Japon halkı radyoaktif suyu denize boşaltma planına karşı çıkıyor
Japon hükümetinin bu bahar veya yaz için planlanan, en son radyoaktif atık su deşarj planı, halk arasında, özellikle de karardan rahatsız olan balıkçılık endüstrisindekiler arasında öfkeli bir tepkiyle karşı karşıya.
Cuma günü Japon hükümeti, Japonya'nın kuzeydoğusundaki harap olmuş Fukushima Daiichi nükleer santralinden Pasifik Okyanusu'na radyoaktif atık su salmaya yönelik tartışmalı bir planın ilkbahar veya yaz aylarında başlayacağını söyledi.
Japonya'nın nükleerle kirlenmiş suyu denize boşaltmasının, Atıkların ve Diğer Maddelerin Boşaltılmasıyla Deniz Kirliliğinin Önlenmesine Dair Sözleşme'nin yanı sıra sözleşmenin 1996 tarihli protokolünü ihlal ettiğinden şüpheleniliyor.
Kimura, Japonya dışişleri bakanlığının deşarjın meydana geldiği bölgenin iç sular olmadığını kabul etmesi nedeniyle, böyle bir planın Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesini de ihlal ettiğini söyledi.
Kimura, önleme aracı yalnızca depolama olduğundan radyoaktif maddelerin yayılmasına izin verilmemesi gerektiğine ve yer altı suyunun akışını durdurmak ve nükleer kirlilikle kirlenmiş sudaki artışın devam etmesini önlemek için çabalara öncelik verilmesi gerektiğine inanıyordu.
Japonya çevre bakanlığının, Kuzey Pasifik Okyanusu'na on yıllardır süren nükleer kirlilik içeren su deşarjının çevresel etkisini henüz değerlendirmediğini kaydetti.
Japonya Ulusal Balıkçılık Kooperatifi Federasyonu başkanı Masanobu Sakamoto Cuma günü yaptığı açıklamada, "Arıtılmış suyun okyanusa boşaltılmasına karşı olan muhalefet en ufak bir değişiklik göstermedi" diyerek hükümetten ciddi bir yanıt istedi.
Japonya'nın Iwate Eyaleti valisi Takuya Tasso basına yaptığı açıklamada, balıkçılık endüstrisinin itibarına verilen zararı telafi etmek için hükümet desteğinin şart olduğunu söyledi.
Fukushima Eyaleti, Iwaki belediye başkanı Hiroyuki Uchida'ya göre, hükümet ve Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) tarafından geçen Aralık ayından bu yana yayınlanan güçlendirilmiş bilgilere rağmen, şu andaki deşarj planı henüz "vatandaşların ve balıkçılık paydaşlarının tam anlayışını" kazanmadı. .
Uchida, hükümetin ve TEPCO'nun başlangıçtaki taahhütlerini ciddiyetle yerine getirmesini umuyordu; bu, ilgili tarafların bilgisi olmadan nükleer kirli suların bertaraf edilmeyeceği anlamına geliyordu.
Miyagi Valiliği Balıkçılık Kooperatifinden bir yetkili, basına, geçimlerini sürdürmek için neyin gerekli olduğunu net bir şekilde belirtirken, balıkçıların kayıplara uğramamasını sağlayarak muhalefetlerini ifade etmeye devam edeceklerini söyledi.
Aslında, hükümetin kirli suyu denize boşaltma planına, Nisan 2021'de başlatıldığından beri Japonya'daki sivil gruplar karşı çıkıyor.
Geçtiğimiz Eylül ayında, Iwate, Miyagi ve Fukushima'daki geçim kooperatif topluluklarının temsilcileri tarafından, deşarj planına karşı çıkan ve kirli suyla başa çıkmanın başka yollarını talep eden 42.000 kişinin ortak bir dilekçesi TEPCO'ya ve Japonya'nın Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığına sunuldu.
Ülkenin kamu yayıncısı NHK tarafından 2020 sonunda yapılan bir ankete göre, ankete katılanların yaklaşık yüzde 51'i filtrelenmiş atık suyun ulusal standartlara seyreltildikten sonra denize deşarj edilmesi fikrine "karşı" ve "nispeten karşı". Asahi Shimbun tarafından 2021'in başlarında yayınlanan bir anket, ankete katılanların yüzde 55'inin nükleerle kirlenmiş suyun arıtıldıktan sonra denize boşaltılmasına karşı olduğunu gösterdi.
Kaynak: CGTN