Japonya'dan Pasifik'te ABD ile ittifak vurgusu
Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, Asya-Pasifik'te “barış”ın sağlanması için Japonya-ABD ittifakını ve ülkenin savunma kapasitesini güçlendireceklerini söyledi.
Ulusal meclis olağan oturumunda hükümetin dış politika ve diplomasi vizyonuna yönelik konuşan Bakan Hayaşi, “Özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerler ile uluslararası düzen ciddi meydan okumalara maruz kalıyor.” dedi.
“Hint-Pasifik'te refah ve barışın köşe taşı Japonya-ABD ittifakıdır.” diyen Hayaşi, “Japonya-ABD ittifakının caydırıcılık ve müdahale kapasitelerini artıracağız ve bu doğrultuda Japonya'nın savunma gücünü artırması gerekecek.” ifadelerini kullandı.
Hayaşi, ulusal güvenliğe yönelik de “Ulusal Savunma Program Yönetmeliği” ve “Orta Dönem Savunma Programı” dahil Japonya'nın “Ulusal Güvenlik Stratejisini” revize etmeyi planladıklarını dile getirdi.
“Serbest ve Açık Hint-Pasifik” vizyonunun hayata geçirilmesi için çalışacaklarını kaydeden Hayaşi, Avustralya, Hindistan, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyeleri ve Avrupa ülkeleriyle iş birliği yapacaklarını bildirdi.
Çin'in, Senkaku bölgesi dahil Doğu Çin Denizi'ndeki faaliyetlerini "tamamen kabul edilemez" olarak niteleyen Hayaşi, bu hamlelere karşı "sakin ve dirençli yaklaşım" sergileyeceklerini belirtti.
Hayaşi, Çin'i Sinciang Uygur Özerk Bölgesi ile Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde insan hakları ihlalleri yapmakla suçladı.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin de nükleer ve füze geliştirme programlarına karşı "kapsamlı çözüm getireceklerini" anlatan Hayaşi, "Kore yarımadasının nükleerden arındırılması" için Güney Kore ve ABD ile yakın iş birliğini sürdüreceklerini açıkladı.
Japonya son yıllarda savunma bütçesini de büyük oranda artırmış durumda. Izuwo sınıfı 6 adet helikopter gemisini (LHD) dikey iniş-kalkış kabiliyeti olan F-35B’lerle donatan Japonlar, bir nevi uçak gemisi olacak bu gemiler ile Pasifik’te bayrak göstermeyi planlıyor.