Yandex
28 Nisan 2025 Pazartesi
İstanbul 11°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kabartma tozunu atın gitsin! Hamura yarım bardak koyunca puf puf kabarıyor

Kabartma tozu kullanmadan hamuru puf puf kabartacak o yöntem ortaya çıktı. Hamura sadece yarım bardak eklenen o malzeme, hamurun mayalı gibi puf puf kabarmasını sağlıyor. İşte o yöntem...

Kabartma tozunu atın gitsin! Hamura yarım bardak koyunca puf puf kabarıyor

Poğaça, kek ve böreklerde sevdiğimiz o lezzetli tada ulaşmanın yolu, hamurun dağ gibi kabarmasından geçiyor. Ev hanımlarının hamuru kabartmak için kullandığı kabartma tozunu artık çöpe atmanın zamanı geldi. Kabartma tozu yerine kullanılan yarım bardak ayran, hamuru puf puf kabartıyor. Peki ama nasıl?

KABARTMA TOZUNA GEREK YOK

Kimyasal bir mayalandırma maddesi olan kabartma tozuna artık gerek yok. En doğalından kabaran hamur elde etmek isteyenler bu yöntemi kullanıyor.

Kabartma tozunu atın gitsin! Hamura yarım bardak koyunca puf puf kabarıyor - Resim : 1

Süte bakteriyel kültürler eklenilerek hazırlanan hazır ayranlar, fermentasyon süreci ve şekerlerin asitlere bölünmesi ile elde ediliyor. Hazır ayranların asidik yapısı, hamurların puf puf kabarmasına yardımcı oluyor. Yarım bardak hazır ayran, 1 çay kaşığı karbonatla karıştırıldığında kabartma tozunu aratmıyor.

AYRAN HAMURU PUF PUF KABARTIYOR

Yarım su bardağı ayran ve bir çay kaşığı karbonatı karıştırarak en doğalından kabartma tozu elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz doğal kabartma tozu, hamurun mayalı gibi kabarmasını sağlayacak. Hamurun ideal bir kıvamda olması için tarifteki diğer sıvıları mutlaka azaltmalısınız.

MAYALI GİBİ KABARAN POĞAÇA TARİFİ

MALZEMELER:

1 adet yumurta (Sarısı üzerine)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
5 su bardağı un
Yarım bardak ayran

HAZIRLANIŞI:

Un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri genişçe bir kaseye alın. Çırpma teliyle iyice karıştırın.
Un ve kabartma tozu yerine geçecek yarım su bardağı ayranı ekleyerek ele yapışmayan yumuşacık bir hamur yoğurun.

Kabartma tozunu atın gitsin! Hamura yarım bardak koyunca puf puf kabarıyor - Resim : 2
Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak bezeler oluşturun. Fırın tepsisine aralıklı olarak dizin ve her bir bezeye elle bastırarak hafifçe açın.
Ortalarına peynir ekleyerek iki uçtan katlayıp şekil verin.
Yumurta sarısına bir kaç damla sıvı yağ serpip fırçayla sürün.
180 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Tarif Poğaça ayran
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız