İzmir’in Kiraz’ında, Beydağ’ında çiçekler açıyor-2: Çözüm köyden köye yayılıyor
12 Ocak 2022 akşamı bu kez Doğancılar Köyü’ndeyiz. Köy (mahalle) muhtarı Yaşar Tilkici ile 1 gün önce şehir merkezinde sohbet etme imkanı bulduk.
Üreticilerin sıkıntılarını konuştuk. 20.00’de köy kahvesine geldik. İğdeli Köyü’nde önceki akşamki köy temsilcilik toplantısına katılan köylülerimizin bir kısmı da kamyonetle bize katıldı.
60 köylümüz kahveyi doldurmuş bizi bekliyor. Yılların Vatan Partilisi Doğancılar Köyü’nün önderlerinde Fahrettin Pardal en önde. Hepsinin elini sıkıp merhabalaşmak yarım saate yakın zaman aldı. Seçim zamanı değil Vatan Partisi niye geldi soru işareti yok. Köylünün gözü yoldaymış zaten. Vatan Partisi’nin “Üretim Devrimi” çağrıları köye çoktan ulaşmış. Köylüler sabırsız.
İlçe Başkanımız Özkan Karatepe açılışı yapıyor. Konuşmaya başladığımız andan itibaren sözcükleri yutar gibi dinliyorlar. “Sıkıntıları zaten biliyorsunuz. Eksik varsa da tamamlarsınız. Biz çözümü konuşmaya geldik” diyoruz. Çözümlerimizden bahsediyoruz. Benimle beraber Genel Başkan Yardımcımız Meltem Ayvalı, kıdemli partilimiz Mustafa Güleç Üretim Devrimi programını ayrıntılı aktarıyoruz. Köylü gözleriyle, bakışıyla konuşuyor. Ama ses yok. Bir çekingenlik var. Muhtar kulağıma eğilip, “Üye olmak isteyenler var ama kameradan çekiniyorlar” deyince kamerayı kapatmasını rica ediyoruz. Genelde Ulusal Kanal kamerasını görünce daha bir iştahla konuşur köylülerimiz ama burada durum farklı.
Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar'a ziyaret.
Kamera kapandıktan sonra üreticilerimiz sazı eline alıyor. Hükümete dönük eleştiriler var. Millet İttifakı partilerine ise büyük öfke. Bir köylümüz çok karamsar. “Ekmesek daha karlı. Artık aç kalmamaya bakacağız. Durum feci diyor.” Ona katılan köylülerimiz var. Ama ardından gençler devreye giriyor. “Vatan Partisi çözümleri sunuyor. Biz üstümüze düşeni yapalım” diyorlar. “O zaman köy temsilcimizi seçelim” diyoruz. Genç üreticilerimizden Soner Kanarya ben adayım diyor. Zaten İğdeli temsilcimiz Barış Top ile yan yanalar. Alkışlarla seçiyor temsilcisini Doğancılar köyü.
ÜRETİM VARSA KADINA ŞİDDET VE UYUŞTURUCU YOK
Üretim Devrimi’nin özellikle köylüyü ilgilendiren kısımlarını ayrıntılı tartışıyoruz. Köylü gitgide daha konuşkan hale geliyor. Ardı ardına da üyelik formları dolduruluyor. Özellikle köyün gençleri en girişken olanlar. Onların önünde uzun yıllar var. Sorunlara dert yanmaktan çok çözümde aceleciler ve sorumluluk alıyorlar.
Ak Parti’ye, MHP’ye, CHP’ye, İyi Parti’ye oy vermiş seçmenler aradıklarını bulamadıklarını anlatıyor. Vatan Partisi, Perinçek iktidarda olmalı fikri hepsinde var. Hatta Ak Parti seçmenleri, “Bizim partinin oylar eriyor. Başka partilere değil size gelecek” diyorlar. “Gelecek ama önce siz” dediğimizde. “Biz de onu diyoruz” diyor başka bir köylü. CHP üyeleri “İstifayı düşünüyorduk. Bugün emin olduk. Artık sizinleyiz.” diyorlar.
Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar'la.
Köyden ayrılmamız yine uzun sürüyor. 3,5 saatin ardından Kiraz Üretim Devrimi Kurultayı’nı beraber yapma kararı aldıktan sonra “artık bize müsaade” diyoruz.
Ertesi gün Kiraz Kaymakamı Onur Titiz ile görüşme imkanı bulduk. Kaymakamımız hem genç hem birikimli. Çalışmalarımızdan bahsediyoruz. Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı uyuşturucu sorunundan bahsettiğinde özellikle ilgilendi. Doğancılar Köyü’ne dair tespitlerimiz çok ufuk açıcıydı. “Köyün erkekleri de kadınları da gençleri de çok çalışkandır.” dedi ilçe başkanımız. Kaymakamımız “Öyle olduğu için Doğancılarda uyuşturucu sorunu yok” dedi. Aynı şekilde kadına yönelik şiddet olaylarının da olmadığını öğrendik. Ortak tespitimiz: Üretim varsa, şiddet ve uyuşturucu yok! Kaymakamımız son olarak “Kiraz’da görevim boyunca en önemli hedefim erken yaşta evlilikleri sonlandıracak tedbirleri almak” dedi. Kız çocukları başta olmak üzere çocukların sosyal gelişimini besleyecek etkinlikler yapmak, onlara model olacak isimlerle (kamu görevlileri, üniversite mezunu meslek sahipleri) söyleşiler planladığından bahsetti. Kiraz’da milli ve çağdaş bir Kaymakamımızın var olduğu bilgisi ve güveniyle ayrıldık yanından. Ardından Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar ile buluştuk. 2 saatlik görüşme boyunca Kiraz’ın ve Türkiye’nin sorunları üzerine konuştuk. Birlikte üreticilerin derdine dermen olacak çalışmalar yapmak istediğimizi ifade ettik. Elinden geleni yapacağından emin olarak ayrıldık yanından. Ve düştük Beydağ yoluna.
Kiraz Kaymakamı Onur Titiz'le.
KİRAZ’IN HEDEFİ: 1000 KİŞİLİK KURULTAY
Yolu İğdeli ve Doğancılar köyünün önderleriyle telefon görüşmeleri yaparak geçirdik. Beydağ’a varana kadar 2 olan Köy Temsilcisi sayısı 5’e yükselmişti. Şubat sonuna kadar 40 köye ulaşma (Kiraz’da 52 köy var.) 250 üye yapma, en az 1000 kişinin katıldığı (Kiraz kent nüfusu 8000) bir Üretim Devrimi Kurultayı yapma hedefini belirledik. İlçe yönetimimizin Kiraz’da ilçe binamızı şubat ayında açılışı yapmak üzere kiraladığı müjdesini de verince coşkumuz arttı.
Beydağ’da bizi Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu üyemiz ve İlçe Başkanımız Hüseyin Çakıcı karşıladı. Yılların partilisi… Beydağ’da onu tanımayan, saymayan, sevmeyen yok. Esnaftan, köylülere, belediye başkanına kadar herkesin Hüseyin ağabeyi.
İlk olarak Belediye Başkanımız Feridun Yılmazlar ile buluştuk. CHP’li Belediye Başkanımızla Üretim Devrimi programımızı konuştuk. Aynı fikirde olduğumuzu bildirdi. Ancak elbette uzlaşmayacağımız, hatalı bulduğumuz konuları da açtık. CHP-HDP ittifakına dair köşeli eleştirilerimizi dinledi. İtiraz etti. Düzeyli bir tartışma yaptık. Tam bir fikir birlikteliği ile olmasa da verimli bir tartışma ve iyi dileklerle ayrıldık başkanımızın yanından.
İkinci adresimiz Beydağ Muhtarlar Derneği idi. 6 muhtarımız karşıladı bizi. Onlara Genel Başkanımızın Üretim Devrimi kitabını sunduk. Partimizin programından bahsettik. Üreticilerin sıkıntıları yanında muhtarların dertlerini de konuştuk.
13 Ocak 2022 akşamı son durağımız Çomaklar Köyü oldu. İlçe Başkanımız Hüseyin Çakıcı’nın köyü. Kahvede buluştuk üreticilerimizle. İlçe Başkanımız söze başladı. Yine bulduk 4 saati.
Doğancılar Köy Toplantısı.
Kestane üretiminin merkezlerinden birisi Çomaklar Köyü. Açıkçası bu senelik durumları çok kötü değilmiş. Ürettiklerini iyi fiyata satabilmenin rahatlığı vardı üzerlerinde. Ama 2 ay 3 ay sonrasını göremediklerini söylediler. Ekonomik bunalım hepsini kara kara düşündürüyordu. Sistem partilerinin çözümsüzlüğünü ifade ettiğimizde, eleştirilerimizi dile getirdiğimizde homurdanmalar da eksik olmadı.
Ak Parti seçmenleri hükümeti eleştirdiğimiz noktalarda itirazlarda bulundu. Cevaplarımız karşısında ise hak verdiler. CHP seçmeni köylüler CHP’ye eleştirilerimize karşı başlarda çok tahammülsüzdü. Ama gitgide verdiğimiz cevaplar, anlattığımız gerçekler karşısında onlar da hakkımızı teslim etti. Müthiş bir canlılıkla sürdü tartışmalar. 2 saatin ardından köylü sordu. “Haklısınız eleştirilerinizde peki sizin çözümünüz ne?”
Bir bir anlattık. Nasıl kaynak yaratılır? O kaynaklar nerelerde kullanılacak? Ekonomik kurtuluş için, bağımsız Türkiye için nasıl bir dış politika uygulamak gerek? Köylünün en dikkatli şekilde dinlediği bölümdü. Hepsine doğru adresin Vatan Partisi olduğu gerçeğini dile getirdiğimizde kafalarını salladılar. En son şunu söyledik: “Kestane paraları geldi. Biraz rahatladınız. Yangını görüyorsunuz ama henüz canınızı çok yakmıyor. Birkaç ay sonra hepiniz Vatan Partisi’ne geleceksiniz” dediğimizde. “Galiba öyle olacak” dedi bir köylümüz. Karşılıklı gülüştük.
Vatan Partisi İzmir İl Örgütü olarak yeni yönetimimizle 2022 yılına rüzgar gibi girdik. Örgütümüz büyümeye hazır. İzmir’in üreticileri Vatan Partisi bayrağı altında birleşmeye istekli. Yaşayarak gördük. İzmir’in dağlarında tohumları serpmeye devam edeceğiz. Baharda o çiçekler açacak! NOT: Yazının tamamı aydinlik.com.tr'de