırt çevirdiğini söyledi.
ABD, İTALYA’YA BASKI YAPTI
Verde, ABD’nin farklı baskı araçlarıyla İtalya’yı KYG’den caydırdığını ifade etti. Verde şu görüşleri ifade etti:
“İtalya’nın Kuşak ve Yol Girişimi’nden çekilme kararı sözde “bağımsızlıkçı” Giorgia Meloni hükümeti tarafından alındı. Kararın alınmasının birden fazla nedeni olsa da, birinci neden Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) baskısıdır. ABD, İtalya’nın KYG’ye katılımın Çin'in stratejik çıkarlarıyla ve Yeni İpek Yolu’nun geliştirilmesi ile uyumlu olduğunu ve bu yüzden İtalya’nın katılımından “endişe duyduğunu” açıklamıştı. Bunun üzerine ABD hükümeti, İtalya'ya pozisyonunu yeniden gözden geçirmesi için diplomatik ve ekonomik baskılar uyguladı. Bu baskı diplomatik kanallar, ticari müdahaleler veya diğer stratejik ikna biçimleri aracılığıyla ortaya konuldu.
İtalya başlangıçta, şüphesiz, KYG’ye katılmanın doğurduğu ekonomik faydaları ve fırsatları gördü. Öte yandan ABD'nin etkisi ve dile getirdiği “endişeler”, İtalya'nın girişimden uzaklaşma kararında açıkça önemli bir rol oynadı. ABD hükümetinin KYG'nin daha geniş jeopolitik etkilerinden ve Çin'in genişleyen nüfuzundan duyduğu rahatsızlık, İtalya'nın duruşunu yeniden değerlendirmesine ve nihayetinde anlaşmadan çekilmesine sebep oldu. Özetle ABD, Çin’in girişimine İtalya’nın katılmasını riskli gördü ve uyguladığı baskılar ile İtalya’yı bu yoldan caydırdı.”
İTALYA, FIRSATLARI TEPTİ
“İtalya'nın Kuşak ve Yol Girişimi'nden ayrılma kararı, sadece İtalya için değil, bir bütün olarak AB için de potansiyel olarak zararlı görülmektedir. Binlerce yıllık zengin tarihi ve Akdeniz'in kalbindeki stratejik konumuyla İtalya, gelişmekte olan çok kutuplu dünyada önemli bir rol oynama potansiyeline sahipti. Ancak Kuşak ve Yol Girişimi'nden uzaklaşarak geleneksel Batı düzenine, özellikle de gerilemekte olan ABD'ye daha yakın durma tercihi, tarihi ve jeopolitik avantajlarından yararlanma mantığına ters düşmektedir.”
ÇOK KUTUPLU DÜNYA YERİNE 'ESKİ DÜZENİ' SEÇTİ
“İtalya, KYG’ye katılarak yeni altyapı yatırımlarına ulaşma, ticareti artırma ve Asya ile bağlantılarını geliştirme gibi fırsatlara sahip olmuştu. KYG’den ayrılma kararı aynı zamanda İtalya'nın uluslararası siyaset alanındaki konumunu da etkileyerek, jeopolitik etki gücünü sınırlandıracaktır.
Yani, İtalya'nın kararının başlıca sonuçları arasında ekonomik büyüme fırsatını tepmesi ve gelişen küresel düzende etkisinin azalacak olması sayılabilir. Genel olarak bu karar, çok kutuplu bir dünyanın potansiyel faydalarından uzaklaşarak, ABD ve onun Batılı vasalları tarafından yönetilen eski düzenin devamına doğru atılmış bir adım olarak algılanmaktadır ki bu da küresel gücün değişen dinamikleriyle uyumlu değildir.”