Kadın girişimciler proteinli dometes için kolları sıvadı
Tarlalarından topladıkları domateslerden ürettikleri salça ve püreyle dünya pazarına çıkan kadın girişimciler, Ar-Ge çalışmasını tamamladıkları 100 yıllık ata tohumlarından yüksek proteinli domates suyu yapılabilecek.

Domatesiyle ünlü Ayaş'ta kendi tarlalarının mahsulüyle salça ve püre yapan kadınların ürünleri, Almanya ve Hollanda'nın ardından Rusya, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, İngiltere'nin yanı sıra bazı Afrika ülkelerinin raflarında da yer alacak.
Organik tarımın yanı sıra yerli 100 yıllık ata tohumlarını da yıllar sonra toprak anayla buluşturan kadın girişimcilerin yeni hedefi, yüksek protein içerikli domates suyu hazırlayarak, içeriğinin yüzde 80'i sudan oluşan orijinal Ayaş ata tohumlarını sektöre kazandırmak.
İLK ÜRETİM 2018'DE YAPILDI
Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Zehra Varol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm ortakların köydeki kadın çiftçilerden oluştuğunu söyledi. Toplam 11 kadın çiftçi ile yola çıktıklarını bugün 30 ortakla birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.
Kendi tarlalarında yetiştirdikleri domateslerden salça üretmeyi amaçladıklarını ve bir marka değeri oluşturmayı istediklerini aktaran Varol, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da ihracat yapmaya başladıklarını belirtti. Varol, "Fabrikamızı kurduk ve ilk üretimi 2018'de yapmaya başladık." dedi.
6 ÜLKEYE İHRACAT
İç piyasada zincir marketlerde ürünlerin satışının yapıldığını ifade eden Varol, şöyle devam etti:
"Önce Ankara'nın iç piyasasında yerel marketlerde, daha sonra Türkiye'nin belli noktalarındaki marketlere ulaştık, şu anda Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yer alan zincir marketlerle sözleşmeler yapıldı. İç piyasanın yanı sıra ihracata da 2020'de başladık ve Hollanda ile Almanya'ya ürünlerimizi sattık. Bu yıl yaptığımız profesyonel çalışmalarla ihracat yapılacak ülke sayısı 6'ya çıktı. Bunlar içinde Rusya, İngiltere, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve bazı Afrika ülkelerinde görüşmeleri yaptık."
Varol, ürün kapasitesinin de ciddi oranda arttığının altını çizerek, "Bu yıl Ankara Kalkınma Ajansı'na proje sunduk ve kabul gördü. Şimdiye kadar salça üretimi yılda 60-75 ton civarındaydı, şimdi kapasite artırımıyla 150-250 tona ulaşabilir duruma geldik." diye konuştu.
DOMATES SUYU VE SOSU ÜRETİLECEK
Kooperatif Başkanı Varol, ata tohumlarının da sektöre ürün olarak kazandırılabilmesi için yeni bir proje ve Ar-Ge çalışması yaptıklarını anlattı.
Orijinal ata tohumlarından salça yapılamadığını aktaran Varol, şu bilgileri paylaştı:
"Orijinal Ayaş domatesinden salça yapılamaz. Neden yapılamaz derseniz, çünkü bu domates yüzde 60 oranında su içermektedir, et oranı çok düşüktür. Bu, sulu ve mayhoş olan çok güzel bir domatestir. Atadan, ebeden kalma tohumları değerlendirmek ve bir katma değer sağlamak istedik. Bu atadan, ebeden kalan tohumları, 4 senedir ekerek tekrar özümüzdeki tohumu elde ettik. Şu anda tohumlarımız elimizde. Bu orijinal Ayaş domatesinden ne yapabiliriz diye çalışma yaptık. Bu domatesler, yumuşak ve sulu olduğu için pazara dayanıklı değil. İşin profesyonelleri ile birlikte bir Ar-Ge çalışması yapıldı. Pazar anlamında da çalışmayı tamamlarsak, bu Ayaş domatesinin de çiftçilerimize ekimini yaptıracağız ve tesisimizde yeni ürünlerimizi alabileceğiz."
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.