Jelatinde helal yatırım pazarı yerlileştirecek
Uyguner Deri ile Jelyap, 4 milyar dolarlık dış pazardan pay almak ve iç pazarı da yerlileştirmek için ortaklığa gitti. Ortaklar, ithal ikameci yatırımla helal jelatin üretime kolları sıvadı.
Uyguner Deri ve Jelyap, yaklaşık 50 milyon TL'lik yatırımla kurdukları Gelner ile Balıkesir’de helal jelatin ve kolajen üretimine başlayacak. Fabrika Ocak 2021'de açılacak. Gıdada özellikle şekerli ürünlerin hammaddesi olarak bilinen jelatin ve kolajenin küresel sektör büyüklüğü 4 milyar dolar. Yeni fabrikada üretimin yüzde 90’ı ihracata yönelik olacak. Türkiye'de yılda 10 bin ton jelatin ve jelatin bazlı ürün tüketimi mevcut. Bu pazarın yarısı ise ithal ürünlerden oluşuyor.
İTHALATIN ÖNÜNE GEÇECEK
Deri sektöründeki 85 yıllık tecrübesiyle Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden biri olan Uyguner Deri ile yaklaşık 15 yıldır jelatin ve kolajen alanında bilimsel çalışmaları ve yatırımları olan Jelyap, Türkiye’nin ilk ve tek helal yaprak jelatin ve kolajen fabrikasının temellerini attı. Balıkesir Gönen’de hayata geçirilecek fabrika, sayesinde Türkiye küresel jelatin ve kolajen pastasından daha fazla pay alacak. Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Gelner Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Burak Uyguner, “Yeni yatırımımızın temel amacı deriyi daha iyi değerlendirmek ve Türkiye’nin ithal ettiği bir gıda ham maddesini ülkemizde üretmek. Daha da ötesi, ülkemizin bu alanda ihracatçı ülke konumunda olması için ter dökeceğiz" dedi. Jelyap ile yaptıkları ortaklıkta Balıkesir Gönen’de 22 bin metrekare açık alan üzerine 10 bin metrekare kapalı alanda üretim yapacaklarını belirten Uyguner, "Küresel ve yerel ölçekte tüm üreticilerden farklı olarak kolajenin katma değerli türevlerine et ve süt ürünlerinden zirai uygulamalara kadar proteinin biyoaktif ürünlerini üretmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde bu alanda ciddi ithalat yapılıyor. Bu yatırımla bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
ÜRETİMİN YÜZDE 90’I İHRACAT OLACAK
Gelner Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Uğur Başyiğit ise şu bilgileri verdi: “Bu denli büyük bir pazarın ülkemizdeki hacmi ise 150 milyon dolar civarında. Bugüne kadar ithal edilen bir hammaddeyi ihraç etmeyi hedefliyoruz. Gönen’den Avrupa’ya, Amerika’ya, Rusya’ya, Güneydoğu Asya’ya ve Çin’e ihracat yapmak istiyoruz. Gıda konusu oldukça hassas. Sağlık unsuru ilk sırada geliyor. Türkiye’de bu alandaki yatırımlar üreticileri izlenebilir, hijyenik ve kaliteli ham madde konusunda avantajlı kılıyor.”
BU İŞ UZMANLIK GEREKTİRİYOR
Yaprak jelatin ve kolajen üretiminde sadece sermayenin yeterli olmayacağını ifade eden Başyiğit, şöyle devam etti: “Jelyap’ın bu konuda yıllara dayanan bir bilgi birikimi, bilimsel araştırmaları ve bir vizyonu var. Bu yüzden biyoteknolojik bir yatırım olarak adlandırdık. Sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik ve verimlilik temel üç prensibimiz. Hammadde olarak küresel bazda 4 milyar dolarlık bir büyüklük ama büyük resimde 20 milyar dolarlardan söz edebiliriz. Bu yatırım, ülkemizin gıdanın önemli bir ham maddesinde ithalatçı konumdan ihracatçı konuma geçmesinde önemli bir adım olacak."
TÜRKİYE HAMMADDE ÜRETİMİ İÇİN YETKİN
Toplantıda verilen bilgilere göre, jelatin üretimi için gerekli olan hammadde sığır ve küçükbaş derisi Türkiye'de var. Türk tabakhaneleri hammadde üretimi için yetkinliğe sahip. Ülkede kullanım alanı arttıkça yerli sermaye üretime adım attı. Bu yatırımla birlikte tesis sayısı beşe çıkacak. Yerli gıda üreticileri de jelatin üretimi konusunda gerekli desteği sağlıyor. Jelatin, jelibon tarzı yumuşak şekerlerin, Halley'deki marşmelovun yapımında kullanılıyor. 2006'da gündeme gelen "Domuz derisi yediriliyor" adlı bir haberden yola çıkarak İTÜ Teknokent'te yerli, helal jaletin üretimi için kolları sıvayan Jelyap'ın kurucuları iki mühendis kardeş, bu ortaklıkla ilaç sektörüne de tedarik sağlayacak.