Kabir azabından koruyan Tebareke (Mülk) Suresinin Arapça okunuşu ve fazileti!
Sevgili Peygamberimiz (SAV)'in gece uyumadan önce okuduğu iki sureden biri olan Mülk Suresi, düzenli bir şekilde okunduğu takdirde kabir azabından koruyucudur. Bir diğer adıyla 'Tebareke Suresi' şeklinde anılan Mülk Suresinin fazileti ve okunuşunu sizlere araştırdık. Mülk suresini okumanın sevabı:
Kuran'da toplamda 30 ayet-i kerimeden oluşarak ismini ilk ayetteki “el-mülk” sözcüğünden alan Mülk (Tebareke) Suresi, pek bilinmeyen Münciye, Mücâdele, Mâni'a, Vâkiye isimleriyle de anılmaktadır. Kuran-ı Kerim'de 29. cüzde yer alan Mülk Suresinde, Allah (c.c)'un kainat üzerindeki yüce kudretine vurgu yapılarak; ölü olanı diriltmeye de kadir olduğu gösterilmektedir. Ayrıca surede Allah (c.c)'un, yaratmış olduğu kullarına verdiği nimetler hatırlatılmakla beraber ebedi hayat olan ahirete inanmayanları bekleyen bir kötü son olduğuna, kimilerinin sapkınlık içinde kimilerinin de doğru yolda olduklarını orada göreceklerine işaret edilmektedir.
Her gece yatağına yatmadan önce okumayı adet haline getirmiş olan Peygamberimiz (SAV), bazı yolculuklarında da bu sureyi okumayı ihmal etmemiştir. Her Müslümanın öldükten sonra ya cennetten bir bahçenin içerisinde ya da korkutucu bir cehennem çukurunda bekleyeceği ise Peygamberimiz (SAV) tarafından bildirilmektedir. Kabir azabından korunmak için ümmetine bu sureyi tavsiye eden Efendimiz (SAV) hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır:
“Mülk sûresi kabir azabına karşı bir engel ve bir kurtarıcıdır, insanı kabir azabından kurtarır.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’an 9)
(TEBAREKE) MÜLK SURESİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?
Günlük hayatında Tebareke Suresini devamlı olarak okuyan kimse, vefat ettikten sonra Kıyamet günü okuduğu o sure tarafından Allah (c.c)'un izni ile şefaatçi olunur. Kişinin günahlarının affolmasına vesile olan Mülk Suresinin faziletleri ve sırları ile ilgili hadis-i şeriflerde şu ifadelere yer verilmektedir:
Ebu Hüreyre (r.a) rivayetine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: “Kur'an'ı Kerim'de otuz âyetlik (Şanı yüce) bir sûre vardır. Bu sûre (Kendisini okuyan) kimseye (Kıyamet günü) şefaat eder ve Allah (C. C.)'ın onu affetmesini sağlar. Bu sûre Tebârekellezî bi-Yedihi'l-Mülk'tür. ”
İbnu Abbas (r.a) rivayetlerinde ise Peygamberimiz (SAV)'in “Bu sûre (Kabir azabına veya kabir azabına sebep olan günahlara karşı) engeldir, bu sûre kurtuluş sebebidir, kişiyi kabir azabından kurtarır. ” (Tirmizî, Sevab-ül Kur'an-9) dediği nakledilmektedir.