Yeni fiyat artışları gündemde
İstanbullu bayrama ekmek zammı ile giriyor. Artan girdi maliyetlerine asgari ücrete yapılan zam da eklenince fiyat artışına gidildi. 2019'dan beri ekmek fiyatı yüzde 250 zamlandı. Fırıncı esnafı kaçak fırınlar yüzünden kapasitenin düştüğünü yeni fiyat artışlarının gündemde olduğunu söylüyor
İstanbul'da ekmeğe zam geldi. Böylece 210 gram ekmeğin fiyatı 4 lira oldu. İstanbul Ticaret Odası üyesi fırınların ekmek fiyat tarifelerinin belirlenmesi için odanın temmuz ayı meclis toplantısında oylama yapılarak, "Bir kilogram ekmek fiyatı azami 19.05 TL'yi geçmemek kaydıyla 210 gram ekmek için 4 TL olacak." şeklinde hazırlanan azami ekmek fiyat tarifesi kabul edildi.
İşçilik dahil artan girdi maliyetleri yüzünden ekmeğin fiyatına zam yapılacağı haftalardır konuşuluyordu. Hatta Rize'de 250 gram ekmeğin fiyatının 5 liraya çıkmasının ardından İstanbul'da da 5 lira olacağı iddia edilmiş ve bazı fırınlar bu fiyatı uygulamaya başlamıştı. Daha sonra yapılan denetimler ve Fırıncılar Odası'nın devreye girmesi ile fiyat aşağı çekilmişti. TÜİK veri sistemine baktığımızda Nisan 2019'da İstanbul bölgesinde ekmeğin kilogram fiyatınınn 5.45 lira olduğu görülüyor. Nisan 2022'de ise fiyat 15.2 liraya çıkmıştı. Yeni zamla 19.05 lira oldu. Buna göre Nisan 2019'dan beri ekmek yüzde 250 zamlandı.
HALK EKMEK BİR SÜRE DAHA AYNI
İTO Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda beklenen zam bayram öncesi yapılmış oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Twitter'dan yayınladığı mesajda, “Bugün itibarıyla İstanbul'da 210 gram ekmeğin fiyatı 4 lira oldu. 250 gram Halk Ekmek ise hala 2 lira. İBB, artan yüksek maliyetlere rağmen 250 gram Halk Ekmeği bir süre daha İstanbullulara 2 TL’den sunmaya devam edecek.” dedi. Konuştuğumuz fırıncılar İBB'nin fiyatı aynı seviyede tutabilmesinin nedenini kapasiteye bağladılar. Kaçak fırınlar yüzünden ruhsatlı mahalle fırınlarında kapasitelerin düştüğünü dile getiren Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, kaçak fırınlara ilçe belediyelerinin göz yumduğunu bu yüzden sigortalı işçi istihdam eden, her türlü mevzuata uyan fırınların kapasiteleri düşük kaldığı için en çok satılan çeşit olan 210 gram ekmekle faaliyetlerini bu fiyatlardan sürdüremez hale geldiklerini anlattı.
İŞTE KAÇAK FIRIN AÇILAN İLÇELER
“Ticaret Odası bizi iki fiyat geriden takip ediyor. İstanbul'da ekmek bir aydır 5 lira.” ifadelerini kullanan Kolivar, bayramdan sonra da 6 liranın konuşulacağını söyledi. İTO'da sektör adına bulunanların fırıncıyı temsil etmediğini, kombine üretici olduklarını öne süren Kolivar, ayrıca İstanbul'da kaçak yani ruhsatsız fırın açılabilen ilçelerin şöyle olduğunu iddia etti: “Pendik, Kartal, Ataşehir, Ümraniye, Çekmeköy, Arnavutköy, Sultangazi, Esenyurt, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Eyüp, Beylikdüz, Avcılar ve Silivri.” Bu yaşa dışılığın İstanbul halkının pahalı ekmek yemesine sebep olduğunu ifade eden Kolivar, kaçak fırın açılamayan ilçeleri ise şöyle sıraladı: “Esenler, Bahçelievler, Bakırköy, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu, Fatih, Sarıyer, Büyükçekmece.”