27 Kasım 2024 Çarşamba
İstanbul 10°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kabak dolması sananlar yanılıyor! Sadece Antakyalıların bildiğini bu tarif parmak ısırtıyor…

 Kabak dolmasının dillere destan lezzetini keşfetmek ister misiniz? Dolmaların şahı olarak anılan şıhıl mahşi, kabak dolmasının farklı bir versiyonu olarak biliniyor. Gelin, bu eşsiz tarifin detaylarına birlikte bakalım. 

Kabak dolması sananlar yanılıyor! Sadece Antakyalıların bildiğini bu tarif parmak ısırtıyor…

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde oldukça sevilen şıhıl mahşi, hem lezzeti hem görünümüyle sofraları şenlendiriyor. Bu özel tarif, kabakların oyulup kızartılması sonrasında iç harç ile doldurulmasıyla yapılıyor. Peki Antakya'nın bu özel tarifini evde yapmaya ne dersiniz? Bu tarifi sofraya koyarak misafirlerinize bir yemek şöleni yaşatabilirsiniz. İşte Antakya'dan gelen şıhıl mahşi tarifi...

ANTAKYA MUTFAĞINDAN ŞIHIL MAHŞİ TARİFİ

Malzemeler

  • 10 tane küçük kabak
  • Kızartmak için sıvı yağ

İç harç malzemeleri

  • 150 gram orta yağlı kıyma
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • Yarım su bardağı çam fıstığı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tane büyük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz(Damak zevkinize göre azalıp çoğaltabilirsiniz.)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik(zahter)

Pişirme sosu malzemeleri

  • 1 tane limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1,5 su bardağı kaynar su

Üzeri için malzemeler

  • 2 kase yoğurt(Süzme yoğurt ve normal yoğurdu karıştırabilirsiniz.)
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

2

  • Derin bir tencereye kıymayı koyun ve kavurmaya başlayın. Üzerine ince doğranmış soğanı ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve biraz pişirin.
  • Kıyma ve soğan piştikten sonra tencereye haşlanmış nohut, salça, baharat ve tuz ilave edin. Bu malzemeleri karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın.
  • Maydanozları küçük küçük doğrayın ve ocaktan aldığınız tencereye ilave edip harmanlayın.
  • Küçük bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Çam fıstıklarını tereyağında kavurarak tencerenin içerisindeki kıymalı harca ekleyin.
  • Ardında kabakları güzelce oyun. Kabakları oyarken çok ince olmaması gerekir.
  • Kabakları oyduktan sonra yıkayıp kâğıt havlu ile kurulayın. Kabakların üzerine az bir miktar tuz ekin.
  • Derin bir tencereye sıvı yağ koyup kızdırın. Oyduğunuz kabakları kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Burada kabakların çok kızarmaması gerekir.
  • Kızaran kabakları fazla yağını bırakması için kağıt havlunun üzerine alın.
  • Kabaklar soğuduktan sonra içlerini kıymalı harç ile doldurun. Dolmaların ağzını kabak, patates ya da domates parçası ile kapatın.
  • Dolmaları geniş bir tencereye güzelce dizin.
  • 1 diş sarımsağı ezerek salça ve limon ile karıştırın. Karışımın üzerine 1,5 su bardağı su ve bir miktar tuz ekleyin. Bu sosu kabakların üzerine eşit miktarda dökün.
  • Tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirin. Dilerseniz dolmaları bir borcama dizerek fırında da pişirebilirsiniz.
  • Pişen dolmaları servis tabağına yerleştirin. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis yapın. Afiyet olsun!
Son Dakika Haberleri