Kadın istihdamında ‘İş Pozitif’ ile atak hedefi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara’da Sincan Belediyesi Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Milli Müdafaadan Milli Kalkınmaya Türkiye Yüzyılı'nın Kadınları Kadın İstihdam Sistemi İş-Pozitif Tanıtım Programı ve İstihdam Fuarı"na katıldı.
Başkentin İş Pozitif Kadın İstihdamı Projesi'nin sloganında da yer aldığı gibi "Milli Müdafaadan Milli Kalkınmaya" rotası istikametinde büyüyen Türkiye'nin işaret fişeği olacağını dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bunu kadın erkek, genç yaşlı demeden el birliğiyle katma değer üreterek, daha fazla yatırımla ve istihdamla başaracaklarını söyledi.
‘KADINLAR OLMADAN ULAŞILAMAZ’
Işıkhan, “Nüfusumuzun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların gücü olmadan sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir. Geçmişten günümüze binlerce yıldır olduğu gibi önümüzdeki yüzyılda da kadınların, aklına, fikrine, vizyonuna ihtiyacımız var. Bu sebeple projelerimiz ve programlarımızla kadın istihdamını önceliyoruz." dedi.
ÇALIŞMA AZMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Nitelikli iş gücünü artırma noktasında eğitimin önemli olduğunu dile getiren Işıkhan, geçen yıl 27 binin üzerinde kadını kurs ve programlardan yararlandırdıklarını kaydetti. Işıkhan, İŞKUR'un iş ve meslek danışmanlığı hizmetinden geçen yıl yaklaşık 877 bin kadının faydalandığını belirterek, şöyle devam etti:
"Sadece danışmanlık hizmeti alan kadınların sayısına baktığımızda bile kadınların çalışma isteği ve azmini görebiliyoruz. Biz de Bakanlık olarak bu azmi ve kararlılığı, sahip olduğumuz tüm imkanları seferber ederek ülkemizin istikbali için birer katma değere dönüştürmenin gayreti içerisindeyiz. İş Pozitif projemiz de tam olarak böyle bir anlayışın sonucudur. Proje kapsamında, on Bakanlığımızın proje ortağı olduğu, tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alacak, İş-Pozitif adı altında bir bilgi sistemi kurduk. İş Pozitif, istihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar düzenleyen, iş gücü ihtiyacı olan ve istihdam oluşturma potansiyeline sahip aktörlerin, çevrimiçi olarak bir araya gelebileceği bir işbirliği sistemidir."
Kayıt dışı çalışmanın, çalışma hayatının en büyük problemlerinden biri olduğuna dikkati çeken Işıkhan, kayıt dışı çalışmanın özellikle kadınların sosyal güvenliğini, geleceğini, emeğini tehdit ettiğini, bu projeyle bu tür problemlerin de önüne geçileceğini söyledi.
‘DAHA ÇOK ÜRETEN GÜÇLÜ KADIN’
AK Parti Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta ise hedeflerinin daha çok üreten güçlü kadınların sayısını arttırmak olduğunu kaydetti. Kadınlarla ilgili yapılan yasal düzenlemeleri hatırlatarak kadınlarla ilgili konularda daha yapacak çok iş, aşılacak çok yol olduğunu söyleyen Usta, “İş Pozitif ile beraber kadın istihdamını OECD ülkeleri arasında üst sıralara taşımayı başaracağımıza inanıyorum." dedi.
İSTATİSTİKLERLE KADIN
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun 6 Mart günü açıkladığı “İstatistiklerle Kadın” bülteninde de kadınların çalışma hayatındaki yeri bir kez daha gözler önüne serildi. TÜİK’e göre, kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 35,1 iken erkeklerde bu oran 71,4 oldu. Kadınların istihdam oranının erkeklerin yarısından daha az olduğu görüldü. İstihdam oranı kadınlarda yüzde 30,4, erkeklerde ise yüzde 65 olarak kayıtlara geçti. Hanesinde 3 yaşın altında çocuğu olan 25-49 yaş grubundaki kadınların istihdam oranı yüzde 28 iken bu erkeklerin istihdam oranı yüzde 90,5 olarak açıklandı. Cinsiyetler arası ücret veya kazanç farkı tüm eğitim düzeylerinde erkek lehine gerçekleşti.