İtalya'dan STK önlemi
İtalya'da Giorgia Meloni liderliğindeki koalisyon hükümeti, Akdeniz’de düzensiz göçmenleri kurtaran STK’lara yönelik bazı düzenlemeler öngören yeni bir kanun hükmünde kararnameyi kabul etti. Söz konusu kararname, tartışma yarattı.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, sivil toplum kuruluşlarının (STK) Akdeniz'de düzensiz göçmenlere yönelik kurtarma operasyonlarını engelleyebilecek yasa tasarısıyla ilgili endişelerini dile getirdi.
Türk, yaptığı yazılı açıklamada, “Akdeniz'i geçenlerin durumunu hepimiz dehşetle izliyoruz, bu acıyı sona erdirmeyi derinden arzuluyoruz. Ancak bu, böyle bir insani durumu ele almanın yanlış yolu. Bu yasa geçerse, zamanında yardım sağlanamadığı için tehlikede olan daha fazla insan acı çekecek ve daha fazla ölüm riskiyle karşı karşıya kalacak.” ifadelerini kullandı.
Bu yasa tasarısının, hem göçmenleri hem de onlara yardım etmek isteyenleri “etkili şekilde cezalandırdığını” savunan Türk, insani eylemlerin bu şekilde cezalandırılmasının, insani yardım kuruluşlarını kritik işlerini yapmaktan da caydırabileceğini belirtti.
Türk, “Uluslararası hukuka göre, bir kaptan denizde tehlikede olan insanlara acil yardım sağlamakla yükümlüdür ve ülkeler yaşam hakkını korumalıdır. Ancak bu yeni yasa tasarısına göre, yakındaki bir arama kurtarma gemisi, sadece başkalarını kurtarmış olduğu için denizdekilerin imdat çağrılarını görmezden gelmek zorunda kalacak.” değerlendirmesinde bulundu.
İtalyan parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde önceki gün onaylanan tasarının, yasalaşması için parlamentonun üst kanadı Senato'dan da onay alması gerekiyor. Söz konusu yasa tasarısı gelecek haftadan itibaren Senato'da görüşülecek.
TARTIŞMALI YASA TASARISI
2 Ocak'ta yürürlüğe giren kararname, uluslararası sulara çıkış izni olmayan veya bu izni ihlal ettiği tespit edilen göçmenleri kurtaran STK gemilerine ilk seferinde 2 ay, ikinci seferinde müsadere sonuçlanana dek el konulmasından, STK gemilerinin kurtarma yaptıktan sonra tayin edilen güvenli limana en kısa sürede ulaşmasına kadar farklı kurallar içeriyor.
İtalya'ya 2022'de deniz yoluyla 104 bin civarında düzensiz göçmen gelmişti.