KADES binlerce kadını kurtardı
EMNİYET Genel Müdürlüğü’nün KADES uygulaması 1.5 milyondan fazla indirildi.Telefonlarda konumu açarak, tek bir tuşla ihbarda bulunulabiliyor. Asayiş Daire Başkanlığı Aileiçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Dr. Sibel Özdemir, ihbar sayısının ise 89-90 bin civarında olduğunu söyledi.
Kadına yönelik şiddete karşı 81 il emniyet müdürlüğü teyakkuzda. Bu mücadeleye teknoloji de büyük katkılar sağladı. İçişleri Bakanlığı’nın proje sahibi olduğu ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği KADES ile birlikte bir tuşla binlerce kadının hayatı kurtarıldı. KADES uygulaması 2018 yılında hayata geçirildi ve 1.5 milyondan fazla indirildi. Peki KADES nedir ve uygulamaya nasıl erişilir? KADES uygulamasında ihbar nasıl yapılır?
Asayiş Daire Başkanlığı Aileiçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Dr. Sibel Özdemir Ulusal Kanal’a anlattı.
TEK TUŞLA İHBAR
"KADES’in aslında hayata geçirilmesinin mantığı şu: Kadın herhangi durumla karşı karşıya kaldığında, 155 1112 156’ya hemen ulaşıp konumunu gönderiyor. Bu gibi durumlarda erken müdahale çok önemli. Şiddete maruz kalan kadın konum bilgisini açarak ve tek tuşa basarak ihbarda bulunabiliyor. Bu da ekiplerimizin olaya müdahalesini kolaylaştırıyor.
"Uygulama Google Play ve App Store'dan indirilebiliyor. İndirdikten sonra kısa bir form var. Bu formu doldurduktan sonra kendisine SMS kodu geliyor. Bu SMS kodunun gelmesi için vatandaşımızın kadın olması gerekiyor. Sistemden eşleştiriliyor. SMS kodu girildiğinde aktif hale geliyor. İhbar için de sadece konum bilgisini açarak KADES tuşuna basması yeterli oluyor. "KADES ihbarında bulunduktan sonra bulunduğunuz konuma devriye sevk ediliyor. Acil çağrı merkezlerine KADES olarak düşüyor ve öncelikli olarak değerlendiriyor. En yakın ekip sevk ediliyor. 3-5 dakikada olaya müdahale edilerek şüpheli bertaraf ediliyor. Kadın vatandaşımız da koruma altına alınıyor."
80-90 BİN İHBAR YAPILDI
"KADES’in daha fazla kişiye ulaşması için özellikle en son 25 Kasım’da tanıtım kampanyaları yapıldı. Bu gerçekten indirme sayısını artırdı. Kimse mağdur olmasın ama mağduriyet varsa bu uygulama indirilmeli. Bir taciz durumu yaşanabilir. Lütfen telefonlarınıza indirin. Bir ihtiyaç anında yardımcı olmamız için bize ulaşsınlar. Kadına şiddetin türleri var. Cinsel, psikolojik, fiziksel... Fiziksel olarak algılanıyor ama bir erkek tarafından takip ediliyor olabilir. Orada, genellikle tenha yollarda bu tarz durumlarda da kullanılabilir. Tacizde bulunma ihtimali varsa ya da uğradı ise ihbarda bulunabilir. Bir sınırlama yok."
KADES'i indirme sayısının 1.5 milyonu geçtiğini bildiren Dr. Özdemir, ihbar sayısının ise 89-90 bin civarında olduğunu söyledi.
'ÇOK GÜZEL GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUZ'
Dr. Sibel Özdemir, uygulamayla ilgili çok güzel geri dönüşler aldıklarını belirterek, "Bakanlığa, dairemize ulaşanlar, teşekkür metinleri yazanlar oluyor. Bu da daha fazla kişiye ulaşmak için bize gayret veriyor" dedi. Uygulamanın verimli olup olmadığını da takip ettiklerini belirten Özdemir, yaşanan bir olayı anlattı:
"İzmir’de olan bir olay. Boşandığı eşi kapıya dayanıyor, oğlunu da kışkırtıyor. Uzaklaştırma kararı da var. Ölümle tehdit ediyor. Adli işlem yapılmış ama tehdidi yerine getirmiş belki de. KADES ihbarı geldi ve ekiplerimiz olaya müdahale etti."