İYİ Parti yoğun bakımda! Proje bitti Akşener gidiyor
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 27 Nisan'da yapılacak olağanüstü kurultayda genel başkanlığa aday olmayacağını açıkladı. Bunun üzerine İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Koray Aydın ve Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu genel başkan adaylığını ilan etti.
MHP’den kopan isimler tarafından kurulan İYİ Parti dağılma sürecine girdi. Meral Akşener’in genel başkanlığa aday olmayacağını açıklamasının ardından İYİ Parti'deki bir devir sona erdi. Akşener’in ardından genel başkanlığa adaylığını açıklayan isimlerin de MHP’den kopan diğer isimler olması dikkat çekti. İYİ Parti kaynakları, MHP’yi bölmek için kurulan partinin ömrünün fazla sürmeyeceğini dile getirdi. İYİ Parti, 31 Mart 2024'te yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde en çok oy kaybı yaşayan partilerden biri oldu.
Seçim sonuçlarının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, parti içinden gelen istifa taleplerini görmezden gelmiş, yaptığı açıklamada partisinin olağanüstü kongreye gideceğini ilan etmişti. Bu açıklamanın ardından çok sayıda partili istifa ederken Akşener'in önceki günlerde Alper Yılmaz, Şenol Sunat, Ünzile Yüksel, Müsavat Dervişoğlu, Metin Ergun, Koray Aydın, Cihan Paçacı ve Oktay Vural ile özel bir toplantı da yaptığı iddia edilmişti. İYİ Parti'de yaşanan bu gelişmelerin ardından Meral Akşener dün sabah sürpriz bir yazılı açıklama yaparak, kongrede genel başkan adayı olmayacağını duyurdu.
'BEDEL ÖDEDİM'
Meral Akşener, bir sayfalık yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"30 yıllık siyasi kariyerim boyunca; ülkemizin geleceğini, milletimizin huzurunu, devletimizin iyiliğini yakından ilgilendiren birçok meselede kararlar almam, tutumlar benimsemem gerekti. Bu kararları alırken, bu tutumları takınırken de; her defasında bireysel çıkarlarımı, kısa vadeli potansiyel kazanımları ve yapılan her türlü 'cazip' teklifi bir kenara bırakıp; sahip olduğum ahlaki değerleri, Cumhuriyetimizin temel ilkelerini ve Türkiye’nin ihtiyaçlarını merkeze aldım. Rabbime şükürler olsun ki aldığım her kararın, benimsediğim her tutumun ne kadar isabetli olduğu da, her zaman kısa vadede olmasa da, zaman içerisinde mutlaka ispatlandı. Ödenmesi gereken bedelleri de başkalarından bir beklentim olmaksızın her defasında ödedim."
'SEÇİMLERE DAİR MUHASEBEMİZİ YAPACAĞIZ'
"31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimleri öncesinde İYİ Parti olarak yetkili kurullarımızın kararı doğrultusunda seçimlere hür ve müstakil olarak girmeyi tercih ettik. Ben şahsen seçim sonuçları kapsamında ödediğimiz ve ödediğim bedele razıyım. Geldiğimiz noktada İYİ Parti olarak ismimiz, bugünü kazanmak uğruna yarınları tehlikeye atan kirli pazarlıklarla anılmıyorsa ben bu bedele razıyım. Bugün İYİ Parti sarsılmış ama ne iktidarın ne ana muhalefetin, ne de 2028 hesapları kovalayan bir takım aktörlerin arka bahçesi olmaya direnmişse, ben bu bedele razıyım. Seçimlere dair muhasebemizi yapacağımız, 2028’e giden yolda rotamızı belirleyeceğimiz seçimli olağanüstü kurultayımızda Genel Başkanlığa aday olmayacağımı ilan ediyorum."
ÖZLALE İSTİFA ETTİ
İYİ Parti'de yerel seçim sonuçlarının ardından yaşanan istifalara bir yenisi daha eklendi. İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, yaptığı açıklamayla partisinden istifa etti. Özlale açıklamasında, "Sevgili İYİ Parti ailesi, uzun bir süredir İyiler Hareketi’nin bir üyesi olarak sizlerle birlikte ülkemiz için çalışmaktan gurur duydum. Ancak, geldiğimiz noktada partimizin ilk günlerdeki heyecanının kalmadığını, makul çözümler sunmanın mümkün olmadığını ve siyaset üretmenin imkansız olduğunu üzülerek görüyorum. Bu nedenle istifamı sunma kararı aldım." ifadelerini kullandı. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin ardından İYİ Parti'de Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu ile Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak görevini bırakmış, Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz da görevinden istifa etmişti.
AKŞENER'İN İYİ PARTİ'DEKİ PORTRESİ
MHP'den kopan isimler tarafından, 25 Ekim 2017'de kurulan partinin ilk Genel Başkanı Akşener olmuştu. İYİ Parti, ilk katıldığı seçim olan 2018 seçimlerinde CHP, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile birlikte Millet İttifakını kurup yüzde 9,96 oy ile 43 milletvekili kazandı. Akşener'in genel başkanlığındaki İYİ Parti, 2019 yerel seçimlerine CHP ile ittifak yaparak girdi. 2023 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde de kurulan Altılı Masa'da Akşener Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ismini önerdi. Akşener'in önerdiği isimler yerine Kemal Kılıçdaroğlu aday gösterilince Akşener masadan ayrılıp daha sonra Kılıçdaroğlu'nun adaylığına onay verdi.
HDP'YE YÖNELİK ILIMLI SÖYLEM
Akşener, tutuklu olmaması halinde eşi Başak Demirtaş ile birlikte kendisine kahvaltıya gidebileceğini söyleyen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a verdiği yanıtta, "Şimdi ben Güneydoğu'yu iyi bilirim. Güneydoğu'nun bir özelliği şudur. Kanlın olsa kan davalı birisi olsa kapısı çalındığı zaman o kapıdan içeri alınır." demişti.
Akşener, yine eski HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'a yönelik, "Mithat hoca" ifadelerini kullanmıştı. 2023 seçimleri öncesinde Kılıçdaroğlu'nun HDP ile görüşmesine yönelik Akşener, "Cumhurbaşkanı adayı olarak görüşmesinde elbette bir sakınca yok" şeklinde konuşmuştu. Yörük Ali Paşa olarak bilinen emekli Tuğgeneral Ali Aydın da Akşener'in HDP söylemlerine tepki gösterip partiden istifa etmişti. Aydın istifa açıklamasında, Akşener'in HDP’yi “Kürt siyasi hareketinin temsilcisi” olarak nitelendirmesini eleştirmişti.
EN BÜYÜK PİŞMANLIĞI!
Akşener, 2023 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin ardından partisinin olağanüstü kongresinde yaptığı konuşmada, "Bu parti seçime girebilsin diye CHP’den 15 vekil istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır" açıklamasında bulunmuştu. Akşener daha sonraki süreçte de, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için önerdiği Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a yönelik çok sayıda eleştiri yapmıştı. Akşener son olarak geçtiğimiz günlerde, "Dürüstlük nutukları atıp, dürüst olduğuna kefalet koyup seçilmesine vesile olduğumuz kişilerin daha sonra kocaman birer hırsız olduğunu anladığımızda çektiğimiz acıları anlatmam mümkün değil" şeklinde konuşmuştu.
'ÜST AKIL AMERİKA'
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in eski TBMM grup danışmanı Dr. Hasan Sami Özvarinli, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, İYİ Parti'nin üst aklının Amerika olduğunu söylemişti. Özvarinli şu ifadeleri kullanmıştı:
"İYİ Parti’de politikalar parti organlarında belirlenmiyor. Kritik konularda önce sessiz kalınır. Sonra bir yerlerden haber gelir o doğrultuda tavır alınır. Yani üst akıl karar verir, Akşener uygular. Bu üst akıl da bellidir. Partide çalışan kişi gelişmeleri dikkatle takip ederse gerçeği görür. Bu üst akıl Pensilvanya’dır. Pensilvanya kimdir? Amerika’dır. ABD’nin Türkiye planlarında İYİ Parti'ye biçilen roller vardır. Akşener de bu rolü oynar.”
AYDIN VE DERVİŞOĞLU BAŞKANLIK İÇİN DEVREDE
Akşener'in açıklamasının ardından İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu açıklama yaparak genel başkan adaylığını ilan etti. Dervişoğlu, Akşener'in aldığı kararı saygıyla karşıladığını kaydederek, "Böylesini kritik bir eşikte gelişmelere kayıtsız kalabilmem ve tarihin üzerime yüklediği sorumluluktan uzak durabilmem mümkün değildir. Sürecin, usulüne ve geleneklerimize uygun olarak yürütülmesini temin amacıyla; öncelikle partimizin kurulduğu günden itibaren büyük emekler sarf ederek bugünlere gelmesini sağlayan kurucu liderimiz ve aile büyüğümüz Sayın Meral Akşener’i ziyaret edip hayır duasını alacak, sonrasında da değerli dava arkadaşlarımız ve teşkilat mensuplarımızla birlikte partimizi TBMM’de temsil eden değerli milletvekillerimizle istişarelerde bulunacağım. 27 Nisan 2024 tarihinde yapılacak olan Seçimli Olağanüstü Kurultay’da Genel Başkanlığa aday olacağımı kamuoyunun bilgi ve takdirlerine arz ederim" açıklamasını yaptı. Dervişoğlu’nun ardından İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Koray Aydın da adaylığını duyurdu. Daha önce Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz ile İYİ Parti Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın genel başkan adaylığını ilan etmişti.
DERVİŞOĞLU’NUN SİCİLİ
Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek’in kendisine suikast girişiminde bulunduğunu söylediği Dervişoğlu’nun, Susurluk kazasında adı geçen isimlerle yakın ilişkisi olduğu iddia edilmişti. Dervişoğlu, 2008 yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenine katılan İşçi Partisi, Biz Kaç Kişiyiz ve Cumhuriyet Okurları Kulübü kortejlerine tepki göstermişti. Dervişoğlu, Ergenekon tertibinde yargılanan vatanseverler için “Cumhuriyeti yaşatma noktasında herhangi bir irade sergilemeyen kuruluşlar” ifadesini kullanmıştı.
AKALIN GENEL MERKEZDE AÇIKLAMA YAPTI
İYİ Parti'de genel başkanlığa aday olduğunu duyuran Mehmet Tolga Akalın da dün partisinin genel merkezinde açıklamalarda bulundu. Akalın, "Bugün Türk siyasi tarihinin gördüğü en muazzam hareketlerden biri olan, kendini merkeze ikame edebilen iyiler hareketinin siyasi genel başkanlığını ve liderliğini talip edebiliyorsam sebebi bu hareketin cesur insanlarının Türk devletini önümüzdeki dönemde yöneteceğine olan kati inancımdan dolayıdır. Ben bir koca ömrü bu inanç vesilesiyle yaşadım." şeklinde konuştu. Akalın, Ergenekon ve Balyoz davalarında müdafilik görevlerinde bulunmuştu.