Kadıköy'de nereler gezilir? İşte Kadıköy gezilecek yerler listesi
İstanbul'u keşfetmek isteyen insanlar Kadıköy'de nereler gezilir sorusunun yanıtını merak ediyor. Kadıköy gezilecek yerler listesi ile bu soruyu yanıtlıyoruz...
İstanbul'da yaşayan insanlar veya İstanbul kaşifleri gezginler Kadıköy gezilecek yerler listesini merak ediyor. Özellikle hafta sonu tatili ile beraber gezerek güzel vakit geçirmek isteyen insanlar Kadıköy'de nereler gezilir sorusunun yanıtını arıyor. Bu listede merak edilen soruyu yanıtladık. İşte İstanbulbeautiful'da yer alan bilgilere göre Kadıköy gezilecek yerler listesi ayrıntıları...
KADIKÖY GEZİLECEK YERLER
Kadıköy Çarşısı ve Bahariye Caddesi
Kadıköy’ün en önemli ve popüler alanı Kadıköy Çarşısı ve Bahariye Caddesi. Kadıköy Çarşı alanı Anadolu’nun Beyoğlu’su olarak da adlandırılıyor. Kadıköy çarşısı içerisinde manavlardan balıkçılara, baharatçılardan pastanelere, restoran ve kafelere çok sayıda dükkan ve mağaza bulunmakta. Aynı zamanda Kadıköy gezilecek yerler arasında da ilk sıralarda yer alıyor.
Kadıköy Çarşısı içinde yer alan Tellalzade Sokağı da, özellikle antika dükkanları, sahaf ve eski kitap satan yerleri ile popüler.
Buradan Bahariye Caddesi‘ne doğru gidildiğinde ise diğer bir popüler sokak olan Sanatçılar Sokağı ziyaretçilerin karşısına çıkıyor. Burada da pek çok ressam seramik ustası ve heykeltıraşların hem ürettiği hem de ürettikleri eserleri sattığı dükkanlar bulunuyor.
Araç trafiğine kapalı olan ve Kadıköy’ün popüler mekanlarından birisi olan Bahariye Caddeside, aynı zamanda Anadaolu Yakası’nın İstiklal Caddesi olarak adlandırılıyor. Tramvay yolu da var.
Bahariye Caddesi her daim canlı ve kalabalık. Çok sayıda alışveriş ve yeme içme yerleri ile çok sayıda tarihi bina ve kilise mevcut. Bahariye Caddesi’ndeki en dikkat çeken yapı ise Süreyya Operası.
Bahariye Caddesi Gezi Rehberi
Süreyya Operası
Süreyya İlmen Paşa tarafından 1927 yılında opera binası olarak tasarlanıp opera, tiyatro ve balo salonu olarak yaptırılan, ancak uzun yıllar boyunca yalnızca sinema olarak kullanılan Süreyya Operası, Bahariye Caddesi’nin en dikkat çeken tarihi yerlerinden. Süreyya Operası, sonraki yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda Kadıköy’ün ve Anadolu Yakası’nın 1’inci, Türkiye’nin ise 6’ncı Opera Binası olarak hizmet veriyor.
Süreyya Operası’nın cephesi sanat, trajedi ve komedi perilerinin oymalarıyla süslü, içerisi de aynı şekilde çok güzel ve görülmeye değer. Binanın heme yanı başında ise Vodvil adını taşıyan mermer bir heykel duruyor.
Adres: Bahariye Cad. Caferağa Mah. No:29, Kadıköy. Telefon: 0 216 346 15 31 (3 hat).
Boğa Heykeli
Kadıköy’ün en önemli simgelerinden ve buluşma yerlerinden birisi olan ve Bahariye caddesinin hemen girişinde yer alan Boğa Heykeli’nin oldukça ilginç bir tarihi var. Muhtemelen pek çoğumuz bilmiyor. Aslında adı Dövüşen Boğa Heykeli.
Farklı rivayetler olsa da, özet olarak, Boğa Heykeli ilk olarak 1860’larda Paris’te Fransız bir heykeltıraş tarafından Fransızların Almanları yendiği savaşı simgelemek için yapılmış. Gücü simgeliyor.
Ancak 1870’lerde bu sefer Almanların Fransızları yenmesiyle Almanya’ya gidiyor. Sonrasında Alman imparatoru tarafından 1917 yılında dostluk simgesi olarak İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nce de Enver Paşa’ya hediye ediliyor.
1’inci Dünya Savaşı sonunda Enver Paşa’nın yurt dışına gitmesiyle birlikte heykel Enver Paşa’nın sarayının bahçesinde unutuluyor. Bundan yaklaşık 50 yıl kadar sonra ise Taksim’de Hilton Otel’in bahçesine, sonrasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın önüne ve daha da sonra Taksim Gezi Parkı’na taşınıyor.
Sonrasında 1970’li yıllarda Kadıköy Belediyesi’ne taşınıyor ve burada yaklaşık 20 yıl kaldıktan sonra şimdiki 1990’lı yılların başında şimdiki yerine alınıyor. Paris’ten Kadıköy’e 150 yılı aşkın bir sürede çok gezmiş ve göreceğiniz üzere sıradan bir heykel değil.
Osmanağa Camii
Kadıköy’ün gezip görülecek güzel camilerinden birisi olan Osman Ağa Camii, Sultan I.Ahmed döneminde (1603-1617) Babüssaade Ağası Osman Ağa tarafından yapılmış.
Ahşap yapıya sahip olan cami sonrasında ise Sultan II. Mahmut tarafından 1811 yılında yenilenmiş. Konum >>
Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi
Kadıköy Çarşısı’nın küçük meydanında yer alan Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi; ilk olarak 1694 yılında yapılmış olup tarihi 1830’lu yıllara dayanıyor.
Hikayeye göre Ayia Efemia, döneminde pagan tanrılarına tapılmasına uymayıp Hıristiyanlığı seçmiş birisiymiş ve bu direnci sebebiyle de 305 yılında işkencelere maruz bırakılıp öldürülmüş. Konum >>
Akmar Pasajı
Eskiler bilir. Akmar Pasajı, Kadıköy’e gelen herkesin mutlak bir uğrak noktasıydı. Özellikle heavy metal tutkunlarının kaset, CD, t-shirt buldukları ve kafeteryaları ile müzik marketlerinde eğlenceli vakit geçirdikleri bir pasajdı. Ancak son yıllarda Akmar Pasajı tamamen değişti ve artık yerini kitapçılara bıraktı. Özellikle öğrencilerin ve kitap sevenlerin popüler bir uğrak noktası haline geldi. Konum >>
Haydarpaşa Garı ve İskelesi
Kadıköy’ün kuzey tarafında bulunan Haydarpaşa; en çok Haydarpaşa Garı ve Haydarpaşa Vapur İskelesi ile biliniyor. Haydarpaşa’nın adını, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı ve buradaki üzüm bağlarının sahibi Hadım Haydar Paşa veya Sultan III. Selim’in sadrazamı olan buraya kışlayı inşa ettiren Haydar Paşa’dan aldığı rivayet ediliyor.
Kadıköy’e vapurla gelenlerce görkemiyle ilk göze çarpan Haydarpaşa Garı, Berlin’den Bağdat’a demir yolu projesi kapsamında 1908 yılında Alman mimarlar tarafından planlanıp anıtsal bir bina olarak inşa edilmiş.
Garın hemen önünde bulunan Haydarpaşa İskelesi ise Kütahya Çinileriyle süslü tarihi bir iskele. Osmanlı döneminin son eserlerinden. Haydarpaşa’ya Eminönü ve Karaköy’den şehir hatları vapur seferleri yapılıyor.
Haydarpaşa’ya vapur ile gelmenin en eğlenceli ve güzel bir tarafı da, mendirek boyunca yüzlerce karabatak ve gri balıkçıl kuşlarını gözlemlemek ve martıları beslemek.
Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale Müzesi
Haydarpaşa tarafında diğer göze çarpan büyük yapılar ve eserler ise; ticari liman tesisleri arkasındaki tepelerdeki iki büyük binadan saat kuleli olanı eski Haydarpaşa Lisesi ve diğeri büyük ve 4 kuleli olanı, 19’uncu yüzyılda inşa edilmiş olan Selimiye Kışlası.
Kışla, adını ilk olarak 1799 yılında, devamlı olarak problem çıkaran Yeniçerilerin yerine yeni bir ordu kurmak üzere Sultan III.Selim’den almış, sonrasında 1808 yılında çıkan yangında büyük hasar alan yapı, 1825 yılında Sultan II.Mahmud tarafından yeniden inşa ettirilmiş.
Kırım Savaşı esnasında (1853-1856) buradaki yaralılara hemşirelik yapan Florence Nightingaleanısına, kaldığı oda, kulelerin birisinde Florence Nightingale Müzesi olarak aynen o günkü gibi korunuyor.
Moda
Kadıköy sahilleri de her zaman kalabalık olup özellikle gençlerin gözde mekanı konumunda. Kadıköy’de iskeleden başlayıp kıyı istikametinde sahil yolundan yürüdüğünüzde belli bir süre sonra meşhur Moda sahiline ulaşıyorsunuz.
Marmara Denizi ve Adalar‘a bakan bir konumda doğası, yeşil alanları, bol ağaçlı sokakları, tarihi köşkleri, antika ve vintage dükkanları, yeni nesil kahve evleri, sahil kenarı şık restoran ve cafeleri ile ünlü bir semt.
Moda’ya geldiğinizde yapılacak en iyi şeyler arasında, sahil kenarında güzel bir yürüyüş yapmak, çay bahçelerinde veya güzel mekanlarda kahvaltı yapmak, veya akşam vakti banklarda veya güzel mekanlarda oturup gün batımını izlemek başta geliyor.
Barış Manço Müze Evi
Moda’da bulunan Barış Manço Müze Evi, büyük sanatçının anısına Kadıköy Belediyesi ve Manço ailesinin ortak katkılarıyla 9 Haziran 2010 tarihinde müze-ev olarak düzenlenerek ziyarete açılmış.
Moda’da kalan son köşklerden biri olan ve 19’ucu yüzyıl Viktoryen tarzında mimarisi ile dikkati çeken Barış Manço Müze Evi’nde, Barış Manço ile ilgili tüm eşyalar, kostümler, fotoğraflar ve daha pek çok detay sergileniyor.
Fenerbahçe Adası ve Parkı
Kadıköy’ün Fenerbahçe semtinde deniz kenarında çok güzel bir konumda yer alan Fenerbahçe Parkı, güzel bahçeleri, yürüyüş parkurları ve çevresindeki kaliteli cafe ve restoranlarıyla oldukça popüler.
Kalamış Marina’ya komşu olan park, bir adanın üzerinde bulunmakta ve buradan Fenerbahçe Burnu’na bir köprüyle bağlanıyor.
Bağdat Caddesi
Bağdat Caddesi, İstanbul’un Anadolu yakasında bulunmakta ve yine İstanbul’un en popüler caddelerinden birisi konumunda.
Geçtiğimiz yıllarda dünyanın 4. en iyi alışveriş caddesi seçilen Bağdat Caddesi, özellikle lüks mağazaları ve gece kaliteli ve lüks cafe ve restoranlarında eğlenceli yaşamıyla dikkati çekiyor.
İstanbul Oyuncak Müzesi
23 Nisan 2005 yılında Sunay Akın tarafından kurulan, 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği İstanbul Oyuncak Müzesi, Göztepe’de tarihi bir köşkte yer alıyor.
Müzede Sunay Akın tarafından 20 yılda 40’ı aşkın ülkedeki antikacılardan ve açık artırmalardan satın alınan oyuncaklar sergileniyor. Kadıköy’e gelip de İstanbul Oyuncak Müzesi’ni görmeden Kadıköy’den ayrılmamanızı tavsiye ederiz. İstanbul Oyuncak Müzesi Pazartesi günleri kapalı.
Adres: Ömerpaşa Caddesi, Dr. Zeki Zeren Sokağı No:17, Göztepe, Kadıköy. Tel: 0 (216) 359 45 50 – 51